De 500 meter op de KPN NK Inlineskaten is ten prooi gevallen aan Rémon Kwant en Marijke Groenewoud. In een spannende finale hield Groenewoud de sneller gestarte Moniek Klijnstra en Lianne van Loon achter zich. Kwant reed de gehele finale aan kop van de koers en bleef op de streep Michel en Ronald Mulder voor.

Groenewoud, die naar eigen zeggen niet de snelste starter is van het peloton, kende een relatief makkelijke halve finale, dankzij een valpartij van Elisa Dul. Alise Smit en Lianne van Loon werden door de val van Dul toegevoegd aan de finale. De drie dames namen het op tegen Maya de Jong en Moniek Klijnstra, de winnaressen van de andere halve finale. 

De finale kenmerkte zich door de tweestrijd tussen Van Loon en Klijnstra. De snel startende sprinters bestreden elkaar fel, met enkele botsingen tot gevolg. "Ze hadden best een grote voorsprong", luidt de analyse van Groenewoud. "Maar ze waren ook wel een beetje aan het klooien, dus ik kwam snel dichterbij. Het ging niet heel soepeltjes, maar ik wist er nog overheen te komen op de laatste 100 meter."

"Ik had niet verwacht te winnen, ik ben net terug van een hoogtetent", aldus een lachende Groenewoud, die zich niet meer kon herinneren wie er vorig jaar gewonnen had. "Ik? Oh, dat wist ik niet meer, dat onthoud ik allemaal niet hoor. Ik ben sowieso geen sprinter, dus dan verwacht je niet kampioen te worden op de 500 meter."

Kwant revancheert zich
De heren trakteerden het aanwezige publiek in Wervershoof al in de kwartfinale op een waar spektakel. Kay Schipper, Rick Schipper en Merijn Scheperkamp streden gedrieën om een plek in de halve finale, met na het nodige duw- en trekwerk Kay Schipper als slachtoffer. De uittredend kampioen werd gediskwalificeerd na een lijnoverschrijding. 

In de finale ging het uiteindelijk tussen Rémon Kwant, Schipper, Ronald Mulder, Glenn Nijenhuis en Michel Mulder, die na diskwalificatie van Janno Botman alsnog aan de finale mocht deelnemen. Na twee valse starts mochten de heren alsnog vertrekken, waarbij Kwant als eerste de bocht indook. "Het hielp zeker dat ik de eerste startplek had. Ik wist dat ik de start moest winnen, ook al doe je dat niet zomaar tegen Ronald en Michel."

Foto : Hidde Muije

In het vervolg van de strijd handhaafde Kwant zich goed voorin. Ondanks aandringen van de gebroeders Mulder en op het laatste rechte eind ook nog van Schipper, hield hij zijn positie vast. "Ik keek alleen maar naast me en zag steeds mensen, weet niet eens wie het probeerde en wie waar zat. Ik was telkens alleen maar bezig met hard uitversnellen om de kop te houden." Dat lukte Kwant, die op de streep genoeg over hield om Michel en Ronald Mulder naar zilver en brons te verwijzen. 

Met zijn overwinning maakte Kwant zijn teleurstellende optreden van donderdag meer dan goed. De Fries behaalde op de 200 meter 'slechts' een vierde plaats en wist in de halve finale van de 1000 meter niet bij de eerste twee te finishen. "Ik weet dat de 1000 meter mijn beste afstand is, daar wilde ik ook op vlammen richting EK en WK. Dat ik het dan zo verpest in de halve finale, dan weet je meteen dat je nog maar één kans hebt en staat er heel veel druk op. Vanavond ga ik zeker een stuk rustiger naar bed!"

Diskwalificatie
Bij de junioren werd een van de favorieten al in de series uitgeschakeld. Niek Stolhof werd gediskwalificeerd en kon na zijn zilveren medaille van de 200 meter geen nieuwe plak op zijn conto bijschrijven. In de finale wist Luuk van Timmeren zijn slag te slaan. In de slotronde werden zijn tegenstanders Jeroen de Kroon, Ivo de la Porte en Bas Meijer alle drie nog gevaarlijk, maar Van Timmeren hield knap stand. De la Porte en Meijer eindigden met zilver en brons. Bij de dames was Marit van Beijnum superieur. De sprintster bleef Sascha Schenk en Klaske Baars ver voor.

Bij de jeugd waren het Lataesha Narain en Kayo Vos die indruk maakten. Beide wonnen ze met groot verschil van de concurrentie. Narain verwees Iris Tiben en Patricia Koot naar de plaatsen twee en drie. Ook Vos kon uitgebreid het zegegebaar maken, met name omdat Gijs Kamp lange tijd moeite had om Rens Nieuwenhuis te passeren. Kamp eindigde zodoende als tweede, Timo Lamme veroverde het brons.

De zegetocht van Bret Groot duurde ook op vrijdag voort. Bij de kadetten jongens wist hij in een door SkateUnited gedomineerde finale Pelle Bolsius en Nick Bontrop voor te blijven. Bij de meisjes werd Kimberley de Lang kampioen. Sanne Oosterwijk en Marieke de Vries grepen zilver en brons. 

Bekijk hier alle uitslagen.

Door Sjors Leek - Laatste update op 02 jun 2019 om 00:07