In het Japanse Nagoya is de derde World Cup van start gegaan voor de shorttrackers. Op de kwalificatiedag staat dit keer de 1500 meter twee keer op het programma, naast de 500 en 1000 meter. Ook de kwartfinales van de (mixed) relays worden verreden.

Op de 1000 meter wisten bij de vrouwen Lara van Ruijven, Rianne de Vries en Suzanne Schulting zich alle drie te plaatsen voor de kwartfinales door hun heat te winnen. Van Ruijven pakte ook op de 500 meter de overwinning. Op de tweede 1500 meter was een tweede plek voldoende voor Schulting voor de volgende ronde. Op de langste afstand strandden Marijn Wiersma en De Vries in de kwartfinales. 

Op de eerste 1500 meter eindigden Yara van Kerkhof en Wiersma op plek drie, maar door toevoegingen in andere ritten was het niet genoeg om door te dringen tot de halve finales. Voor Xandra Velzeboer waren de kwartfinales eveneens het eindstation na een vierde plaats. Op de 500 meter wisten Van Kerkhof en Velzeboer met een tweede plaats wel een plek te veroveren in de volgende ronde. 

Bij de mannen verzekerden Itzhak de Laat zich op twee afstanden van een plek in kwartfinales. Op de 500 meter ging De Laat er met de winst vandoor in zijn rit en op de 1000 meter werd hij tweede. Ook Friso Emons drong door tot het hoofdtoernooi van dit weekend. Met een tweede plek en een toevoeging plaatste hij zich op beide 1500 meters. Daan Breeuwsma werd tweede op de 1000 meter, maar strandde op de 1500 meter in de kwartfinales.

Voor Dylan Hoogerwerf was het geen succesvolle dag, hij werd vierde op de 1000 meter en derde op de 500 meter. De gebroeders Melle en Jens van 't Wout starten voor het eerst samen op een World Cup voor senioren. De twee jongelingen vochten voor wat ze waard waren, maar slaagden er niet om zich te plaatsen voor het hoofdtoernooi. 

In de kwartfinales van de relay werden Van Ruijven, Van Kerkhof, De Vries en Schulting tweede in hun rit en plaatsten zich zodoende voor de halve eindstrijd op zaterdag. Bij de mannen reden Breeuwsma, De Laat, Hoogerwerf en Melle van 't Wout naar de winst in hun heat. Op de gemengde aflossing gingen Van Ruijven, Schulting, Breeuwsma en De Laat als snelste derde door. 

Klik hier voor de volledige uitslagen.