Tickets
Shop
Nieuws 28 sep 2019

Schouten nieuwe schakel achtervolgingsploeg: 'Ik denk dat ik het kan'

Diverse keren deze zomer schoot er een regenboogtrein door Thialf tijdens de ochtendtrainingen. Bondscoach Jan Coopmans benutte het zomerijs om de achtervolgingsploegen met elkaar te laten trainen. Voor het eerst was ook het feloranje pak van Team easyJet in het treintje te zien. Tussen het vele geel en blauw reed namelijk ook Irene Schouten in de rondte.

Foto : Martin de Jong

"Sinds mijn juniorentijd wil ik heel graag de ploegenachtervolging rijden", begint Schouten het gesprek. "Het is een heel mooi onderdeel en ik denk dat ik vanuit de mass start en de marathon op bepaalde vlakken iets kan bijdragen." Toch zagen we Schouten nog niet eerder voor Nederland op dit onderdeel in actie komen. Hoe dat kan? "Ieder jaar vroeg ik er wel naar, maar er was eigenlijk altijd wel wat. Dan dacht ik: laat me gewoon een keer meetrainen, dan kan je zien hoe ik het doe. Als ik het niet kan, dan blijkt dat ook wel."

Met de komst van een nieuwe bondscoach vorig jaar zag Schouten haar kans weer schoon. Opnieuw zocht ze toenadering en dit keer had ze beet. "Vorig jaar heb ik tegen Jan gezegd dat ik heel graag de ploegenachtervolging zou willen rijden. Ik weet niet of ik er goed genoeg voor ben, maar ik zou er graag voor willen trainen. Toen zei hij: 'Ik ben blij dat je het zegt, ik denk het ook wel'."

Snelheid
De inmiddels 27-jarige schaatsster weet wat er nodig is om snelle rondjes te schaatsen. "Ik denk dat ik het kan, maar moet het eerst wel bewijzen. Ik heb die snelheid en kan goed in een peloton rijden. Maar er zitten ook dingen in die ik minder goed kan. De start is belangrijk en de anderen moeten ook goed achter je kunnen rijden." Daarin zit een belangrijk verschil met Schoutens andere grote focuspunt, de mass start (ze won vrijdag de eerste mass start competitiewedstrijd van het seizoen). "Dan is het alleen maar beter als ze niet goed achter je kunnen schaatsen. Nu moet je daar rekening mee houden."

Dit bericht bekijken op Instagram

Zomerijs ❄️⛸ 🙌🏼. 📷 @schaatsfotos

Een bericht gedeeld door Irene Schouten (@ireneschouten1) op

Wat ook anders is voor Schouten is het trainen met de vrouwelijke wereldtop. Meestal traint ze met de mannen bij Team easyJet, nu traint ze achter vrouwen als Antoinette de Jong en Ireen Wüst. "Individueel zijn Ireen en Antoinette misschien beter, maar op de ploegenachtervolging moet je ook met elkaar kunnen rijden", luidt haar analyse. "Daarom ben ik blij dat Jan deze trainingen doet, zodat je in elkaars slag kan leren rijden. Je moet er echt tijd in investeren."

De gezamenlijke trainingen met de Nederlandse vrouwen zijn voor Schouten erg verfrissend. Waar ze normaal de zware trainingen van Jillert Anema gewend is, rijdt ze nu een gezamenlijk programma. "Ik moet er zelf heel erg aan wennen. In ons trainingsschema bij de ploeg zit altijd weinig rust, terwijl we nu heel veel rust krijgen op het ijs. Dan denk ik al gauw: hup, mogen we alweer? In het begin was het heel erg wennen, maar nu gaat het al beter."

Concurrentie
Schouten gaat verder: "Kijk, ik heb lang niet de ervaring zoals Ireen, maar misschien als ik een keer een wedstrijd mag starten, gaat het met de tijd beter. Ik snap ook wel dat ze niet ineens een heel ander team opstellen, maar het zou wel gaaf zijn als we Japan verslaan terwijl ik in het team zou zitten", vertelt Schouten, dromend van een overwinning op de dominante Japanse ploeg.

Wat dat betreft heeft ze wel al eens de kunst kunnen afkijken. Een aantal jaar terug zat ze nog bij Johan de Wit, de huidige Japanse bondscoach, en een aantal Japanse dames in de ploeg. "We deden toen ook wel eens trainingen die met de ploegenachtervolging te maken hadden. Daar deed ik niet voor ze onder zal ik maar zeggen. Johan heeft ook wel eens gezegd: 'Ik ben blij dat ze jou niet opstellen'."

Maar ook nu is het nog geen zekerheid dat we Schouten komende winter in actie gaan zien op de achtervolging. De interne concurrentie is groot. Met zeven kandidaten (naast Schouten ook nog Carlijn Achtereekte, Joy Beune, Antoinette de Jong, Ireen Wüst, Lotte van Beek en Melissa Wijfje) blijft het afwachten wie er tijdens de grote wedstrijden in de opstelling van Coopmans eindigen.

Schouten heeft echter goede hoop dat zij zich ertussen kan schaatsen. "Ik hoop dat ik individueel een goede vorm kan laten zien en dat Jan denkt: laat ik Irene een keer inzetten. Maar het wordt best moeilijk. De nummer een en twee zijn heel belangrijk en de nummer drie kan je vaak inwisselen voor iemand anders. En misschien komt er nog een talent die we niet zo goed kennen die zich ertussen rijdt. En wie weet ben ik het wel ineens", sluit ze lachend af.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan