De Nederlandse shorttrackers hebben op de laatste dag van de World Cup in Montréal geen medaille weten binnen te halen. Tijdens de 500 meter gingen Suzanne Schulting en Lara van Ruijven onderuit; Yara van Kerkhof eindigde op deze afstand als vijfde. Op de 1000 meter toonde Xandra Velzeboer haar talent.

Van Kerkhof haalde op de 500 meter als enige Nederlandse de halve finale en in die rit wist dat ze bij de start wereldtoppers Kim Boutin en Natalia Maliszewska achter zich moest houden. Dat bleek een hele lastige opgave: Van Kerkhof ging als derde de eerste bocht in en moest meteen in de achtervolging. Ze wist het gat vervolgens niet meer te dichten, waardoor ze zich kon opmaken voor de B-finale. Deze wist ze na een mooie (foto)finish winnend af te sluiten, waardoor Van Kerkhof als vijfde eindigde op de kortste afstand.

Valpartijen
Suzanne Schulting en Lara van Ruijven slaagden er eerder op de dag niet in door te dringen naar de halve finale. Schulting kende in haar heat een goede start en zat meteen in het kielzog van Martina Valcepina. De Italiaanse hield het tempo hoog en Schulting bleef geduldig op de tweede plek zitten. Plots werd ze ingehaald door de Chinese Chunyu Qu en dat zorgde ervoor dat Schulting, getergd als ze was, een nieuwe aanval in moest zetten. Dat deed ze vrijwel meteen, maar op het moment dat ze voorbij Qu wilde, ging ze onderuit. 

Van Ruijven startte vanaf de ongunstige vijfde startpositie en dat was ook de positie waar ze bij de eerste bocht zat. Het gat met de eerste drie was daardoor meteen riant, waardoor Van Ruijven alle zeilen moest bijzetten om het gat te dichten. De wereldkampioene op de 500 meter probeerde het nog wel, maar het kostte haar zoveel kracht dat ze in de slotfase zelfs nog onderuit ging. 

Bij de mannen kregen Dylan Hoogerwerf en Itzhak de Laat het niet voor elkaar om zich te plaatsen voor de halve finale van de 500 meter. Hoogerwerf kwam er in zijn loeizware heat niet aan te pas (kreeg zelfs nog een penalty) en De Laat ging in zijn jacht op de tweede plek onderuit. Hij kwam in aanraking met de Canadees Cedrik Blais en dat werd door de jury beoordeeld als onreglementair.

Duels
Bij de tweede 1000 meter van het weekend kwamen twee Nederlanders in actie: Xandra Velzeboer bij de vrouwen en Daan Breeuwsma bij de mannen. Voor de piepjonge Velzeboer scheelde het heel weinig of ze had de finale gehaald. De 18-jarige shorttrackster vocht in haar halve finale mooie duels uit met de Chinese Yu Tong Han en met nog twee rondes te gaan lag ze knap op de tweede plek. In de slotfase versnelde Han nog eens en deze inhaalactie was Velzeboer net te machtig.

In de B-finale liet ze nogmaals zien dat ze mee kan met de internationale top. Ze eindigde kort achter Ji Yoo Kim als tweede en dat leverde haar een zevende plek in totaal op. Eerder op de dag maakte Velzeboer al indruk in de kwartfinale. Halverwege de race leek ze klem te zitten, maar met een versnelling buitenom haalde ze twee vrouwen in, waardoor ze meteen weer op de tweede positie lag. Deze positie hield ze tot de streep vast. Bij de mannen haalde Breeuwsma de B-finale en hierin werd hij derde.

Er werd natuurlijk ook nog gestreden om de overwinning. Wie gingen er met de zeges vandoor? Kim Boutin en Shaolin Sandor Liu (500 meter) en Semen Elistratov en Yu Tong Han (1000 meter) pakten het goud in Canada. 

Relay
Ook bij de relay wist de Nederlandse equipe geen eremetaal te pakken. De Nederlandse relaymannen liepen vrijdag plaatsing voor de halve finale mis, terwijl de vrouwen een dag later de finale misten. Dat betekende voor de vrouwen dat ze zondag in de B-finale moesten aantreden. Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof, Lara van Ruijven en Xandra Velzeboer wonnen de B-finale overtuigend en eindigden zodoende als vijfde. 

De overwinning in de A-finale bij de vrouwen ging naar China. Bij de mannen was er niet één winnaar, maar waren er twee winnaars. Hongarije en Zuid-Korea kwamen exact tegelijkertijd over de streep, waardoor de jury besloot beide landen de gouden medaille te geven.

Voor alle uitslagen kun je hier terecht.