Live
Shop
Nieuws 30 mei 2019

Eindelijk raak voor Ruurd Dijkstra op NK: 'Zenuwachtig hoe het ging verlopen'

Ruurd Dijkstra en Beau Wagemaker hebben de openingsdag van de KPN NK Inlineskaten afgesloten met een overwinning. Op de Sjoerd Huisman Piste in Wervershoof zegevierden ze op de punten-afvalkoers. Daarmee behaalden beiden hun eerste Nederlandse titel op de baan.

Foto : Eline Hooghiemstra

In de openingsfase van de koers over vijftig ronden gingen Luc ter Haar en Chris Huizinga op avontuur. Samen verdeelden ze een tiental punten, alvorens zij weer teruggepakt werden door het jagende peloton onder leiding van Jordy van Workum. Daarna was het Dijkstra die menigmaal de knuppel in het hoenderhok gooide. 

De man uit Nijeholtwolde was ondanks zijn puntenaantal lang niet zeker van zijn zaak. Zijn voorsprong op Ter Haar, die op dat moment tweede stond in de tussenstand, was verre van geruststellend. Ook Van Workum, Huizinga, Harm Visser en Marc Middelkoop maakten nog aanzienlijke kans op een podiumplaats. "Ik was wel zenuwachtig hoe het verder ging verlopen", spreekt Dijkstra in de rood-wit-blauwe trui. "Ik dacht: ik gok, ik gok, en uiteindelijk heeft dat goed uitgepakt."

 

Het was echter Van Workum die in de slotfase nog het gevaarlijkst werd. Ter Haar moest zijn vroege inspanningen bekopen, waardoor Van Workum doorschoof naar de tweede plaats. Een teleurgestelde Ter Haar: "Ik dacht: ik rijd gewoon rustig door, maar die andere jongens gingen zo hard aan, om en om. Ik trok het niet meer op het gegeven moment." De 25-jarige inlineskater richt zijn vizier nu op de afvalkoers van vrijdag, waar hij na zijn brons op de 1000 meter weer voor de titel hoopt te strijden. "Ik had meer gewild vandaag, 

Wagemaker op avontuur
Bij de vrouwen kenmerkte de koers zich door een lange ontsnapping van Beau Wagemaker en Fleur Veen. Na een hectische openingsfase, waarbij onder meer Maya de Jong en Berber Vonk de nodige punten opstreken, wisten de twee weg te rijden uit het peloton. Veen kon weinig meer doen dan volgen en liet de twee punten voornamelijk aan Wagemaker. "Ik moest aanvallen, want sprinten is niet mijn sterkste punt", vertelt Wagemaker. "Ze lieten mij gaan en het gat werd steeds groter."

De baan in Wervershoof is voor de rijdster uit Hoogkarspel een thuisbaan. "Het voelt super om hier te winnen. Er staan veel bekenden langs de kant en dat is altijd mooi om voor te rijden." In het stilvallende peloton werd nog hard gestreden om de derde plaats. De finalesprint tussen Vonk en De Jong werd felbetwist, maar uiteindelijk beslist in het voordeel van Vonk. De winnares van de punten-afvalkoers in Zwaagwesteinde kon aan het eind van de dag de bronzen medaille ophalen. 

 

Ongenaakbaar
Bij de junioren was Bente Kerkhoff ongenaakbaar. De Oostwoudse wist het peloton tweemaal te dubbelen en ging onbedreigd naar de overwinning. Brit Qualm en Lotte Veenstra eindigden op de plaatsen twee en drie. Christian Haasjes zette zijn zegetocht van de 1000 meter voort op de punten-afvalkoers en pakte wederom de overwinning. Hij hield de in de slotfase ontsnapte Lars Woelders op voldoende afstand om de zege veilig te stellen. Ruben Ligtenberg pakte het brons.

Bij de jeugd streden Kayo Vos, Jorian ten Cate en Stijn van de Bunt om de podiumplaatsen. De drie mannen waren verreweg de sterkste in koers en reden in de slotfase met zijn drieën weg van het peloton. Met een laatste sprong pakte Vos de koppositie en gaf die niet meer uit handen. Ten Cate en Van de Bunt verdeelden het zilver en brons. De meisjes trakteerden het publiek ook op een aantrekkelijke koers, waarin Dinly Koster aan het langste eind trok. De Friezin pakte de nationale titel en verwees Patricia Koot en Chloé Hoogendoorn naar de plaatsen twee en drie.

Bij de kadetten was Bret Groot opnieuw verreweg de sterkste. De rijder van het RTC Midden liet de eerste punten nog aan de concurrentie, maar was in het vervolg van de wedstrijd ongenaakbaar. Sam Noordergraaf eindigde met drie punten op de tweede plaats, Léon Cas Visser pakte alleen in de eindsprint punten en veroverde het brons. Bij de meisjes pakte Sanne Oosterwijk de titel, voor Donna Noor Gemser en Marieke de Vries.

Bekijk hier alle uitslagen. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan