Tickets
Shop
Nieuws 02 mrt 2019

Westenbroek en Conijn winnen Vikingrace

Bij de jaarlijkse Vikingrace in Heerenveen hebben Stefan Westenbroek en Merel Conijn de overwinning gepakt. Ook in de andere categorieën presteerden de Nederlanders goed. Er werden diverse afstandsoverwinningen gepakt en ook in het eindklassement stond menigmaal een thuisrijder op het hoogste treedje.

Foto : Martin de Jong

Westenbroek, de Nederlands kampioen bij de junioren B, verwees met zeges op de twee kortste afstanden in het eindklassement Jarle Gerrits naar de tweede plaats. De Noor Peder Kongshaug eindigde als derde en hield zijn landgenoot Tobias Fløiten, die op de 1500 meter nipt Westenbroek versloeg, van het podium af. 

Bij de dames vocht Conijn een spannende strijd uit met Isabel Grevelt. Grevelt verdedigde op de slotafstand een minieme voorsprong. Zowel Conijn (4.18,04) als Grevelt (4.28,31) reden een persoonlijk record, maar moesten de eindzege op de slotafstand aan de Italiaanse Laura Peveri (4.16,22). Conijn ging dankzij haar sterke 3000 meter won ze het eindklassement, Peveri eindigde als derde. 

In de categorie 15 jaar wisten de jongens alle podiumplaatsen te veroveren. Gert Wierda stond op de bovenste trede van het podium en vond Chris Fredriks en Stan van Vliet aan zijn zijde. Bij de meisjes ging de zege naar Evelien Vijn. De succesvolle marathonschaatsster noteerde persoonlijke records op alle afstanden en hield Sanne Westra en de Duitse Sophie Warmuth achter zich. 

Pien Smit imponeerde bij de meisjes 14 jaar met vier afstandszeges. De Nederlands kampioene bij de junioren C hield in het eindklassement Chloé Hoogendoorn en Jildou Schaaf achter zich. Bij de jongens ging de zege naar Noorwegen. Emil Pedersen Matre, neefje van Sverre Lunde Pedersen, hield Felix Motschmann en Tim Prins.

Bij de 13-jarigen ging Patricia Koot er met de zege vandoor. In een spannende strijd met Meike Veen sloeg Koot op de tweede 500 meter een definitief gat om naar haar tweede zege te rijden. Bij de jongens pakte Szymon Wojtakowski uit Polen na vier afstandszeges overtuigend de overwinning in het klassement. Beste Nederlander was Sille Hut op plek twee. 

In de categorie 12 jaar ging de zege naar Isa Leroy en Didrik Eng Strand. Beide wonnen ze alle vier de afstanden. Op de 500 meter noteerde Eng Strand zaterdag nog een nieuw baanrecord (40,54). Het is de tweede overwinning van de Noor. Bij de meisjes 11 jaar pakte Angel Daleman de zege, bij de jongens ging de winst naar Duitsland. Finn Sonnekalb was Daniele Zampedri (Italië) en Pelle Bolsius vier keer te snel af. 

 Natuurlijk was er tussendoor ook nog ruimte voor een foto met Suzanne Schulting!


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan