Tickets
Shop
Nieuws 22 nov 2019

Groenewoud behoudt leiderspak: 'Wel heel zuur voor de kopgroep'

In een knotsgekke finale heeft Marijke Groenewoud vrijdag in Utrecht haar leiderspositie in het Trachitol Trophy klassement weten te behouden. De ZiuZ-rijdster snelde in de laatste meters de eerder ontketende kopgroep voorbij.

Foto : Vincent Riemersma

Het ontsnapte treintje, bestaande uit Chantal Hendriks, Loes Adegeest, Merel Bosma en Ankie Ytsma, vertrok al vroeg in de koers over zeventig ronden. Met prachtig ploegenspel wisten ze de voorsprong, die al snel opliep tot zestien seconden, te behouden. Lisa van der Geest en Dieuwertje van Kalken lieten zich terugzakken om hun Turner-ploegmaat Bosma bij te staan. Maya de Jong dook op voor haar teamgenoot Ytsma van CENNED.

Met vijf ronden te gaan moesten de afzakkers, zoals de reglementen dat opleggen, zich uit de kopgroep verwijderen. Adegeest verloor de aansluiting met de kopgroep en Manon Kamminga maakte tempo op kop van het peloton, waarna ZiuZ-dames Elisa Dul en Kelly Schouten het gat verder dichtreden.

Met een razendsnel eindschot waren het daarna klassementsleider Groenewoud en Imke Vormeer die een slotronde van 28,7 tegenover de 33,4 van Bosma zette en daarmee in de laatste meters naar plek één en twee reden. Bosma finishte als derde. Beau Wagemaker behield eveneens haar leidende positie in het sprintklassement. 

Kopgroep op pad | Foto : Vincent Riemersma

"Gisteren was het meer een optocht en vandaag echt een wedstrijd", vertelt Groenewoud direct na de koers. "Ik zag dat we dichterbij kwamen en dacht: ik moet vroeg aangaan, en het was gelukkig genoeg. Ik dacht eerst niet dat het nog zou lukken, maar Kelly en Elisa hebben supergoed werk gedaan. Daar heb ik van kunnen profiteren."

"Het is wel heel zuur voor de kopgroep", vervolgt ze. "Als ik er zelf in had gezeten, had ik het ook niet leuk gevonden. Maar dat is het voor mij nu wel. Imke werd vandaag weer tweede en zit dus vlak achter mij, maar het klassement winnen is nu zeker mijn doel."

 

Tweedaagse
Voor de beloften dames ging het Trachitol Trophy-avontuur vrijdag tijdens de tweede wedstrijd in Utrecht van start, zij waren er donderdag in Enschede nog niet bij. Op de Vechtsebanen ging de overwinning na vijftig ronden en een herstart naar Arianna Pruisscher.

Een valpartij van Sprogrijdster Daphne Alderts zorgde in ronde 36 voor neutralisatie, waarna de eerste vrouwen halverwege koers pogingen deden om weg te komen. Dit leidde echter niet tot een succesvolle ontsnapping. "Er was gewoon geen moment om echt weg te komen. Ik hou zelf wel van een harder koers, maar niet te hard", grapt de winnares stralend in haar net verkregen pijlenpak-winnaarstrui. "Ik ben blij dat we morgen nog een keer mogen rijden en dan iets langer."

De beloftenrijdsters hoorden tot hun blijdschap twee weken geleden dat er ook voor hen iets te koersen zou zijn tijdens de Trachitol Trophy. Hun meerdaagse bestaat niet uit vier, maar twee wedstrijden (Utrecht en Hoorn). "Natuurlijk hoop ik daar de leiding in het klassement te kunnen behouden. Het is toch de eerste keer dat deze wedstrijd door beloften dames gereden wordt."

Of de speciale leiderspakken voor extra motivatie zorgen? "Zeker! Ik vind het sprintpak ook heel mooi, maar merkte al snel dat andere teams meer kans maakten om die te pakken", luidt het. Rosalie Huisman bemachtigde met sterke sprints het felbegeerde tablettenpak, en zal dus naast Pruisscher in het oranje-paars van start gaan in Hoorn. 

Klik hier voor de volledige uitslagen en klassementen.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan