Tickets
Shop
Nieuws 26 nov 2019

Twee eindzeges en podiumplaatsen op StarClass in Lommel

Op de tweede StarClass van dit seizoen in het Belgische Lommel hebben de Nederlandse junioren zich goed laten zien. Bij zowel de D- als C-junioren ging de eindzege bij de vrouwen naar Nederland en bij de mannen werd Pelle Bolsius derde in het klassement.

Op de eerste dag van het toernooi werd het aanpassingsvermogen van de jonge shorttrackers op de proef gesteld. Door de warmte van de zon ontstond er condensvorming aan de binnenkant van het complex en 'regende' het op de ijsbaan. Het wedstrijdprogramma werd uitgesteld en wat ingekort, zodat alle finales in ieder geval konden plaatsvinden. In het internationale veld van de StarClass was te zien dat het shorttrack in Nederland nog altijd flink vooruit gaat. De aanstormende talenten rijden al op jongere leeftijd technisch goed, terwijl buitenlandse shorttrackers veelal op kracht varen. 

Angel Daleman is bij de junioren D na twee wedstrijden nog ongeslagen en verzekerde zich met de eindzege van een ticket voor de Europa Cup-finale in Kolomna. De rijdster van RTC Dordrecht schreef alle afstanden op haar naam en bleef voor Chiara Rodondi en Sara Martinelli uit Italië. Ook Marit Damen (zesde), Birgit Radt (achtste) en Sara ter Hart (negende), die haar eerste StarClass reed, eindigden knap in de top tien.

Clean sweep
Bij de mannen veroverde Pelle Bolsius een bronzen medaille in het eindklassement. De RTC Midden-rijder dacht goud te behalen op de 1000 meter, maar werd bestraft met een gele kaart. Dankzij brons op de 500 meter en de overwinning op de 777 meter eindigde Bolsius op de derde plaats. Twee zeges en een zesde plek brachten de Fransman Franck Tekam de eindoverwinning. Jonas de Jong lijkt steeds meer te groeien in het seizoen en werd zesde in de rangschikking.

Bij de C-junioren zorgden Zoë Deltrap, Janna Bolsius en Suze Kingma voor een clean sweep in het eindklassement. Deltrap boekte haar tweede eindzege en plaatste zich zodoende ook voor de Europa Cup-finale. Ze zegevierde op twee van de drie afstanden en kwam op de 1500 meter net tekort voor goud. Die afstand werd verrassend gewonnen door Bolsius, zij kwam in de een-na-laatste ronde buitenom en bleef met een verschil van tweeduizendste voor Deltrap. Bibi Arts moest zich na twee afstanden ziek afmelden, maar werd nog wel zesde in het klassement. Anna Eijsackers eindigde op plaats zeven dankzij twee A-finales en een B-finale. 

Aanvallend
Bas van der Valk en Niels Kingma reden bij de mannen sterk en aanvallend. Beiden pakten dit weekend een zilveren medaille: Bergsma op de 500 meter en Van der Valk op de afsluitende 1000 meter. In het eindklassement misten zij net het podium en werden respectievelijk vierde en vijfde. Stan Rijksen eindigde op de negen plaats in de rangschikking. De eindoverwinning ging naar de Italiaan Giacomo Pedrini, voor Tawan Thomas uit Frankrijk en landgenoot Lorenzo Previtali, een razendsnelle eerstejaars C-junior.

De derde en laatste StarClass voor D- en C-junioren wordt in Groningen verreden van 21 tot en met 23 februari. Een maand later vindt de Europa Cup-finale plaats in Rusland, het officieuze Europese kampioenschap voor junioren. 

Klik hier voor de volledige uitslagen. 


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan