Tickets
Shop
Nieuws 22 mrt 2019

Stefan Westenbroek: 'Ik besef het soms nog niet zo goed'

Stefan Westenbroek is de tel kwijtgeraakt. Het aantal baanrecords dat hij afgelopen seizoen heeft verpulverd, is niet meer op één hand te tellen. Toch is het antwoord op de vraag hoeveel het er zijn eenvoudig op te sporen, blijkt als de 17-jarige Ommenaar zijn slaapkamer binnenloopt. "Even snel tellen hoor", zegt hij terwijl hij naar de muur kijkt waar hij alle certificaten heeft opgehangen. "Het zijn er ongeveer 20 tot 25."

Foto : Martin de Jong

Westenbroek, deze maand 17 jaar geworden, geldt als één van de grootste talenten in Nederland. Als B-junior won hij zo'n beetje alle wedstrijden waar hij aan meedeed en reed hij meermaals een baanrecord uit de boeken. Het baanrecord dat hem misschien wel het meest is bijgebleven, is de 35,65 op de 500 meter tijdens een clubwedstrijd in Heerenveen. Niet alleen dook hij voor het eerst onder de 36 seconden, maar ook was er nog nooit eerder een B-junior in Nederland zo snel op deze afstand.

"Als nog nooit iemand op jouw leeftijd zo hard heeft gereden, is dat wel heel bijzonder", zegt Westenbroek. "Ik had ook totaal niet verwacht dat het me dit jaar al zou lukken. Vorig jaar reed ik nog 36,9, het jaar daarvoor 38,5 en het jaar daarvoor volgens mij nog een 40'er. Ik ga elk jaar met anderhalve seconde vooruit." Als hij nog even door blijft rekenen, komt hij volgend seizoen op een lage 34'er uit. Maar is dat realistisch? "Op dit moment denk ik: nee, dat kan helemaal niet. Maar wie weet wat er volgend jaar gebeurt. Het belangrijkste is om er plezier in te hebben en dat heb ik."

Toch is Westenbroek allesbehalve een pure sprinter. Hij kan ook goed uit de voeten op de 1000 en de 1500 meter en zijn grootste progressie maakte hij het afgelopen seizoen zelfs op de 3000 meter. Waar hij vorig jaar nog een persoonlijk record had van 4.15, reed hij dit seizoen naar een tijd van 3.57. Het zorgde ervoor dat iedereen om hem heen hem aanspoorde om aan het NK Allround mee te doen. "En daar heb ik zeker geen spijt van gehad", zegt hij glimlachend.

Foto : Martin de Jong

Besef
Na zijn nationale sprinttitel eerder in het seizoen was de rijder van RTC Oost namelijk ook de beste op het NK Allround. Het zijn twee van zijn vele hoogtepunten uit zijn indrukwekkende seizoen. Naast het NK Sprint en het NK Allround won hij namelijk ook het NK Kortebaan, de Vikingrace (het officieuze EK voor junioren), de Country Match en De Zilveren Bal voor junioren. "Fantastisch. Als je later terugkijkt op wat je gewonnen hebt, denk je: zo dat is toch heel wat. Voor mij zijn de nationale sprint- en allroundtitel het belangrijkst, maar ook de Viking Race was heel tof om te winnen."

Ten slotte wil hij De Zilveren Bal nog even als hoogtepunt noemen. Als junior mocht hij opnieuw aan het seniorentoernooi meedoen en dat ging hem verrassend goed af. Westenbroek noteerde in de voorrondes de tweede en vierde tijd over 100 meter en plaatste zich dus – net als vorig jaar – voor de halve finale. Voor een plek bij de laatste drie moest hij zijn heat winnen en dat lukte hem in een zeer snelle tijd: 9,79. De 17-jarige Westenbroek stond even later in de grote finale tegen wereldtoppers Laurent Dubreuil en Yuma Murakami.

"Ik dacht: dit kan niet, dit kan gewoon niet. Ik keek altijd op tegen die mannen en nu stond ik er zelf gewoon tussen. Ik had echt niet verwacht dat ik in dit veld derde zou worden", aldus Westenbroek, die een dag later De Zilveren Bal voor junioren reed en (uiteraard) won. "Ik besef het soms nog niet heel goed. Ik krijg van alle kanten te horen dat ik het goed doe, maar ik moet realistisch blijven en flink door blijven trainen. Dit is allemaal leuk en aardig, maar uiteindelijk gaat het erom om bij de senioren goed te rijden. Ik moet nog veel harder."

Foto : Martin de Jong

Kjeld Nuis
De verklaring voor zijn snelle groei zit hem volgens Westenbroek in meerdere dingen. Zo beweert hij elk jaar technisch vooruit te gaan, zit hij naar eigen zeggen dieper en is zijn afzet beter geworden. Daarnaast wordt hij elk jaar iets sterker, en dat zonder krachttraining. "Omdat ik me elk jaar verbeter, heb ik nog geen krachttraining gedaan. Ik heb geluk dat ik van jongs af aan een vrij brede bouw heb, maar ik denk dat ik komend jaar maar eens met krachttraining ga beginnen."

Volgend seizoen zal Westenbroek zijn wedstrijden niet meer bij de B-junioren rijden, maar bij de A's. In die categorie hoopt hij 'heel erg' dat hij deel mag nemen aan de Junior World Cups en eventueel het WK voor junioren. Daarnaast heeft hij de Jeugd Olympische Spelen op zijn lijstje staan. Toch, zegt hij, is plezier hebben het belangrijkste om sport te bedrijven. "Zonder het sociale gedeelte zou ik niet kunnen schaatsen. Ik weet dat het op een gegeven moment lastig wordt, maar ik vind mijn vrienden heel belangrijk."

In de toekomst droomt hij van de Olympische Spelen en stiekem ook van een carrière als Kjeld Nuis. Hij verpletterde twee weken geleden de wereldrecords op de 1000 en 1500 meter en dat maakte veel indruk op de jonge Ommenaar. "Hij schaatst ongelooflijk mooi, het was heel bijzonder om te zien. Hij doet er ook veel commerciële dingen naast en dat lijkt me ook wel tof." De vraag is of Westenbroek, die naar eigen zeggen meer een sprinter is, zich ook gaat toeleggen op twee afstanden. "Nu nog niet, ik wil het zo breed mogelijk houden. Volgend jaar komt de vijf kilometer erbij en misschien gaat me dat ook wel goed af."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan