Tickets
Shop
Nieuws 22 sep 2019

Openingswedstrijd shorttrack stilgelegd voor zoektocht naar tanden

Het was een gek gezicht zaterdag, tijdens de openingswedstrijd in Thialf. Een tiental shorttrackers en scheidsrechters reed onderzoekend in de rondte, terwijl een enkeling zich zelfs op handen en knieën voortbewoog over het ijs dat nauwkeurig werd geïnspecteerd. Jens van 't Wout liep een paar minuten eerder namelijk een verwonding op aan zijn gezicht, waarbij hij ook een paar tanden verloor.

Foto : Martin de Jong

Tijdens de A-finale 1000 meter ging het mis voor Van 't Wout. Tegenstander Vladislav Bykanov kwam al na één ronde ten val, waarbij zijn rechterbeen de lucht inging. Daarbij raakte hij het gezicht van Van 't Wout. "Ik had toen niet meteen door dat ik een snee in mijn gezicht had, maar ik voelde wel iets loszitten in mijn mond", vertelt hij. "Erg schrikken deed ik niet, want ik had helemaal geen pijn, maar ik dacht wel: oh, please don't tell me I lost my teeth!"

Van 't Wout werd met een brancard van het ijs gehaald en de wedstrijd werd stilgelegd terwijl een zoektocht naar de verloren tanden begon. De finale werd niet opnieuw verreden.

Foto : Martin de Jong

Een dag later gaat het gelukkig alweer een stuk beter met de jonge shorttracker van RTC Noord. Hij heeft een hechting van zo'n twaalf centimeter in zijn gezicht vanaf zijn rechter onderlip, maar dat lijkt geen enkele reden voor negativiteit: "Eén van mijn tanden werd gevonden, maar de ander is nog vermist", grapt hij zelfs even. "De dokter zei dat ze er uiteindelijk toch niks mee konden. Ik heb gelukkig weinig pijn en kan vrijdag mijn hechtingen eruit laten halen. Ik ben ook bezig met een afspraak maken bij de tandarts. Nu ga ik lekker herstellen, zodat ik zo snel mogelijk weer het ijs op kan."

Tijdens de openingswedstrijd van het shorttrackseizoen werd een 500 meter op tijd gereden, waarnaast ook een halve finale 1000 meter (op tijd), een finale 1000 meter en relay op het programma stonden. Klik hier voor de uitslagen van de races die zaterdag zijn verreden.

Beschermende kleding is bij shorttrack een 'must'. Lees in dit overzicht wat er wordt aangetrokken om de sport zo veilig mogelijk te maken.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan