Na zijn eerdere overwinningen in Enschede en Utrecht heeft Gary Hekman ook in Hoorn zijn slag geslagen. In de derde wedstrijd om de Trachitol Trophy was hij na een wedstrijd zonder noemenswaardige vluchtpogingen de beste in de massasprint. De rijder van AB Vakwerk hield Sjoerd den Hertog en Daniel Niero achter zich.

De ijsmeesters van De Westfries had een goede ijsvloer geprepareerd, vonden de schaatsers. "De eerste zestig ronden bleef het ijs goed glijden, waardoor er niks weg kon komen", aldus Hekman, die al hoop kreeg om energie te sparen voor de slotdag. "Ik had verwacht om na de zware koers van gisteren wel een tik te krijgen, maar die kwam eerst niet. We konden goed controleren." Halverwege de wedstrijd sloegen de omstandigheden om. "Waar het eerst heel goed was, zo slecht werd het ijs daarna."

Onder meer de mannen van Okay Fashion & Jeans probeerden nog hun slag te slaan. "We hadden gehoopt op een dag zoals gisteren", aldus de nummer twee Den Hertog. "Alleen was in de eerste helft van de wedstrijd het ijs te goed en daarna wilden er voor mijn gevoel te weinig mensen meerijden." Naast de mannen van Okay probeerden ook OR Quest Bouw & Techniek en solorijder Kars Jansman nog een massasprint te voorkomen. Hekman: "Het was aan ons om ons weer te formeren en de rust te pakken."

De groene brigade smoorde de vluchtpogingen in de kiem, al konden ze in de laatste paar ronden niet voorkomen dat Royal A-ware en Okay Fashion & Jeans hun treintje voorbij staken. In de hectiek van de sprintvoorbereiding probeerde Ronald Kruijer (Bouwselect) met twee ronden op het bord in het treintje van OR Quest Bouw & Techniek terecht te komen. Dat lukte, maar niet zonder daarbij Bart de Vries te hinderen, waardoor zijn schouder uit de kom vloog. Met een kreet van pijn moest de nummer tien uit het tussenklassement uitstappen. 

Bij het luiden van de bel reed Crispijn Ariëns aan kop met Hekman en Den Hertog in zijn kielzog. De twee sprinters gingen tegelijk het laatste rechte stuk op, maar met een paar rake klappen wist Hekman de rijder van Okay met gemak te passeren. Den Hertog was niet ontevreden met zijn tweede plaats. "Natuurlijk wil je altijd meer, maar ik denk dat dit op dit moment mijn plek is." Op de slotdag hoopt hij het gat naar Hekman in het klassement nog te overbruggen. "We moeten zorgen dat ik in een kopgroep terecht kom waar hij niet bij zit. Het verschil met Gary is groot, maar het is zeker nog mogelijk om te winnen."

Hekman kijkt uit naar de slotdag van de vierdaagse. "Het zal voor ons een defensieve koers worden. We zullen de gevaarlijke mannen in de gaten moeten houden." Ook voor het klassement in de tussensprints wordt nog gestreden. Hekmans ploeggenoot Bart Hoolwerf pakte in Hoorn de volle buit in de tussensprints, waardoor hij het door het publiek als 'pillenpak' geadopteerde tablettenpak stevig in handen heeft.

Vos snelste koploper bij de beloften
Bij de beloften werd de derde etappe gewonnen door Rémon Vos. Na een koers over 100 ronden was hij de snelste uit een kopgroep van elf. In die kopgroep ontbrak de top van het klassement, onder wie ook Ruud Slagter, de winnaar van de eerste twee etappes. Ook Tom den Heijer en Chiel Smit hadden de slag gemist. Wel mee waren, naast Vos, Michael Groot, Rienk Engele, Klaas Poortinga, Erwin Mesu, Douwe Boonstra, Jurrian Haasjes, Jan-Willem Broos, Wabe de Rooij, Thijs Willem van der Vegt, Maikel Stam. 

Foto : Vincent Riemersma

Bij het luiden van de bel voor het peloton kwam Den Heijer ten val. "Ik weet niet van wie, maar ik kreeg een harde beuk. Er wordt heel agressief gereden. Ik ben blij dat Jan van Loon in de voorbeschouwing van de livestream zei dat het geen vrij worstelen moet worden. Het moet wel eerlijk blijven in de sprint." Dankzij zijn valpartij sprintte hij niet mee met het peloton en liep hij veel klassementspunten mis. De rappe sprinter hoopt op de slotdag meer ruimte te krijgen. "Normaal wordt er veel naar me gekeken, maar misschien kan ik me nu in de aanval mengen. Dat is ook wel een keer lekker."

Ruud Slagter won de sprint om de twaalfde plaats en behoudt de leiding in het klassement. Na het afsprinten viel het niet meer stil. Onder meer Vos, Stam en Boonstra probeerden nog eens weg te rijden. Zonder hulp van zijn ploeggenoten die de Junior World Cup rijden moest Vos het werk in zijn eentje klaren. "Er werd alleen heel snel gereageerd", sprak hij na afloop. "Al had ik een beetje rondgekeken in de kopgroep en ik dacht dat ik het ook wel in de sprint moest kunnen afmaken." Dat lukte. Dankzij zijn overwinning staat hij nu tweede in het tussenklassement, vlak achter Slagter en net voor Mesu. "Het staat dicht op elkaar", aldus Vos. "De benen voelen goed, dus ik hoop dat ze morgen ook nog een dagje meekunnen."

Bekijk hier de volledige uitslag.

Door Sjors Leek - Laatste update op 24 nov 2019 om 16:52