Tickets
Shop
Nieuws 24 nov 2019

Nederlandse vrouwen missen goud: 'Er zit een stijgende lijn in'

Niet favoriet Japan, maar Rusland heeft de eerste ploegenachtervolging van het seizoen gewonnen. De Russische dames bleven de Nederlandse vrouwen met een minimaal verschil van 0,10 seconden voor. "Jammer dat we net het goud missen."

Foto : Martin de Jong

Antoinette de Jong, Ireen Wüst en Melissa Wijfje vertegenwoordigden TeamNL op het ijs van Tomaszow Mazowiecki. De Nederlandse vrouwen begonnen voortvarend en zetten in de voorlaatste rit de snelste tijd neer. Lang leek het erop dat Rusland en Japan het in de laatste rit niet gingen halen, maar in de slotfase gingen Natalia Voronina, Elizaveta Kazelina en Evgeniia Lalenkova toch nog voorbij Nederland. "Tja, een tiende, waar hebben we dat laten liggen?", stelde Melissa Wijfje zich de vraag.

De belangrijkste reden voor het mislopen van de gouden medaille was volgens het Nederlandse trio misschien wel de hoeveelheid gezamenlijke trainingen voorafgaand aan de World Cup. Zo arriveerde Wüst donderdagmiddag pas in Polen. "Bij een WK zorg je ervoor dat je de hele week met elkaar samentraint. Daarnaast hebben andere landen het voordeel dat ze altijd met elkaar samentrainen", doelde Wüst op de verschillende commerciële teams in Nederland.

Hoewel Wijfje (RTC Noord/Fryslan), Wüst (TalentNED) en De Jong (Jumbo-Visma) niet wekelijks met elkaar samenrijden, vonden de vrouwen het zeker niet slecht gaan. "Natuurlijk was het even wennen, maar voor een eerste keer in deze samenstelling was het best oké", aldus Wüst. Wijfje onderstreepte dat. "We hebben een goede stap gezet, er zit een stijgende lijn in. Vorig jaar hadden we niet eens een bondscoach en dan begin je telkens van voor af aan. Nu kunnen we de lijn met z'n allen doorzetten."

Favorietenrol
Waar de Nederlandse vrouwen genoegen moesten nemen met het zilver, konden de Japanse vrouwen hun favorietenrol niet waarmaken. Sterker nog, Miho Takagi, Nana Takagi en Nene Sakai, eindigden op de achtste en laatste plaats. Dat had wel een reden, want halverwege de race tikte Miho Takagi nieuwkomer Nene Sakai aan waardoor laatstgenoemde onderuit ging. "Ze reden te dicht op elkaar", stelde Johan de Wit, bondscoach van Japan. "Nene heeft nog nooit een team pursuit gereden en die moet dan ineens met de Takagi's rijden. Ga er maar aan staan."

De Wit wilde verder geen excuses gebruiken voor de tegenvallende prestatie van zijn pupillen. De Nederlander zag echter niet aankomen dat Rusland er met de overwinning vandoor zou gaan. "Nee, dat verrast me. Ik vind eigenlijk dat Nederland aan haar stand verplicht was om de team pursuit te winnen. Ze trainen er hard op, dus dat mag geen excuus meer zijn."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan