Het lijkt einde seizoen voor Jasper Brunsmann. De 20-jarige shorttracker raakte vorige week geblesseerd nadat hij door een val werd meegenomen tijdens de KNSB Cup in Utrecht. Nader onderzoek in het ziekenhuis wees maandag uit dat er meer schade is aangericht dan gedacht. Zijn herstel zal zeker tot en met februari gaan duren.

Ruim een week geleden stond Brunsmann op het ijs van de Vechtsebanen in Utrecht voor de eerste KNSB Cup van het seizoen. Voor de rijders in de A-divisie stond twee keer de 1000 meter op het programma. De eerste wedstrijd schreef Brunsmann op zijn naam, maar bij de tweede omloop ging het mis. Sven Roes ging onderuit en nam Brunsmann, die op dat moment buitenom kwam, mee in zijn val. Het duo belandde in de kussens en de wedstrijd werd direct gestaakt.

"Ik wilde op mijn knieën gaan zitten om wat lucht te krijgen, maar voelde dat ik erg veel last had", vertelt Brunsmann. Terwijl hij weer op zijn zij draaide, keek hij naar beneden en zag zijn kapotte knie. "Toen dacht ik: dit is niet goed. Maar je weet zelf niet hoe erg het is. Ik zag die knie, maar legde eigenlijk niet de link dat het mijn knie is." In het ziekenhuis werd de wond gehecht en foto's gemaakt. Waar in eerste instantie alleen aan een botbreuk werd gedacht, blijkt de schade ernstiger te zijn.

Controle
"Er zijn twee pezen kapot, waaronder ook een stukje spier. Een pees is helemaal door, de andere voor de helft. De kapsel op mijn knie is kapot en er is een stukje van mijn dijbeen afgebroken", somt Brunsmann op. De Nederlands kampioen op de 500 meter wordt morgen geopereerd. "Het moest zo snel mogelijk gebeuren omdat het nu nog vers is, kunnen ze het ook vers aan elkaar zetten. Anders gaat jouw lichaam het zelf doen, maar dat gebeurt nooit zo goed als met een operatie."

Na de ingreep wacht een revalidatietraject van enkele maanden, waarbij een brace voor mobiliteit van de knie moet zorgen. "Ze zeggen dat ik over drie maanden weer alles kan, maar dan heb ik zo'n achterstand opgelopen qua trainen... Het duurt ook een tijd voordat mijn linkerbeen weer helemaal goed is, dus mijn seizoen is wel voorbij", concludeert hij. "Ik kreeg enorm veel beterschapsberichten van iedereen. Het is heel vervelend dat het midden in het seizoen gebeurt, maar uiteindelijk komt het wel goed. Ik moet het maar accepteren en focussen op waar ik controle over heb: zo snel mogelijk herstellen", besluit Brunsmann vastberaden.

Bekijk hier de kalender van dit seizoen.

Door Anjuli Veltman - Laatste update op 20 nov 2019 om 09:15