Tickets
Shop
Nieuws 31 okt 2019

Tegenslag voor In 't Hof en Hollaar vlak voor seizoensstart

Sanne in 't Hof (21) en Louis Hollaar (21) hadden zich het begin van het nieuwe schaatsseizoen ietsje anders voorgesteld. De twee jonge rijders moeten noodgedwongen een streep zetten door het World Cup Kwalificatietoernooi dat komend weekend in Thialf wordt verreden. "Het is flink balen, maar het is niet anders."

Foto : Soenar Chamid

In 't Hof kwakkelt al een aantal weken met haar gezondheid. Na een keelontsteking die ze in september opliep is ze nog steeds niet helemaal hersteld. Een paar weken voordat ze met haar ploeg op trainingskamp ging naar Inzell lag ze twee weken met koorts en een keelontsteking op bed. Daar heeft ze naar eigen zeggen een behoorlijke tik van gehad. "Ik dacht ik weer beter was, maar het schaatsen wilde niet zo goed meer", vertelt In 't Hof, die sinds dit seizoen onderdeel uitmaakt van het RTC Noord Fryslan.

Vervolgens kreeg ze te maken met twee opgezette klieren en vergrote amandelen. "Ik heb twee klieren in m'n hals die heel dik zijn en dik blijven. We dachten eerst dat het naar verloop van tijd wel minder zou worden, maar dat was niet het geval. Toen ben ik opnieuw naar de huisarts gegaan en die zei dat het niet normaal was dat ik zulke dikke klieren had. Er is een echo van gemaakt om te kijken wat er precies aan de hand is en de uitslag daarvan hoor ik vrijdag, maar ik krijg sowieso een antibioticakuur om de cyclus te doorbreken."

Het betekent in ieder geval dat In 't Hof in overleg met haar huisarts en coach Henk Hospes heeft besloten het World Cup Kwalificatietoernooi over te slaan. "Ik kan wel half aan zo'n toernooi meedoen, maar daar wordt het alleen maar erger van. Als ik zo door blijf kwakkelen, gooi ik misschien m'n hele seizoen weg. Dan neem ik liever nu zo'n besluit zodat ik over een paar weken weer helemaal fit ben. De NK Afstanden eind december zijn nog iets belangrijker."

Ondanks een goed (voor)seizoen bij haar nieuwe ploeg wil In 't Hof de moed nog niet opgeven. "Ik trainde heel lekker, kon heel veel aan en het schaatsen ging heel goed. Bovendien was ik niet vaak vermoeid en fysiek voelde ik me sterk. Ik dacht weleens: als ik nu een wedstrijd zou rijden, ben ik in topvorm. Het is flink balen als zoiets je overkomt omdat je weet dat je veel meer aankunt. Helaas, het is niet anders."

Spierscheuring voor Hollaar
Ook Louis Hollaar kende geen fortuin bij het begin van het nieuwe seizoen. De jonge rijder van TalentNED scheurde anderhalve week geleden bij een 1000 meter op de Rabo Holland Cup in Deventer zijn lies. "Vlak voor de eerste bocht schoot het erin en voelde ik dat er iets kapot was. De volgende ochtend heb ik in Heerenveen een echo laten maken en toen werd duidelijk dat er een scheurtje in de lies zat."

Voor een dergelijk scheurtje staat vier tot zes weken hersteltijd en dat betekent dat Hollaar het World Cup Kwalificatietoernooi aan zich voorbij moet laten gaan. "Je traint het hele jaar heel hard en dan wil je je laten zien op een groot toernooi. Dan is het klote dat zoiets gebeurt", aldus Hollaar, die zich juist steeds beter begon te voelen op het ijs. "In het begin baal je, maar nu is het zaak zo snel mogelijk te herstellen zodat ik eind december weer fit ben bij de NK Afstanden."

Meer informatie over het World Cup Kwalificatietoernooi vind je hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan