Tickets
Shop
Nieuws 01 nov 2019

N'tab: 'Of je nou Sven of Dai Dai bent, je moet het laten zien'

Vorig jaar miste hij rechtstreekse plaatsing voor de World Cups, maar dit seizoen toonde Dai Dai N'tab zich de snelste man op de 500 meter. Tijdens het World Cup Kwalificatietoernooi (WCKT) sprintte de rijder van Team Reggeborgh naar een tijd van 34,79. "Dit is een bevrijdend gevoel."

Foto : Sander Chamid

N'tab wist wat hem in de laatste rit te doen stond. Een tijd onder de 35 seconden leverde hem een World Cup-ticket op. Na een valse start ('een klein knikje') bleef de sprinter van Team Reggeborgh rustig. "Op dat moment dacht ik wel: ik moet stilstaan. Een foutje zit in een klein hoekje en een tweede valse start dus ook", aldus N'tab, die de 500 meter naar eigen zeggen 'safe' uitreed.

"De eindtijd was prima. Mijn rondjes gaan goed en ik schaats makkelijk. Dat zijn dingen waar ik op kan vertrouwen en dat is de basis van een solide rit", aldus N'tab, die vooral erg opgelucht was na zijn rit. "Dit is de eerste echte test van het seizoen en bij zo'n toernooi valt er vooral heel veel te verliezen. Vorig jaar plaatste ik me niet op eigen kracht en daar heb ik veel van geleerd. Ik probeer me nu op de goede dingen te focussen en niet te veel op de slechte dingen uit het verleden."

Pyjama
Omdat er geen titel te winnen valt op het WCKT, voelde N'tab een andere spanning dan bij een willekeurig ander toernooi. "Ook al was ik heel zelfverzekerd, je wil zo foutloos mogelijk je race rijden. Ik wist gezien de seizoenstijden dat ik de favoriet was, maar dan moet je het nog wel waarmaken. Ik ben weleens eerder favoriet geweest en dan zat ik vervolgens in m'n pyjama thuis op de bank. Of je nou Sven Kramer of Dai Dai N'tab bent, je moet het gewoon laten zien."

N'tab, die vorig seizoen achtste werd op de WK Afstanden, had zich meer van vorig seizoen voorgesteld. Zijn enige prijs was een bronzen plak bij de World Cup in Hamar, maar daar kon hij amper tevreden mee zijn. "Het was het eerste seizoen dat ik me niet verder ontwikkeld heb. Of dat nou komt omdat ik minder wedstrijden heb gereden, weet ik niet. Ik was vorig seizoen gewoon niet mezelf en voelde me niet lekker op de baan. Sinds april voel ik me weer vrij en stabiel en de sfeer in het team is top. Dat zijn dingen die voor mij heel waardevol zijn", aldus N'tab, die als uiteindelijke doel een wereldtitel heeft. "Als ik nog wat harder open, moet het lukken."

Verrassing
Achter N'tab eindigde ploeggenoot Kai Verbij op de tweede plek in een tijd van 34,95 en de nummer drie kwam ook uit het kamp van Reggeborgh: Ronald Mulder noteerde 35,00. De verrassing op deze 500 meter reed rond in het rood-zwart van Team IKO. Lennart Velema wist zich met een vierde plek en een nieuw persoonlijk record van 35,04 voor het eerst direct bij de wereldbekerselectie te rijden.

"Ik had het helemaal niet verwacht", aldus een opgetogen Velema, die het normaal meer van de 1000 meter moet hebben. "Ik heb er heel vaak naast gezeten, dus om er nu gelijk helemaal bij te zitten, daar ben ik heel blij mee. De ontlading was heel groot." Het laatste ticket op de 500 meter ging naar Hein Otterspeer terwijl Michel Mulder en Jan Smeekens de boot misten. Het is een grote teleurstelling voor meervoudig Nederlands kampioen Smeekens, die sinds 2005 onafgebroken deelnam aan de World Cup.

Klik hier voor de volledige uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan