Tickets
Shop
Nieuws 20 nov 2019

Acht vragen over de Junior World Cup in Enschede

Voor het eerst sinds 2015 heeft Nederland weer een Junior World Cup toegewezen gekregen. Op 23 en 24 november staat de gehele internationale juniorentop aan de start bij de tweede World Cup in Enschede. Behalve de dagoverwinning strijden de junioren ook om quotaplekken voor de Jeugd Olympische Spelen. Wedstrijdleider Hanjo Heideman beantwoordt acht vragen over de Junior World Cup in Enschede.

Foto : Soenar Chamid

Na vier jaar is er weer een Junior World Cup in Nederland. Hoe is dit tot stand gekomen?
"Heel simpel. De ISU stelde vorig jaar de vraag aan de KNSB of Nederland dit seizoen een Junior World Cup zou willen organiseren. De KNSB wilde dat wel, waardoor de Technical Committee van de ISU Nederland heeft aangewezen voor de tweede Junior World Cup. De KNSB heeft op haar beurt Enschede aangewezen als organisator van dit evenement. Ik zit in het internationale scheidsrechterswereldje en heb wel wat voorwerk gedaan bij de ISU. Gianni Romme, sinds vorig jaar manager van de ijsbaan, heeft hier geen rol in gespeeld."

Waarom heeft de ISU voor Enschede gekozen?
"We hebben Enschede aangedragen als mogelijke plek vanwege meerdere redenen. Dit soort World Cups gaan niet naar A-ijsbanen zoals Heerenveen, maar naar de banen die daar net iets onder zitten. De ISU zoekt naar ijsbanen die voor langere tijd goed ijs kunnen bieden en omdat IJsbaan Twente een volledig overdekte baan is, is er een lang blok schaatsen mogelijk. We hebben tevens al ervaring met grote wedstrijden. Zo zijn er hier in het verleden al wedstrijden als het NK Junioren en het World Cup Kwalificatietoernooi verreden. Dit is weer een stapje verder en een mooie uitdaging."

Wat staat er allemaal op het spel?
"Bij de Junior World Cups kunnen de junioren medailles winnen op de individuele en teamafstanden. Na de drie World Cups wordt er een klassement opgemaakt van de individuele afstanden en kan men een medaille winnen in het klassement. Hoe beter de junioren in het klassement staan, hoe gunstiger dat is voor het aantal deelnemers aan een WK. Daarnaast zijn de eerste twee Junior World Cups belangrijk in aanloop naar de Jeugd Olympische Spelen." 

(Bij de eerste twee World Cups kan Nederland nog een aantal quotaplekken binnenhalen voor dit evenement. Dankzij het succesvolle WK Junioren hebben de vrouwen al twee van de drie quotaplekken binnengehaald en de mannen één van de drie. De World Cups zijn de laatste kans om daar de volledige drie uit drie van te maken. Zie ook dit artikel.)

Welke afstanden worden er gereden?
"Op zaterdag rijden de junioren (en neo-senioren) de 1000 en de 3000 meter. Op zondag komen ze in actie op de 500 meter en de 1500 meter. Daarnaast mogen de junioren zich laten zien op de team sprint (zaterdag) en op de mass start (zondag)."

Welke Nederlanders komen in actie?
"Normaal gesproken kiest de Selectiecommissie Langebaan Junioren (SCLJ) maximaal tien rijders (vijf dames en vijf heren), maar omdat het toernooi in Nederland wordt gehouden heeft de SCLJ ervoor gekozen om meer Nederlanders deel te laten nemen. Zo zullen er in Enschede acht Nederlandse heren en acht Nederlandse dames aan de start verschijnen."

Hoeveel deelnemers en hoeveel landen doen er mee?
"De teller staat inmiddels op zo'n 300 deelnemers, afkomstig uit 29 landen. Bij die landen zitten er ook een aantal tussen die je niet zo vaak op het ijs ziet, zoals Colombia, Spanje, Ierland, Engeland, Taiwan en Mongolië. Daarnaast nemen een paar landen het maximaal aantal deelnemers mee. Het zal een hele uitdaging worden om de wedstrijd in twee dagen logistiek rond te krijgen."

Waarom moeten mensen komend weekend naar Enschede komen?
"Ten eerste omdat er gegarandeerd een aantal mensen zullen rijden die later in het seniorencircuit topprestaties zullen leveren. Het is best mogelijk dat er in Enschede potentiële wereldkampioenen aan de start verschijnen. Verder denk ik dat er een heftige strijd geleverd gaat worden vanwege de kwalificatie voor de Jeugd Olympische Spelen. Kortom, het belooft een groot spektakel te worden."

Hoe kan men deze wedstrijd volgen?
"De toegang tot het evenement is gratis. Voor de mensen die niet in de gelegenheid zijn om naar Enschede te komen, is er een livestream op schaatsen.nl. Daar vind je ook de trainingstijden gedurende de week en kan je een training komen bekijken."

Meer informatie over de juniorenkalender vind je hier. De volledige kalender vind je hier.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan