Sven Kramer had na afloop van het World Cup Kwalificatietoernooi weinig reden tot klagen. De 33-jarige Fries veroverde World Cup-tickets op de 1500 en de 5000 meter en kon Thialf zodoende met een goed gevoel verlaten. "Dit had ik twee weken geleden niet gedacht."

Na zijn ongeluk drie weken geleden was het lang de vraag of Kramer op tijd hersteld zou zijn voor het kwalificatietoernooi. Het werd een race tegen de klok, maar na een geslaagde testwedstrijd in Heerenveen wist de viervoudig olympisch kampioen dat het kwalificatietoernooi 'normaal gesproken' niet in gevaar zou komen. Zonder veel wedstrijdritme startte Kramer zijn toernooi op de 5 kilometer en plaatste hij zich dankzij een tijd van 6.15,71 als derde voor de World Cups.

Een dag later veroverde Kramer zijn tweede ticket. Op de 1500 meter noteerde hij 1.45,80 en was daarmee anderhalve seconde sneller dan een jaar eerder toen hij zich ook als vijfde plaatste. "Ik sta er nu vele malen beter voor dan vorig jaar", concludeerde een tevreden Kramer, die zondag als extra training ook nog een 10 kilometer reed. "Het doel was om de rondetijden vlak te houden, technisch goed te rijden en de laatste acht rondjes proberen af te bouwen. Dat is aardig gelukt."

Dat het hem geen ticket voor de World Cup opleverde, deerde hem echter weinig. De World Cup in Kazachstan (waar als enige een 10 kilometer wordt gereden) zal hij naar alle waarschijnlijkheid toch links laten liggen. "De eerste twee World Cups rijd ik sowieso en daarna zie ik het wel. Ik zeg bij voorbaat niks af. Ten opzichte van mijn situatie drie weken geleden is het hele weekend voor mij al meegevallen. Ik heb niet echt reden tot klagen."

Frustrerend
Kramer was best wel een beetje opgelucht dat hij het weekend zonder klachten is doorgekomen. Het voelde voor hem niet anders dan bij andere wedstrijden en dat stemde Jac Orie, coach van Jumbo-Visma, tevreden. "Twee weken geleden dacht ik dat hij er een paar maanden uit zou liggen als het tegen zou zitten. Het viel mij echt mee. Ik had eerlijk gezegd meer problemen verwacht na het ongeval, want zijn knie was behoorlijk dik."

Voor Kramer scheelt het een slok op een borrel dat zijn basisniveau altijd goed is geweest. Aan zijn conditie heeft het bovendien nooit gelegen. "Ik heb de laatste jaren echter wel het gevoel dat ik door fysieke problemen niet altijd heb kunnen laten zien wat erin zit. Dat is best frustrerend. Ik hoop gewoon weer eens fit te blijven gedurende een seizoen, maar dat is niet altijd even makkelijk. De laatste keer dat ik helemaal klachtenvrij was, was in 2017."

Kramer heeft er zin in, hij kijkt uit naar de rest van het seizoen. Na het afgelopen weekend kon hij niets anders dan concluderen dat hij op de goede weg is. "Feit is dat de 5 kilometer nog veel beter moet, want laten we voorop stellen: ik strijd om te winnen. Als je eenmaal bezig bent en je rijdt 80 meter achter iemand, is dat niet echt fijn. Aan de andere kant weet ik ook dat het snel kan gaan. Vorig jaar reed ik 1.47 op de 1500 meter en 6.17 op de 5 kilometer en werd ik acht weken later Europees kampioen allround. Daar hou ik me maar aan vast."

Door Rijcko Treep - Laatste update op 06 nov 2019 om 09:53