Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 31 mei 2019

Jaarprijzen voor Van Workum, Scheperkamp en Van den Bos

In Wervershoof zijn vandaag de KNSB-jaarprijzen uitgereikt aan de beste inlineskaters van 2018. Bij de mannen waren twee prijswinnaars: Jordy van Workum en Merijn Scheperkamp. Tot beste inlineskatester werd Anna van den Bos gekroond. De aanmoedigingsprijs voor het grootste talent was voor Bente Kerkhoff.

Foto : Hidde Muije

De prijzen werden uitgereikt op de tweede dag van de KPN NK Inlineskaten, op de piste van Wervershoof. Opvallend is dat de winnaars van de jaarprijzen het afgelopen seizoen nog junior waren. Ze moeten alle drie nog 20 jaar worden. "Maar ze zijn nu al heel volwassen in hun prestaties, gedrag en sportbeleving", aldus Arjan Smit, disiciplinemanager inlineskaten van de KNSB. "Ze hebben zich het afgelopen jaar duidelijk onderscheiden en blijken de overstap naar de senioren goed aan te kunnen."

Wereldtitel
De 18-jarige Van Workum, vorig jaar nog uitgeroepen tot Talent van het Jaar, verdiende de titel van Inlineskater van het Jaar vooral dankzij zijn prima prestaties bij de WK in eigen land. Op de piste van Heerde en het wegparkoers in Arnhem haalde hij de enige wereldtitel binnen voor de Oranje-equipe (goud op de afvalkoers). De Midwouder won op diezelfde WK ook nog twee keer brons. Bij de EK in Oostende veroverde hij nog één medaille meer. Daar was zijn oogst: goud, twee keer zilver en brons.

Van Workum moest zijn titel delen met Merijn Scheperkamp. De 19-jarige Hilversummer pakte als eerste Nederlandse inlineskater een 'olympische' medaille. Hij werd derde in het eindklassement van de Jeugd Olympische Spelen in Buenos Aires. Dat deed Scheperkamp nadat hij bij de WK al twee keer brons had gewonnen en bij de EK goud en zilver had geoogst.

De twee jonge mannen gelden als multidisicplinaire talenten, die niet alleen op wieltjes excelleren, maar ook op het ijs (langebaan en marathon) van zich doen spreken. Dat is bij de topteams niet onopgemerkt gebleven. Scheperkamp is onlangs ingelijfd door Team Jumbo-Visma, waar hij voor de opleidingsploeg gaat rijden. Voorlopig blijven beiden het inlineskaten trouw.

Oppermachtig
Bij de vrouwen ging de jaarprijs van de KNSB naar Anna van den Bos, die ook pas 18 jaar oud is. Zij was in 2018 oppermachtig bij de NK junioren, waar ze drie nationale titels in de wacht sleepte. Ook op de internationale kampioenschappen liet de Zaandijkse zich van voren zien. Bij de WK in Heerde en Arnhem reed ze twee keer in de top-10 en van de EK in Oostende keerde ze met drie medailles terug: een zilveren (puntenkoers) en twee keer brons (relay en afvalkoers). Die prestaties samen waren ruimschoots voldoende voor de kristallen jaarprijs.

Het Talent van het Jaar Bente Kerkhoff kreeg als aanmoedigingsprijs een cheque van 500 euro overhandigd. De 17-jarige rijdster uit Oostwoud zat vorig jaar als eerstejaars A-juniore al dicht bij het winnen van enkele nationale titels, maar moest bij de NK uiteindelijke genoegen nemen met zilver en brons. Diezelfde oogst deed ze bij de EK in Oostende en bij de WK in eigen land scoorde Kerkhoff drie keer een klassering in de top-10. Ze geldt als een groot talent, vooral sterk op de lange afstanden, en die status heeft ze bij deze NK alweer bevestigd met meteen een dubbelslag (1000 meter en punten-afvalkoers) op de eerste wedstrijddag.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan