Crispijn Ariëns heeft in Deventer de derde wedstrijd in de KPN Marathon Cup op zijn naam geschreven. Na een spetterende koers over 125 ronden was hij medevluchter Mats Stoltenborg te snel af. Manon Kamminga won na een zware koers in de sprint van een kopgroep van vijftien dames.

In het begin van de wedstrijd leek het bij de mannen lang een zelfde koers te worden als de eerste twee marathons. Er werden veel ontsnappingspogingen ondernomen en het peloton reed veelal op een lint, maar niets bleef vooruit. "Alles leek erop dat Royal A-ware het op een massasprint wilde uit laten komen", vertelde Ariëns na afloop. "Dan is het heel lastig om dat te doorbreken. Mats en ik overlegden even in het peloton om nog een laatste keer er vol voor te gaan. Toen hadden we ineens een gat."

Casper de Gier ging aanvankelijk met de twee vluchters mee. De drie bouwden hun voorsprong gestaag op, tot ze op een gegeven moment de staart van het peloton weer in zicht kregen. De ploeggenoten van Okay Fashion & Jeans/Interfarms en Or Quest Bouw & Techniek lieten zich afzakken en verhoogden het tempo, terwijl in het peloton AB Vakwerk en Royal A-ware koste wat kost wilden voorkomen dat de kopgroep weer aansluiting zou krijgen. 

Wat volgde was een zinderend schouwspel dat ruim 25 ronden duurde. Daarin werd De Gier kind van de rekening. De jonge rijder moest de kopgroep laten gaan en reed de wedstrijd uiteindelijk niet uit. Uiteindelijk konden Stoltenborg en Ariëns met de hulp van Stoltenborgs ploeggenoot Bart de Vries weer aansluiten in het peloton, waar Bart Hoolwerf in het oranje pak de sprint om de derde plaats won. Ariëns verschalkte Stoltenborg vervolgens in de sprint à deux. 

Ariëns twijfelde nog wel of het plan wel zou lukken. "Het duurde wel lang en we kwamen er maar niet bij. In de laatste ronden had ik zelfs moeite om Mats te volgen, maar gelukkig kon ik daarna weer een beetje op adem komen. Ik weet dat hij snel is, maar dat ik meer power heb." De Heerdenaar ging op 300 meter aan en zag Stoltenborg niet meer passeren. De ontlading was zichtbaar groot. "We hebben de eerste twee wedstrijden nog geen goede uitslag gereden. Dat we deze echt als ploeg hebben binnengehaald is echt fantastisch!"

Kamminga benut overtal
Al voor de helft van de wedstrijd was het halve vrouwenpeloton uitgeschakeld. In de wedstrijd over tachtig ronden ging twee keer een grote groep rond. Met nog twintig ronden op het bord was A6.nl, de ploeg van Kamminga, goed vertegenwoordigd in een kopgroep van vijftien, die het uit zou vechten om de overwinning. Ook Team Mastermind en Team Turner hadden meerdere dames voorin zitten, terwijl klassementsleidster Marijke Groenewoud de slag had gemist. 

Kamminga wint met aangename voorsprong op Lollobrigida en Van der Geest | Foto : Hidde Muije

Kamminga, die dit seizoen nog niet in de top van een marathon was geëindigd, was in de finale met afstand de snelste in de sprint. Francesca Lollobrigida, die het oranje pak overneemt van Groenewoud, moest in de finale zelf het gat dichten op de ontsnapte Janneke Ensing. De Italiaanse eindigde als tweede, voor Lisa van der Geest. "Het was een mooie wedstrijd", beschreef Kamminga haar eerste seizoenszege.

"We hadden een goed aantal meiden mee, maar wilden niet de volledige koers in handen nemen", lichtte ze de tactiek van haar ploeg toe. "Vorige week deden we het wel, maar als je dat de eerste vier wedstrijden van het seizoen doet, gaat iedereen dat op den duur van je verwachten." Samen met teamgenoten Pien Keulstra, Imke Vormeer en Sandra Dekker van satellietploeg Jacobus.nl gingen de dames met een overtalsituatie de finale in. "In de finale hadden we allemaal de vrijheid om onze persoon te kiezen en voor onszelf te rijden. Ik zat achter Lollobrigida en dat was een goede keuze, want zij had zelf al een gat dicht gereden."

Twee uit twee voor Pruisscher
De koers bij de beloften vrouwen verliep nerveus. Veel kopgroepjes probeerden een gaatje te slaan in de tweede wedstrijd van het seizoen, maar zij konden zich niet definitief losrukken van het peloton. In de finale deden Deborah Veerman, Rosalie Huisman, Annelies Verhorst, Manon Gremmen en Mettie de Vegt een laatste poging. Daphne Alderts reed het gat echter al gauw weer dicht, waarna ze bij het luiden van de bel de sprint aantrok en een gaatje voor zichzelf sloeg.

Klassementsleidster Arianna Pruisscher wachtte geduldig af en sloeg vervolgens genadeloos toe. Alderts kwam op het laatste rechte eind ten val, waarna Brit Qualm en Hilde Noppert Pruisscher mochten vergezellen op het podium. "Toen Daphne ging, hoopte ik wel dat het gat klein zou blijven en dat ik de sprong kon maken", vertelt Pruisscher. De 21-jarige rijdster genoot van het rijden in het oranje. "Het was echt gaaf, het gaf me zoveel energie. Genieten!"

Klassementsleider Slagter boekt eerste seizoenszege
Ruud Slagter, de man in het oranje leiderspak, wist dit seizoen al een vierde en een tweede plaats te veroveren, maar stond nog niet op de hoogste trede. De nationaal kampioen bij de neo-senioren staat te boek als een goede sprinter en kon zijn snelheid ook op het Deventerse ijs goed kwijt. "Tijdens de race zat ik al drie keer kapot. Maar als ik het rondebord op vijf zie staan, gaat er mentaal een knop om en kan ik ineens nog een keer gaan."

Slagter liet in de massasprint Tom den Heijer, de drager van het wit, en Chiel Smit achter zich. Daarmee bouwt hij zijn voorsprong op Den Heijer in het klassement licht uit. "Vorig jaar won ik drie keer in de Cup en eindigde ik als derde in het klassement. Dat was wel een klein baalmomentje, dus dit jaar hoop ik het weer beter te doen." Terwijl hij dat zegt, ontvangt Slagter felicitaties van Kelly Schouten. "Morgen taart bij jou!", roept ze. "Op zondag fietsen we met alle West-Friezen altijd een rondje", licht Slagter toe. "En als er iemand gewonnen heeft dan vieren we dat natuurlijk."

Bekijk hier de volledige uitslagen.

Door Sjors Leek - Laatste update op 03 nov 2019 om 14:50