Tickets
Shop
Nieuws 22 mrt 2019

Veertien medailles voor Nederland op eerste dag in Rostock

De Nederlandse equipe is goed begonnen op de Junior Europa Cup finale in het Duitse Rostock. Op de eerste dag veroverden de shorttrackers zeven gouden, vier zilveren medailles en een bronzen plak. Op de aflossing pakten de mannen en de vrouwen ook goud.

Dit weekend komen de junioren C en D en senioren in actie tijdens de Junior Europa Cup finale. De A- en B-junioren rijden in Rostock de ISU Challenge Series. Het is de finale van de Star Class competitie en de Danubia Cup en tevens het officieuze EK voor junioren. In Europa bestaan twee internationale competities voor jonge shorttrackers: een voor West-Europa (de Star Class Competitie) en een voor Oost-Europa (Danubia Cup). De top 8-rijders per leeftijdscategorie worden uitgenodigd voor de finale.

Voor de junioren D stond vrijdag de 1000 meter op het programma. Bij de vrouwen pakte Angel Daleman de gouden medaille. In de finale nam Daleman met vier ronden te gaan de leiding over en sloeg een gat. In de laatste ronden kwam de rest van het veld weer dichterbij en werd het nog even spannend. Daleman hield stand en kwam als eerste over de meet. Pelle Bolsius kwam in de halve finale net tekort voor een plek in de A-finale, maar schreef de B-finale wel overtuigend op zijn naam.

Bij de junioren C streden Nederlands kampioene Diede van Oorschot en Zoë Deltrap om de overwinning op de 1500 meter. Na een aanval van achter zakte Van Oorschot naar de laatste plek, maar ze knokte zich terug naar voren. In de slotfase kwam Deltrap echter langszij en ging er met het goud vandoor voor Van Oorschot. In de halve finale kwam Anna Marit Sybrandi ten val, ze won vervolgens de C-finale. Bij de mannen stonden Ted Dalrymple, Jenning de Boo en Niels Bergsma in de finale. Met een mooie inhaalactie buitenom wist Dalrymple de leiding te pakken en reed de Nederlands kampioen naar de zege. De Boo wist zijn schaats net voor die van de Fransman Tawan Thomas te drukken en pakte zilver. Bergsma eindigde als vijfde.

Tineke den Dulk en Koen Slootweg kroonden zich tot winnaars bij de senioren. Bij de vrouwen pakte de Kroatische Valentina Ascic in eerste instantie de leiding met Den Dulk en Emma van Zuijlen achter zich. Ook Gina Jacobs uit Duitsland mengde zich in de strijd. In de laatste ronden nam Den Dulk de koppositie en gaf deze niet meer uit handen. Van Zuijlen verloor nipt de strijd om het zilver van Jacobs. In een aanvallende mannenkoers wisselden Slootweg en Kay Huisman elkaar af. In de slotfase sloeg Slootweg de beslissende slag en veroverde het goud. Huisman belandde net naast het podium.

Challenge Series
B-junioren Anne Floor Otter, Xandra Velzeboer en Georgie Dalrymple namen het in de finale op tegen twee Italiaanse en een Slowaakse rijdster. Halverwege de wedstrijd waren de oranjevrouwen op weg naar een clean sweep met Dalrymple op kop. In de laatste bocht ging Otter onderuit, en op de streep bleef Velzeboer nog net voor Dalrymple. Bij de heren reed Jens van 't Wout lange tijd op derde positie, maar gaandeweg werd het tempo opgevoerd en zakte hij even terug. In de laatste ronden zette Van 't Wout het gas erop, ging er solo vandoor en kwam als eerste over de meet. In de B-finale werden Hessel van Berkum en Zeno de Boer tweede en derde.

Bij de junioren A misten nationaal kampioene Marijn Wiersma en Esther Gijsbers net de A-finale. Beiden reden een sterke halve finale, maar raakten in de slotfase hun koppositie kwijt. In de B-finale werd er een flinke strijd geleverd waarbij Gijsbers enkele ronden op kop reed. Met de laatste ronden op het bord begon Wiersma aan een inhaalslag en kwam als eerste over de streep. Gijsbers eindigde op plek drie. In de A-finale bij de mannen vormden Sven Roes, Melle van 't Wout en Bram Steenaart een oranje blok. Halfweg koers reed het trio vooraan met Roes aan de leiding. Na een eerste aanval van de Italianen zakte Van 't Wout terug. In de laatste ronde kwam Luca Spechenhauser langs Roes en greep de winst. Zijn landgenoot Pietro Sighel hield Steenaart nog van het brons af.

Aflossing
Op de relay ging het bij de vrouwen tussen Nederland en Italië, na een vroege val waarbij Hongarije en Polen betrokken raakten. De oranje ploeg, bestaande uit Dalrymple, Otter, Velzeboer en Wiersma, controleerde de race op kop van start tot finish. In de slotfase trokken de vrouwen hard door en schudden de Italiaanse rijdsters van zich af. Op grote achterstand kwam Hongarije als derde over de streep.

Bij de mannen startte Italië, Nederland en Hongarije en stond het behalen een medaille al bijna vast, maar welke kleur? Ook de mannen (Steenaart, Roes en de broers Van 't Wout) domineerden de rit van begin tot eind. Halverwege pakte Italië even de leiding, maar deze overname werd gauw hersteld met een mooie wissel. Met tien ronden te gaan, gooide Nederland het tempo omhoog en reed onbedreigd naar de overwinning voor Italië en Hongarije.

Klik hier voor alle uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan