In de rubriek 'dilemma's op donderdag' confronteert schaatsen.nl elke week bekende en minder bekende schaatsers en inlineskaters met grote en kleine dilemma's. Zo leren we ze pas écht goed kennen! Deze week is het de beurt aan Sanneke de Neeling.

Bio 
Naam: Sanneke de Neeling
Geboortedatum: 19 april 1996
Woonplaats: Heerenveen
Geboorteplaats:
Rotterdam
Team: Gewest Fryslân
Specialiteit: sprint
Opmerkelijk: Tijdens de WK Afstanden in Inzell hoorde De Neeling drie uur van tevoren dat ze mocht starten op de 1000 meter. Met een goede rit werd ze uiteindelijk achtste. Enkele weken later sloot ze het seizoen af met een knappe zesde plaats op het WK Sprint.
Instagram: @sannekedeneeling

Dilemma’s
500 of 1000 meter

"De 1000 meter. De 500 meter is voor mij net tekort. Op de 1000 meter kun je meer snelheid maken op het volle rondje. Je hebt meer aanrijdsnelheid en dat is heel vet. Je kunt ook beter het gevecht aangaan met je tegenstander. Vorig seizoen hoorde ik pas drie uur van tevoren dat ik mocht rijden op de WK Afstanden. Het was heel mooi en ik reed ook nog een hele goede rit, dus ik was echt heel blij."

WK Sprint of WK Afstanden
"Het WK Sprint in Thialf. Dat was toch een stukje vetter dan de WK in Inzell. De WK Afstanden vind ik ook heel mooi, maar het WK sprint was dit jaar wel heel vet. Vooral de sfeer in het stadion is heel mooi. Als je Nederlander bent, heb je toch een beetje thuisvoordeel. Iedereen gaat superhard juichen als je aan de start staat. Heel veel mensen dragen oranje kleren en je wordt echt een beetje gedragen door het publiek. Het geeft allemaal een warm gevoel. Ook mijn familie was er bij en in Inzell niet, omdat ik het toen pas superlaat wist natuurlijk."

Fietsen of krachttraining
"Op dit moment vind ik krachttraining leuker. Het wisselt af en toe een beetje. Het is wel mooi als je pr's haalt en je merkt snel dat je beter wordt. Op de fiets is dat minder. Het is soms ook saai. Ik doe het ook niet zo heel vaak, omdat we meer een sprintprogramma draaien. Als we het doen, doen we veel snelle sprints."

Litteken of tatoeage
"Een tatoeage lijkt me best leuk. Ik was laatst met mijn broer aan het appen of we er samen eentje zouden nemen, al geloof ik dat het nog in het beginstadium zit. Ik heb wel wat met mensen die een tatoeage laten zetten, ik vind het wel mooi. Mijn broer en ik kunnen het heel goed vinden. Hij woont nog in Rotterdam, dus we zien elkaar niet heel vaak. Maar als we elkaar zien is het heel gezellig. We hebben een fantastisch team, maar soms mis je wel je familie om je heen. Als ik ooit een tatoeage neem, zou het zoiets worden. Maar het zit nu echt nog in de kolderfase."

Lang opblijven of vroeg naar bed
"Soms kan ik er wel van genieten om het laat te maken. Zeker na een wedstrijd neem ik tijd voor mezelf. Dan slaap ik vaak wel laat, ga ik een filmpje kijken. Met opstaan heb ik ook niet heel veel moeite trouwens. Als het een leuke dag wordt, sta ik ook zo weer naast mijn bed."

Spreken of zwijgen
"Spreken. Er moet wel een beetje wat gezegd worden en het mag gerust een beetje gezellig zijn."

Bocht of rechte stuk
"Het rechte stuk. Vooral de kruising vind ik vet. Als je iemand in de rug kijkt en je rijdt er naartoe, daar kan ik echt van genieten. Het is mooi als je weet dat je meer snelheid maakt per slag dan je tegenstander. Dat gevoel heb je meer op het rechte eind dan in de bocht."

Kampioen voor een ander land of vierde als beste prestatie
"Ehm… Ik zou niet weten welk land dat dan zou moeten zijn. Het is een lastige vraag, want het gaat toch niet gebeuren dat ik voor een ander land ga rijden. Kampioen worden is heel leuk, maar je moet sowieso alles geven om kampioen te worden. Als je kampioen kan worden voor het ene land, kun je het ook voor Nederland. Ik denk dat ik gewoon lekker voor Nederland zou blijven schaatsen."

Buiten schaatsen of overdekt
"Ik heb niet zo heel veel met buiten schaatsen, dat is veel te koud. Kou, wind en regen zijn niets voor mij. Ik ben niet echt een koukleum, maar houd gewoon niet zo van buiten schaatsen."

Dit bericht bekijken op Instagram

#multitasking 🙈

Een bericht gedeeld door Sanneke de Neeling (@sannekedeneeling) op

Bril of lenzen
"Op dit moment schaats ik met lenzen en dat rijdt best lekker. Met lenzen zie ik nog wat meer dan met een bril, want dat sluit beter aan. In mijn vrije tijd draag ik mijn bril, want dan ben ik gewoon lui. Een bril is een stuk makkelijker om op te zetten."

Auto of fiets
"Boodschappen doe ik meestal wel lopend, want de supermarkt is maar 500 meter van mijn huis. Naar de ijsbaan probeer ik zoveel mogelijk met de fiets te gaan en als ik naar Groningen ga voor school dat ga ik wel met de auto. Als ik drie keer in de week met de fiets naar Groningen zou gaan, kan ik ook wel tien kilometers gaan rijden."

Hond of kat
"Op dit moment heb ik geen huisdieren, vroeger ook alleen een goudvis. Ik zou wel een samojeed, zo'n witte hond, willen hebben. Wel heb ik afgelopen zomer een imkercursus gevolgd in Oosterwolde. Dat is heel vet. Het is heel leuk om met bijen in de weer te zijn. Het is puur ontspanning. Er zijn zoveel verschillende processen waar je mee bezig kan zijn. Het is heel interessant om te doen. Ik zag een documentaire op tv en toen wilde ik meer weten. Toen heb ik me ingeschreven, maar ik heb geen ambities om honing te gaan verkopen ofzo."

Dansen of zingen
"Doe maar dansen, want van zingen bak ik niet zoveel. Daar zou ik mijn ploeggenoten ook niet zo blij mee maken denk ik. Enkel in de auto's naar een trainingskamp bijvoorbeeld wordt er wel eens gezongen."

Zelf koken of uit eten
"Zelf koken. In een restaurant vind ik altijd dat je te weinig groente krijgt. Ik houd niet van standaard uit eten, wil dan wel een verrassend gerecht. Als ik het zelf klaarmaak, kan ik er meer van genieten. Paprika, wortel en prei vind ik heel lekker. Verder lente-uitjes, sjalotjes en knoflook natuurlijk. Risotto, pasta en stroganoff maak ik wel vaak. Die maak ik dan met kastanjechampignons."

Altijd 's nachts trainen of op het publieksuur
"Het publieksuur lijkt me leuker. Dat is toch wel gezellig. Ik denk dat je er niets aan hebt om 's nachts te trainen. Sinds ik in Heerenveen woon, train ik gewoon op het topsportuur. Het is ook wel heel gevaarlijk op het publieksuur. Er zitten altijd mensen met ijschockeyschaatsen bij die recht de baan oversteken. Met de snelheid waarmee wij trainen kan het gewoon eigenlijk niet."

Meer dilemma's op donderdag lezen?  Klik hier!

Door Sjors Leek - Laatste update op 10 okt om 17:56