Tickets
Shop
Nieuws 24 nov 2019

Nederlandse mannen dankzij nieuwe strategie naar goud

De ploegenachtervolging bij de mannen heeft Nederland behalve de gouden medaille ook een nieuw plan tot succes opgeleverd. Douwe de Vries, Marcel Bosker en Patrick Roest bedachten op het zware ijs van Tomaszow Mazowiecki een strategie die ze naar de snelste tijd leidde. "Dit heb ik nog nooit gezien."

Foto : Martin de Jong

Trots vertellen De Vries, Bosker en Roest in de catacomben van de Lodowa Arena hoe de tactiek die ze afgelopen zomer al eens hadden bedacht goed had uitgepakt. Vanwege het zware ijs in Polen besloten de Nederlanders korte aflossingen te doen. "We hadden bedacht: als we na elk rondje zouden wisselen, vallen we niet zo snel stil. Dat hebben we als ploeg echt goed gedaan", stelt Roest enthousiast.

Ook Douwe de Vries, de mentor van het team, was onder de indruk van de goede strategie. "Ik heb al zoveel ploegenachtervolgingen gereden, maar nog nooit op deze manier. Sterker nog, ik heb nog nooit een team hem op deze manier zien rijden", aldus De Vries, die de credits aan zijn jongere landgenoot Marcel Bosker gaf. "Hij kwam met het idee."

Bosker, de jongste van de drie, gniffelt: "Vorig jaar reden we met dit team in Tomakomai en zei ik dat het geen goed plan was om meerdere rondjes achter elkaar te rijden met de wind in je gezicht. Voor het team moet je soms de beste keuze maken en als je dan zelf een rondje meer of minder moet rijden, dan is dat maar zo. Vandaag reed ik er één minder, maar dat pakte goed uit." 

De Vries en Bosker maakten aan het eind van vorig seizoen ook onderdeel uit van het team dat op de WK Afstanden in Inzell de gouden medaille veroverde. Toen reed Sven Kramer - die in Nederland herstelt van zijn rugklachten - de ploegenachtervolging in plaats van Roest. "Of het moeilijk was om zijn positie in te vullen? Ik vind het sowieso altijd wel lastig om een ploegenachtervolging te rijden. Ik rijd hem niet zo vaak, dus elke keer dat ik meedoe, is een goeie les. Het gaat steeds beter!" 

Voor De Vries betekende de overwinning in Tomaszow Mazowiecki zijn tiende World Cup-zege op het teamonderdeel. De 37-jarige Fries ziet veel progressie in het onderdeel, maar weet ook dat er nog veel winst te halen valt. "Het is goed dat we er serieus mee bezig zijn. Als je er niet mee bezig bent en het op zijn beloop laat worden rijders minder gestimuleerd en gemotiveerd. Als iedereen wordt meegenomen in het proces om harder te rijden, zie je dat het beter loopt en iedereen er meer zin in heeft."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan