Claudia Pechstein heeft haar 38e en 39e titel veroverd bij de afstandskampioenschappen in Inzell. De 47-jarige meervoudig olympisch en wereldkampioene won vrijdag de 3000 meter in een tijd van 4.05,57. Daarmee was ze ruim vier seconden sneller dan Roxanne Dufter. "Dit maakt me trots."

Een dag later voegde de Duitse veterane er nog maar eens een titel bij. Op de 5000 meter was ze de enige Duitse vrouw die meedeed, waardoor ze haar 39e titel kon bijschrijven. Haar tijd was 7.10,07 en daarmee was ze bijna tien seconden langzamer dan de Tsjechische Martina Sablikova, die aan de internationale wedstrijd in Inzell deelnam. "Het was mijn doel om een constante rit te rijden. Dat er verder niemand meedeed, kan ik niks aan doen", zei Pechstein.

Pechstein kwam onlangs in het nieuws nadat ze besloten had niet meer verder te gaan bij de Duitse selectie onder leiding van bondscoach Erik Bouwman. De veterane had meer begrip verwacht van de Nederlander en vond even later onderdak bij de Poolse nationale selectie.  Bouwman liet onlangs weten geen excuses te willen maken.

De kampioenschapswedstrijden in Inzell zijn internationaal. Ook de Belgische schaatsers en de Oostenrijkse Vanessa Herzog gingen van start in de Max Aicher Arena. Herzog noteerde op de 500 meter een tijd van 37,46 en was daarmee de snelste van het veld. Bart Swings legde het op de 5000 meter af tegen Patrick Beckert. Joël Dufter (35,41) klopte Nico Ihle (35,50) op de 500 meter.