Het seizoen is begonnen voor de Nederlandse shorttrackers. Vrijwel de hele nationale selectie en een aantal RTC-rijders staan deze week aan de start van de Open Russian Cup in Kolomna. Op de eerste dag was het meteen raak voor Suzanne Schulting: ze won op de 1500 meter. Bij de mannen pakte Daan Breeuwsma het zilver.

De Open Russian Cup is zo opgezet dat iedereen op de individuele afstanden een finale rijdt. Op de 1500 meter betekende dat in het geval van de vrouwen finales van A tot en met F, en bij de mannen zelfs A tot en met H. Het toernooi in het Kolomna Speed Skating Center kent een sterk deelnemersveld van zo'n honderd atleten uit Kazachstan, Zuid-Korea, België en uiteraard Rusland. 

In de finale nam Schulting het op tegen onder andere de Russin Ekaterina Efremenkova en teamgenoten Yara van Kerkhof en Xandra Velzeboer. Terwijl Schulting en Van Kerkhof in het begin rustig afwachtte, pakte Velzeboer de koppositie. Deze werd vervolgens overgenomen door Efremenkova. Bij een inhaalactie kwam Velzeboer in contact met de Russin Evgeniya Zakharova waardoor beide ten val kwamen en dat leverde de Nederlandse een penalty op.

In de slotfase van de 1500 meter nam Schulting met een actie binnendoor de leiding en sloeg een gat samen met de Belgische Hanne Desmet. Van Kerkhof lag lang op de derde positie, maar werd op de streep nipt geklopt door Efremenkova. De B-finale werd gewonnen door Selma Poutsma, voor Lara van Ruijven. Marijn Wiersma werd vijfde en Rianne de Vries kreeg een penalty na een gevecht om de derde positie.

Laatste ronde
Bij de mannen wisten Itzhak de Laat, Jasper Brunsmann en Breeuwsma de finale te bereiken. Halverwege de race werd het tempo opgeschroefd door de Belg Stijn Desmet, die aan de leiding ging voor Breeuwsma, de Zuid-Koreaan Hong Kyung-Hwan en De Laat. Breeuwsma pakte de koppositie over, maar werd in de laatste ronde binnendoor ingehaald door Kyung-Hwan. Achter hen verloor De Laat net de strijd om de derde plek. In de B-finale reed Koen Slootweg vrijwel de race op kop, maar de Rus Pavel Sitnikov en Yerkebulan Shamukhano uit Kazachstan passeerden hem in de laatste ronde.

Op eerste dag werd afgesloten met de kwart- en halve finales op de aflossing. Bij de mixed relay deden vier verschillende Nederlandse team mee. In de kwartfinales wist het team met Van Ruijven, Schulting, Breeuwsma en Dylan Hoogerwerf met gemak door te dringen tot de halve eindstrijd. Ook Van Kerkhof, De Vries, De Laat en Dennis Visser wisten zich in hun rit als tweede te plaatsen voor de halve finales.

De derde ploeg, bestaande uit Velzeboer, Poutsma, Brunsmann en Friso Emons, ging na een goede wissel aan de leiding, maar werd in de laatste bocht nog voorbij gestoken door Rusland. In diezelfde race eindigde het vierde Nederlandse team (Wiersma, Emma van Zuijlen, Jens en Melle van 't Wout) als laatste, maar dankzij een penalty voor Kazachstan was de derde plek op basis van tijd alsnog genoeg voor een plek in de finale. 

Verschillende relayploegen
Bij de vrouwen verschenen twee Oranjeploegen in de halve finales. Het eerste team, bestaande uit Van Ruijven, Schulting, Van Kerkhof en De Vries, plaatste zich zonder problemen voor de finale. De relayploeg ging merendeel van de race aan de leiding, op een kleine wisseling met Rusland na. Team twee (Poutsma, Velzeboer, Wiersma en Anne Floor Otter) sloeg in de andere halve finale een groot gat op de concurrentie en behaalde zodoende de eindstrijd. 

Voor de halve finales bij de mannen hadden vier Nederlandse teams zich geplaatst via de kwartfinales. Daardoor stonden er telkens twee relayploegen samen aan de start. In de eerste halve eindstrijd nam het rode team met Bram Steenaart, Melle van 't Wout, Sven Roes en Emons in eerste instantie de leiding. Met een actie buitenom pakte team blauw (Jens van 't Wout, Niels Kingma, Hugo Bosma en Teun Boer) de kop over.

Comeback
Halverwege de race lag team rood wederom op de eerste positie, voor team blauw, Kazachstan en Rusland. Nadat Kazachstan de koppositie in handen kreeg, barstte daarachter de strijd om plek twee los. Die werd gewonnen door Rusland, voor het rode team. Het blauwe team eindigde mede door een val op de laatste plek. Beide ploegen komen in actie in de B-finale.

In de tweede halve finale pakte het groene team, bestaande uit De Laat, Breeuwsma, Hoogerwerf en Visser, in de slotfase een grote voorsprong met Rusland in zijn kielzog. Bij de Russische mannen reed zesvoudig olympisch kampioen Viktor An - in 'clubtenue' - voor het eerst weer een wedstrijd sinds de aankondiging van zijn comeback in februari. Brunsmann, Slootweg, Hessel van Berkum en Ingmar de Griek wisten zich in eerste instantie in de strijd te mengen om de eerste twee plaatsen, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met de vierde plek. 

Klik hier voor de volledige uitslagen.