Tickets
Shop
Nieuws 24 nov 2019

Wüst pakt 25e wereldbekerzege op 1500 meter: 'Een zware bevalling'

Voor de tweede week op rij kroonde Ireen Wüst zichzelf tot winnaar van de 1500 meter. Na de World Cup in Minsk was de 33-jarige rijdster van TalentNED ook de snelste bij de World Cup in Tomaszow Mazowiecki. De overwinning in Polen betekende haar 25e wereldbekerzege op de 1500 meter. "Dat is best wel veel!"

Foto : Soenar Chamid

Wüst snelde in de Lodowa Arena naar een tijd van 1.56,62 en dat was tevens goed voor het baanrecord. Toch had ze na afloop van haar rit niet het gevoel dat haar tijd snel genoeg zou zijn voor de overwinning. "Het was een zware bevalling. Toen ik net over finish kwam, dacht ik: hier gaan nog wel mensen overheen. Ik ging er snel in en liet voor mijn doen veel tijd liggen in de slotronde. Gelukkig gingen er meer mensen stuk in de laatste ronde."

Of Wüst er baat bij heeft dat de omstandigheden in Polen zwaar waren? "Niet per se, al kan ik niet zeggen dat het niet in mijn voordeel is. Ik heb natuurlijk wel vaker met zo'n bijltje gehakt en weet hoe je op zulk soort banen moet rijden", aldus de Goirlese, die trots is op haar 25e wereldbekerzege. "Als zoiets je wordt verteld, word je daar toch blij van. Toch win ik liever wereldtitels."

Voor Wüst is het zaak om het 'koppie erbij' te houden na haar tweede wereldbekerzege op rij. Ze gaat de komende week naar Tenerife om te trainen en reist dan naar Astana voor de derde World Cup van het seizoen. "Ik ben blij met hoe het nu gaat, maar aan de andere kant zegt het nog niet zoveel. Ik moet hard blijven trainen om tijdens de WK Afstanden in beste doen te zijn. Nee, ik ben er nog niet."

Onbegonnen zaak
Jorien ter Mors, vorige week nog vierde op de 1500 meter, kon een goede uitslag na 300 meter al vergeten. Bij de eerste wissel moest ze tegenstandster Brittany Bowe voorrang verlenen, waardoor de rijdster van Team IKO de snelheid die ze had geproduceerd meteen weer kwijtraakte. "Op dit ijs is het dan een onbegonnen zaak", aldus een teleurgestelde Ter Mors in de catacomben van de schaatshal. "Het is heel moeilijk om dan nog voor 110 procent strijdvaardig te zijn." 

De dertiende plek was een bittere pil voor Ter Mors, die na haar vierde plek van vorige week op een podiumplek had gehoopt. Het enige positieve punt wat ze na de race overhield, was haar fysieke gesteldheid. "Ik voelde me goed. Natuurlijk rijd ik nog steeds op anderhalf been, maar naar omstandigheden doe ik het gewoon echt goed. Ik moet proberen zo min mogelijk aan m'n knie te denken en ermee dealen. Ik kan het niet continu als excuus gebruiken."

Melissa Wijfje miste op de 1500 meter maar net het podium. De 24-jarige rijdster van RTC Noord (Fryslan) kwam 0,18 seconden tekort om haar eerste podiumplek op deze afstand te pakken. Wel was het voor haar haar beste klassering ooit in de wereldbeker op de 1500 meter. Antoinette de Jong reed met 1.58,05 de negende tijd. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan