Het belooft een interessant seizoen te worden voor de junioren. Voor het eerst sinds 2015 mogen de junioren in eigen land laten zien wat ze kunnen tijdens een Junior World Cup en een maand vóór het WK krijgen ze de kans om zich te tonen op de Jeugd Olympische Spelen. We nemen je mee langs de verschillende toernooien (in chronologische volgorde).

Residentie Cup
De Residentie Cup wordt op zaterdag 9 en zondag 10 november gereden in Den Haag en geldt als een inter-gewestelijke teamwedstrijd tussen B- en A-junioren. Behalve de teamwinst wordt er ook gestreden om individuele tickets voor het NK Junioren Sprint. De top tien van het klassement van de 500 en 1000 meter plaatst zich direct voor dit NK. Op de zondag staat voor de junioren A en B een 1500 en 3000 meter op het programma. Hier zijn tickets te verdienen voor het NK Junioren 3 kilometer.

Daarnaast geldt de Residentie Cup als plaatsingswedstrijd voor de eerste twee Junior World Cups in Bjugn (Noorwegen) en Enschede. De beste drie geklasseerde deelnemers op de 500 en 1500 meter zijn sowieso geplaatst voor de eerste twee Junior World Cups. De (eventuele) overige rijders worden door de selectiecommissie langebaan junioren (SLCJ) aangewezen. De definitieve selectie zal op maandag 11 november worden bekendgemaakt.

Junior World Cup 1 & 2
De eerste Junior World Cups van het seizoen vinden dit seizoen plaats in Bjugn (16 en 17 november) en Enschede (23 en 24 november). De junioren komen op alle individuele afstanden (500, 1000, 1500 en 3000 meter) in actie en zullen daarnaast tevens meedoen aan de team sprint en de mass start. Behalve de strijd om de dagzeges staat er nog meer voor de junioren op het spel.

Bij de eerste twee World Cups kan Nederland nog een aantal quotaplekken binnenhalen voor de Youth Olympic Games (YOG). Dankzij het succesvolle WK Junioren hebben de vrouwen al twee van de drie quotaplekken binnengehaald en de mannen één van de drie. De World Cups zijn de laatste kans om daar de volledige drie uit drie van te maken. De selectiewedstrijd op 7 december zal echter gaan bepalen wie Nederland vertegenwoordigt op de Jeugd Olympische Spelen.

Landelijke selectiewedstrijd NK Junioren Sprint en Lange afstanden
Van zaterdag 30 november tot en met zondag 1 december is Groningen het decor van de landelijke selectiewedstrijd. Op zaterdag kunnen de A- en B-junioren die zich nog niet hebben geplaatst (hier gaat het om de nummers 11 t/m 20 van het klassement van de Residentie Cup) een plek verzekeren voor het NK Junioren Sprint. Voor de junioren zijn zowel bij de dames als heren tien plaatsen te verdienen. Bij de A-junioren geldt hetzelfde aantal minus het aantal junioren dat aan een (Junior) World Cup heeft deelgenomen.

Op zondag 1 december kunnen de A- en B-junioren zich op de lange afstanden verzekeren van een ticket voor het NK Junioren lange afstanden. Voor de junioren B zijn zowel bij de dames als heren twintig plaatsen voor de 3000 meter te verdienen voor het NK Junioren lange afstanden. Voor de junioren A geldt hetzelfde aantal, minus het aantal junioren A dat aan een (Junior) World Cup heeft deelgenomen.

Selectiewedstrijd YOG tijdens Rabo Holland Cup 3
Tijdens, of beter gezegd 'na', de eerste dag van de Rabo Holland Cup op 7 december in Hoorn staat de selectiewedstrijd voor de junioren voor de Jeugd Olympische Spelen (YOG) op het programma. De rijders die tussen 1 januari 2002 en 31 december 2004 zijn geboren moeten op de 500 en 1500 meter snelle tijden neerzetten om zich te kunnen plaatsen voor de YOG in Zwitserland. Hoeveel deelnemers er aan de YOG mogen meedoen, is afhankelijk van de prestaties bij de Junior World Cups (het maximaal aantal is drie heren en drie dames).

NK Junioren Sprint, Lange Afstanden en Team Sprint
Op zaterdag 14 en zondag 15 december wordt het NK Sprint (2x 500 meter en 2x 1000 meter) voor A- en B-junioren verreden en zijn er nationale afstandstitels te behalen op de 3000 meter en 5000 meter. Daarnaast wordt er ook gestreden om de nationale titel team sprint. Het NK in Alkmaar is tevens de selectiewedstrijd voor de landenwedstrijd voor de junioren B. De junioren C komen zaterdag en zondag ook in actie op het ijs van Alkmaar, maar voor hen staat deze wedstrijd alleen in het teken van plaatsing voor de landenwedstrijd tussen Duitsland, Noorwegen en Nederland.

Landenwedstrijd GER-NOR-NED
De landenwedstrijd tussen Duitsland, Noorwegen en Nederland geldt als één van de weinige internationale wedstrijden waar Nederlandse junioren C en B zich internationaal kunnen meten. Om toerbeurt wordt het toernooi door Duitsland en Nederland georganiseerd. Dit seizoen vindt het evenement van 21 tot en met 22 december in Inzell plaats. De landenwedstrijd is een allroundtoernooi over vier afstanden. De C-junioren dames rijden 2 keer de 500 meter, de 1000 en 1500 meter, terwijl de overige drie categorieën een 500, 1000, 1500 en 3000 meter rijden. Daarnaast komen beide categorieën in actie op de Team Sprint.

Foto : Soenar Chamid

Winter Youth Olympic Games (YOG)
Eens in de vier jaar worden de Olympische Winterspelen voor junioren gehouden. Van 9 tot en met 22 januari krijgen de junioren de kans om eens te ruiken aan zo'n wereldwijd evenement. De Youth Olympic Games worden dit jaar in Lausanne gehouden, maar de schaatswedstrijden vinden plaats op de natuurijsbaan van Sankt Moritz. Op deze buitenbaan worden de 500 en 1500 meter, de mass start en de gemengde team sprint gereden. De definitieve selectie wordt uiterlijk op maandag 9 december bekendgemaakt.

Landelijke selectiewedstrijd NK Junioren Allround
De naam zegt het al. Op zaterdag 18 en zondag 19 januari kunnen de A- en B-junioren zich in Tilburg plaatsen voor het NK Allround voor junioren. De C-junioren rijden dezelfde wedstrijd, maar dan in Deventer. Voor alle categorieën zijn zowel bij de dames als heren twaalf tickets, exclusief de deelnemers van de Jeugd Olympische Spelen (YOG), te verdienen voor het NK Junioren Allround.

NK Junioren Allround, Afstanden en Mass Start
Tijdens dit gecombineerde toernooi in Enschede strijden de junioren A, B en C van 31 januari tot en met 2 februari om zowel de nationale afstandstitels als om de allroundtitels. De afstandstitels worden door de A- en B-junioren verdeeld op de 500, 1000 en 1500 meter en massastart. De junioren C rijden de 500, 1500 meter en team sprint. Het NK is tevens het laatste selectiemoment voor de Junior World Cup-finale in Minsk en het WK Junioren in Tomaszow Maszowiecki.

Junior World Cup Final
Van 15 tot en met 16 februari is Minsk het decor van de laatste Junior World Cup. Deze wedstrijd wordt ook wel als generale repetitie gezien voor het WK Junioren. Aan de Junior World Cup-finale doen dezelfde rijders mee als tijdens het WK Junioren. Bij de wedstrijd in Minsk worden alle individuele afstanden (t/m de 3000 meter) en de ploegenachtervolging en mass start verreden.

WK Junioren
De (geselecteerde) junioren sluiten hun seizoen af in Tomaszow Maszowiecki, waar van 21 tot en met 23 februari het WK Junioren wordt gehouden. Behalve de individuele titels valt er ook een allroundtitel te winnen. Naast de individuele afstanden staan ook de mass start, ploegenachtervolging en team sprint op het programma.

Voor meer informatie over de selectieprocedure kun je hier terecht.

Door Rijcko Treep - Laatste update op 09 nov 2019 om 10:36