Tickets
Shop
Nieuws 26 aug 2018

Van den Bos: 'Deze wedstrijden gingen weer als vanouds'

Na een prima WK-debuut met toptiennoteringen op de afvalkoersen moest de knop weer om voor Anna van den Bos. Na het hoogtepunt van het seizoen kwam er ook nog een EK aan. Met vier medailles op zak verlaat de 18-jarige juniore het toernooi in Oostende met een goed gevoel.

Foto : Eline Hooghiemstra

Het pistetoernooi verliep 'al best goed' voor Van den Bos. Ze veroverde brons op de teamsprint en de relay, maar op de individuele nummers eindigde ze drie keer als vierde. "Je zit er alsnog dichtbij maar daar heb je eigenlijk niet zoveel aan", zegt Van den Bos. "Dan kan je de neiging hebben om te denken: Laat maar, het wil niet. Ik ben blij dat ik dat niet heb gedaan, want het blijkt dat dat helemaal niet hoeft." Op de weg won de juniore vervolgens zilver (puntenkoers) en brons (afvalkoers) met sterke races.

"Vorig jaar op het EK in Lagos heb ik wat pech gehad met valpartijen. Dat ging iets minder. Deze wedstrijden gingen voor m'n gevoel weer als vanouds", vervolgt Van den Bos. "Achteraf zijn er natuurlijk dingen te bedenken die beter kunnen. Misschien had er op de afvalkoers nog iets meer ingezeten. Maar het is altijd mooi om op het podium te staan, dus daar heb ik heel blij mee."

In 2015 debuteerde Van den Bos als 14-jarige op het EK, ze was officieel nog kadet maar werd toch geselecteerd door de bondscoach. Dat kampioenschap was vooral bedoeld als leermoment en ze ging er zonder verwachtingen heen. "Ik heb dit jaar het WK gereden en dat was een beetje zoals het eerste EK", vertelt Van den Bos. "Een EK en WK zijn lastig te vergelijken, maar het voelt nu een stuk beter dan op het WK. Dat is natuurlijk wel veel zwaarder met een ander peloton aan de start."

Bente Kerkhoff en Anna van den Bos | Foto : Eline Hooghiemstra


In de week na het WK in Heerde en Arnhem ging de focus van sport naar school. "Ik had gelijk negen tentamens die ik moest inhalen, want ik had alles gemist. Daarna ben ik rustig weer gaan trainen en dat was even omschakelen. Het WK is geweest, daar heb je de hele tijd op gefocust, en dan komt er nog een EK achteraan. Maar we hadden een mooi trainingsgroepje dus dan motiveer je elkaar ook weer en komt je scherpte terug."

Normaal gesproken vindt het EK plaats voor het WK en wordt de spanning zodoende opgebouwd, maar nu was het dus andersom. Met het hoogtepunt al achter de rug stond de rijdster uit Oostknollendam dit keer met een andere instelling aan de start van het EK. "Dit voelde bijna als een Europa Cup of 'normale' wedstrijd. Maar na de eerste afstand heb je wel weer door dat je Europees kampioen kan worden en komt dat gevoel terug. Van te voren was het wel gek en anders dan afgelopen jaren, maar ik vind het nu wel fijn zo. Je kunt iets relaxter naar het EK toe leven."

Klik hier voor alles over het EK Inlineskaten


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan