In het Italiaanse Bormio heeft Friso Emons dit weekend de Alta Valtellina Trophy op zijn naam geschreven. De 20-jarige shorttracker van de nationale selectie stelde de zege veilig in de superfinale. Bij de vrouwen won Elena Viviani voor eigen publiek. De Nederlandse junioren lieten zich ook zien op verschillende afstanden.

Emons begon het internationale toernooi vrijdag met een overwinning op de 1500 meter. In de finale nam hij het op tegen onder meer teamgenoot Dennis Visser en Sven Roes. Emons reed in de slotfase buitenom naar de kop en nam afstand van zijn concurrenten. Op zaterdag kwam de jongeling ten val in de halve finales van de 500 meter en een dag later werd hij op de 1000 meter nipt tweede. In de superfinale over 3000 meter reed Emons vervolgens overtuigend naar de zege, Roes werd tweede. In het eindklassement eindigde Roes net naast het podium, Visser en Koen Slootweg werden zesde en negende.

Bij de senioren stonden geen Nederlandse vrouwen aan de start. De Italiaanse Elena Viviani won zowel de 1500 meter als de 1000 meter en werd tweede op de 500 meter. Een zesde plek in de superfinale was voldoende om de eindoverwinning binnen te slepen. In het klassement eindigde Kathryn Thompson op plaats twee, zij won de kortste afstand, en werd Lucia Peretti uit Italië derde.

Knappe zege
Jens van 't Wout boekte bij de junioren een knappe zege op de 1500 meter. In de finale wachtte hij eerst af en nam vervolgens de leiding met een inhaalactie buitenom. Die koppositie verdedigde Van 't Wout met verve en zodoende waren de eerste punten binnen. Vervolgens ging hij in de heats van de 500 meter onderuit en strandde in de kwartfinales op de 1000 meter. In de superfinale over 1500 meter werd Van 't Wout derde, maar in het eindklassement eindigde hij net naast het podium. Hugo Bosma maakte de top-tien van de rangschikking compleet.

Bij de vrouwen eindigden Esther Gijsbers en Anne Floor Otter op plek dertien en veertien in het eindklassement. Gijsbers schopte het op elke afstand tot de B-finales en Otter won de B-finale op de 1500 meter. Beiden hadden echter niet genoeg punten om te starten in de superfinale. De eindoverwinning ging naar Svetlana Tyuleneva uit Rusland, die ook de superfinale won, voor Mégan Boudrais uit Canada en Liudmila Kozulina uit Rusland. 

Bij de junioren B liet Jenning de Boo wederom zijn klasse zien. De 15-jarige shorttracker stond vorige week nog aan de start tussen de grote mannen tijdens de KNSB International Invitation Cup in Thialf, en eindigde in Bormio als tweede. Hij moest in het klassement alleen de Canadees Alexandre Migner voor zich dulden, die alle afstanden op zijn naam schreef. De Boo werd derde, vierde en twee keer tweede. In de top-tien van de eindklassering staan nog drie Nederlanders: Chris Brijder (zesde), Jari van Polen (achtste) en Daan Kos (tiende).

Miniem verschil
Bij de vrouwen veroverde B-juniore Michelle Velzeboer de overall bronzen medaille met een tweede plek op de 500 meter en spannende overwinning op de 1000 meter. Het verschil tussen de nummers een en twee was op die laatste afstand was slechts tweeduizendste van een seconde. Haar vijfde plek in de superfinale was genoeg voor een derde plaats in het klassement. 

De C-junioren lieten zich goed zien in Bormio. Bas van der Valk stond in de finale op de 1000 meter, maar eindigde als gevolg van een val op de vijfde en laatste stek. Op de 500 meter strandde hij in de kwartfinales en hij kreeg een penalty in de superfinale. Van der Valk werd zodoende zevende in het klassement, voor Niels Bergsma. Zoë Deltrap werd derde in de rangschikking bij de meisjes en Angel Daleman eindigde net naast het podium, met twee derde plekken. Bij de junioren D won Pelle Bolsius de 500 meter, maar een penalty in de superfinale bezorgde hem een vierde plek in het klassement. Birgit Radt was de beste Nederlandse op plek tien tussen veelal Italiaanse rijdsters. 

Klik hier voor de volledige uitslagen.