Onlangs is bekend geworden dat KPN medio 2020 na tien jaar gaat stoppen als hoofdsponsor van de KNSB. De schaatsbond is vol vertrouwen dat er één of meer opvolgers komen. "Want dit is een unieke mogelijkheid die eens in de tien jaar langskomt", zegt Jeroen Kraaij, manager commerciële zaken bij de KNSB, in een interview met Sponsorreport.

Dat KPN na komend seizoen het hoofdsponsorcontract zou beëindigen, was niet helemaal een verrassing voor de KNSB. Het telecombedrijf heeft een nieuwe koers bepaald. En intussen heeft de KNSB een nieuw sponsorbeleid ontwikkeld. Met Partners van Schaatsend Nederland is er ruimte voor meerdere hoofdsponsors. Zo is Daikin sinds vorig jaar naast KPN de tweede partner. Ook op andere terreinen is de bond succesvol in het aantrekken van partners, zoals Rabobank, Trachtitol en Tonzon bij het jeugdschaatsen initiatief IJSTIJD!.

"Voor sponsors is schaatsen nu interessanter dan ooit", aldus Kraaij. "Er zijn veel meer mogelijkheden, zoals het populaire shorttrack en de marathon, én we kunnen nu meer maatwerk bieden. Zo helpen we bijvoorbeeld Rabobank om hun doelen voor talentontwikkeling en contacten met verenigingen te realiseren."

"KPN ondersteunt ons om nieuwe partners te vinden”, vervolgt hij. "KPN wil de samenwerking goed afsluiten. Net als AEGON destijds, die maar liefst 25 jaar hoofdsponsor van de KNSB was." Door nu al bekend te maken dat KPN stopt, is er voldoende tijd om de overgang naar een nieuwe hoofdsponsor soepel te laten verlopen. "Na voetbal en Formule 1 is schaatsen de meest bekeken sport op tv, met jaarlijks 150 uur live schaatsen en gemiddeld 1,5 miljoen kijkers. De afgelopen twee Olympische Spelen haalden de Nederlandse schaatsers maar liefst 43 medailles, waarvan zestien goud."

"Onze nieuwe helden Suzanne Schulting, Jutta Leerdam en Kjeld Nuis spreken ook jongeren aan. Het schaatspaleis Thialf is uniek in de wereld. En wat dacht je van de Coolste Baan van Nederland in het Amsterdamse Olympisch Stadion? En in 2021 komt er weer een WK Shorttrack in Ahoy." Kortom, het Nederlandse schaatsen heeft sponsors volop te bieden. "We hebben er alle vertrouwen in dat we een of meerdere nieuwe hoofdsponsors aan onze oer-Hollandse volkssport kunnen binden", besluit Kraaij.