Kunstrijden is onlosmakelijk verbonden met muziek en kostuums. Naast de mooie glitter en glamour outfits is er ook een andere bron van inspiratie voor de schaatsers: films en televisieseries. Wij zetten een aantal filmische küren op een rijtje.

1. Grease
De Française Laurine Lecavelier kroop in 2017 in de huid van Sandy Olsson uit Grease. Haar lange kür is inclusief dé metamorfose van schattig meisje naar femme fatale.

2. Austin Powers
Aan het einde van een toernooi geeft een aantal kunstrijders traditiegetrouw nog een show weg tijdens het gala. De routines zijn dan net iets vrijer maar zeker niet minder ingewikkeld. IJsdansduo Jean-Luc Baker en Kaitlin Hawayek uit de Verenigde Staten vonden inspiratie in een groovy spion.

3. The Lion King
Achter deze vrije kür van meervoudig wereldkampioen Marigold IceUnity gaat een droevig maar mooi verhaal schuil. Sanna Kanervo, een van de rijdsters van het Finse synchroonschaatsteam, overleed onverwachts aan het begin van het seizoen 2002/2003 en een van haar lievelingsfilms was The Lion King.

4. The Godfather
Op de dramatische muziek van klassieker The Godfather toonde Evgeni Plushenko zijn klasse. Aan het einde van het seizoen 2016/2017 zette de Rus een punt achter zijn indrukwekkende carrière waarin hij onder andere vier olympische medailles veroverde (twee keer goud, twee keer zilver).

5. Sailor Moon
In Japan is anime erg populair, en Evgenia Medvedeva is zelf groot fan! Na de Tokyo World Trophy in 2017 deed de Russin een kür gebaseerd op de televisieserie Sailor Moon. Kijk en vergelijk:

6. Game of Thrones
Je hebt maar een paar tonen nodig om de muziek van Game of Thrones te herkennen. De Amerikaanse hitserie naar de boeken van auteur George R. R. Martin heeft de afgelopen jaren miljoenen fans vergaard over de hele wereld. Zo ook Paul Fentz op de Olympische Spelen in PyeongChang. Met zijn vertolking van Jaime Lannister werd de Duitser 22e. 

7. Black Swan
Een film over balletdansen leent zich natuurlijk uitstekend voor een kür. In dit geval de korte van het Russische toptalent Alina Zagitova. De destijds 16-jarige rijdster won goud op de Winterspelen in PyeongChang.