De deelnemers van 24KiKa gingen dit jaar door weer en wind om geld in te zamelen voor onderzoek naar kinderkanker. Door de buien in Biddinghuizen werd het evenement 's nachts even stilgelegd, maar het mocht de pret niet drukken. Aan het einde van het etmaal was er wederom een mooi bedrag binnengehaald: 74.141 euro.

Voor het startschot op vrijdagmiddag klonk, werd er een eerbetoon gehouden aan Wim IJpelaar. De fervent toerskeeleraar en -schaatser overleed begin augustus op 67-jarige leeftijd na een ziekbed. Op 'zijn' Flevonice werd een minuut lang geapplaudisseerd, voor hem en alle anderen die met kanker te maken hebben, en vanaf een spandoek langs de baan keek hij alsnog toe hoe de deelnemers hun rondjes skaten.

"Elk jaar zoeken wij iemand om bij stil te staan", vertelt voorzitter Rik Nijkamp. "We kennen Wim heel goed, omdat hij een aantal keer heeft gedaan en hebben aan zijn vrouw gevraagd of zij het startsein wilde geven. Het leek haar een mooi idee om het door de kleinkinderen te laten doen. Bij 24KiKa doen we geen minuut stilte, maar juist applaus. Dat geeft meer energie." Als hommage aan Wim IJpelaar is er op Flevonice een bocht naar hem vernoemd. 

Eerbetoon aan Wim IJpelaar | Foto : Vincent Riemersma

De rondjes op de baan van drie kilometer gingen veelal over nat asfalt. Waar het vorig jaar nog stralend weer was, lag Biddinghuizen nu vaak gehuld in een grijze lucht. "Het was weer een enerverende editie met wind, regen én zon. Zoals gehoopt eindigde zaterdag met zonneschijn." Een fikse stortbui zorgde aan het begin van de nacht nog voor grote plassen op het parcours en een korte onderbreking van anderhalf uur, maar met hoofdlampjes op en regenkleding aan werd er daarna stug doorgereden. 

Dit jaar werd voor het eerst de 3 Inline gehouden tijdens het event. Van elf tot twee uur konden skaters zaterdag de laatste uren meerijden met de andere deelnemers. "Sommigen wilden zo hard mogelijk rijden en anderen waren gewoon lekker drie uur achter elkaar aan het skaten", aldus Nijkamp. Naast de 6 Inline Challenge als los evenement in juni wil de organisatie de drie uurs binnen 24KiKa blijven houden. "We merkten dat de drempel toch wat hoog was om meteen zes uur te skaten, maar de 3 Inline is een goede opstap richting die zes of 24 uur."

Met het opgehaalde bedrag is Nijkamp uiteraard heel blij. De inschrijving voor deze zestiende editie was ongeveer gelijk aan vorig jaar, maar er ontbrak wel een groot jeugdteam. "De jeugd haalt elk jaar ontzettend veel geld op. Die verzint allerlei acties om extra geld in te zamelen en dat is mooi om te zien. Door het weggevallen van dat team is de opbrengst iets minder, maar dat geeft niet. We hoeven niet altijd over die grens van 100.000 euro heen te knallen. Maar als we daar in de buurt blijven, voegt dit evenement ook daadwerkelijk waarde toe en daar gaat het uiteindelijk om."

Klik hier voor meer informatie over 24KiKa. 

Door Anjuli Veltman - Laatste update op 07 sep 2019 om 16:57