Tickets
Shop
Nieuws 28 nov 2019

World Cup finale in 2022 mogelijk naar Medeo

Het internationale schaatsen keert mogelijk terug naar de mythische baan in Medeo. De nationale schaatsbond van Kazachstan is in gesprek met de Internationale Schaatsunie om de wereldbekerfinale van het olympische seizoen 2021/2022 naar de hooggelegen ijsbaan te halen. Dat laat een woordvoerder van de bond weten aan Kazakse media.

De ijsbaan in Medeo is gelegen op een hoogte van bijna 1700 meter en is door zijn gunstige ligging tussen twee bergwanden in de vorige eeuw menigmaal het toneel geweest van spectaculaire wedstrijden. Als de wind in het stadion ging circuleren kon het voorkomen dat schaatsers gedurende de hele ronde meewind hadden. In combinatie met het snelle ijs stonden wedstrijden in Medeo altijd garant voor snelle tijden en er werden dan ook regelmatig wereldrecords verbroken. 

In de jaren na de ineenstorting van de Sovjet-Unie is de ijsbaan in verval geraakt, maar voor de Aziatische Spelen van 2011 is het complex opgeknapt en intussen kan er weer volop geschaatst worden. Sindsdien zijn ook de WK voor studenten (2014) en de Winter Universiade (2017) in Medeo verreden. De echt grote internationale wedstrijden vinden tegenwoordig veelal plaats in de hoofdstad Nur-Sultan (voorheen Astana). 

In 2022 wordt het 50-jarig jubileum van het huidige ijsbaancomplex gevierd. Het hoogtepunt van dat jubileumjaar moet opnieuw een groot internationaal evenement worden. De Kazakse bond is in overleg met de ISU om de organisatie van de wereldbekerfinale van het seizoen 2021/2022 binnen te halen. De wedstrijd zou in dat geval direct na de Olympische Spelen van Beijing gehouden worden. Om die wedstrijd te realiseren wordt de ijsbaan in de zomers van 2020 en 2021 flink onder handen genomen. De voorbereidingen voor die renovaties zijn al in gang gezet. 

Voor het seizoen 2021/2022 is ook het WK Sprint voor masters toegekend aan Medeo. Afgelopen seizoen werd deze wedstrijd nog verreden in Leeuwarden.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan