Sven Kramer zal komend weekend niet in actie komen op de tweede ISU World Cup in Polen. De 33-jarige Fries meldde zich eerder al af voor de 1500 meter, maar laat nu weten helemaal niet af te reizen naar Tomaszów Mazowiecki.

"Na overleg met mijn team hebben we moeten besluiten dat ik aankomend weekend niet van start ga tijdens de ISU World Cup in Polen", aldus Kramer. "Het is enorm balen, ik dien het te accepteren en verleg mijn focus op het herstel van mijn rug en trainen om weer in de juiste vorm te komen." 

De meervoudig olympisch kampioen zou aan de start verschijnen van de 5000 meter en samen met teamgenoten Patrick Roest en Douwe de Vries de ploegenachtervolging rijden. Kramer kwam afgelopen weekend in Minsk alleen in actie op de vijf kilometer en eindigde daarop teleurstellend als dertiende. Na afloop sprak hij al zijn twijfels uit over deelname aan de komende World Cup.

Jan Blokhuijsen, de nummer zes van het World Cup Kwalificatietoernooi, zal Kramer vervangen op de 5000 meter. Hij maakt daarmee zijn internationale rentree. Vanwege een gepland trainingskamp in Collalbo slaat Kramer ook de wereldbekerwedstrijden in Nur-Sultan (6-8 december) en Nagano (13-15 december) over. De focus van de Fries gaat nu op de KPN NK Afstanden, die van 27 tot en met 29 december plaatsvinden in Thialf.

Vorig seizoen zorgden rugklachten er eveneens voor dat Kramer na één wereldbekerweekend richting huis vertrok. Hij had zich vertild aan een koffer. Na het gebruikelijke trainingskamp in Italië sloeg hij terug met een goed NK Afstanden en pakte in januari zijn tiende Europese allroundtitel. 

Bekijk hier de kalender van dit schaatsseizoen.