Tickets
Shop
Nieuws 23 nov 2019

Zilver en brons voor Nederlandse mannen op eerste dag in Enschede

Op de tweede Junior World Cup in Enschede heeft Jordy van Workum de bronzen medaille gewonnen op de 3000 meter. De eerste dag werd vervolgens afgesloten met zilver voor Nederland op de team sprint.

Foto : Hidde Muije

Op de 1000 meter verbeterde Taiyo Nonomura uit Japan het juniorenbaanrecord van Merijn Scheperkamp (1.12,10) tot een tijd van 1.11,22. Het podium was hetzelfde als vorige week in het Noorse Bjugn, met de Zuid-Koreaan Sang-hyeok Cho op plek twee (1.11,66) en Wataru Morishige uit Japan op plek drie (1.11,88). Jarle Gerrits scherpte zijn persoonlijk record, gereden in Heerenveen, aan van 1.12,63 naar 1.12,22. Jur Veenje werd negende (1.12,79), Sebas Diniz eindigde als dertiende (1.13,58) en Rem de Hair op plek 26 (1.14,69).

"Ik dacht van tevoren wel dat het erin zou kunnen zitten, ik voelde me goed", vertelt Gerrits na de rit. "Maar het kan nog veel beter. Het was ook een rommelige rit." Op Thialf na is IJsbaan Twente de snelste baan van Nederland en voor veel junioren ook een bekende baan waar NK's worden verreden. "Het voelt oud en vertrouwd", lacht hij.

Jarle Gerrits | Foto : Hidde Muije

Grote concurrent
Op de 3000 meter zegevierde Gabriel Odor uit Oostenrijk, die vorige week nog startte bij de senioren op de World Cup in Minsk. In de vijfde rit zette hij de klok stil op 3.52,47 en vervolgens beet iedereen zich stuk op die tijd. De Noor Peder Kongshaug werd tweede in 3.54,25 en Van Workum pakte het brons met een tijd van 3.54,54. Beau Snellink maakte de top-10 compleet (3.56,92) en Harm Visser werd zestiende in 3.58,48.

Jordy van Workum | Foto : Hidde Muije

"In Noorwegen had ik al een mooie race neergezet en vandaag laat ik weer zien dat ik bij de beste hoor", aldus een tevreden Van Workum, die in Bjugn eveneens derde werd. Dat Odor er met de winst vandoor ging, verbaasde hem niet. "Gabriel kan heel hard rijden. Hij is een grote concurrent en twee seconden verschil is niet zo veel. Het was een mooie richtlijn voor mijn eigen rit. Ik voelde me beter dan vorige week, maar was wel wat gespannen voor de start. Ik wil graag lekker rijden en dat lukte in de voorbereiding niet. Nu heb ik het weer te pakken en ik weet dat ontspanning heel belangrijk is."

De overwinning op de afsluitende team sprint viel ten deel aan Japan. Met een tijd van 1.23,43 bleef het drietal voor het Nederlandse team bestaande uit Diniz, Gerrits en Veenje (1.24,10) en Rusland (1.24,40). "Vorige week zaten we verder van Japan af, dus het is mooi om te zien dat er nu al progressie in zit", zegt Gerrits. "Het was een mooie rit, maar er zijn altijd verbeterpuntjes. We hebben al wat kleine aanpassingen gedaan, maar die zijn natuurlijk geheim", besluit hij lachend.

Klik hier voor de volledige uitslagen. 


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan