Tickets
Shop
Nieuws 09 mrt 2019

Nederlands record Visser, wereldrecord Sablikova

Esmee Visser heeft tijdens de World Cup-finale in Salt Lake City het oudste Nederlands record op de drie kilometer van Renate Groenewold uit de boeken gereden. Patrick Roest bleef op de vijf kilometer vier tienden verwijderd van de nationale beste tijd van Sven Kramer.

Foto : Soenar Chamid

Visser kwam op de 3000 meter na een zeer vlakke race op het snelste ijs ter wereld uit op een baanrecord, en zette tevens de derde tijd ooit neer. Met haar 3.54,02 was ze bijna twee seconden sneller dan Groenewold op 16 november 2007 was in Calgary (3.55,98). Visser, de olympisch kampioene op de vijf kilometer, schaatste daarmee ook dik onder haar persoonlijk record in de Utah Olympic Oval. Haar toptijd stond sinds afgelopen december op 4.00,62. 

"Eigenlijk had ik het vorige week al verwacht", lacht Groenewold, die aanwezig was in de Utah Olympic Oval. "Dit is natuurlijk eigenlijk veel leuker, omdat ik erbij ben nu. Esmee zei: 'sorry, de jouwe heeft zo lang gestaan'. Dat was wel heel erg leuk om te horen. Het is fantastisch, het gaat zo hard vandaag."

De razendsnelle tijd van Visser was niet de winnende, het was Martina Sablikova die opnieuw haar eigen wereldrecord aanscherpte tot 3.52,02. "Ik had ook niet verwacht dat ik van haar zou winnen eigenlijk, dus ik ben heel blij", vertelt Visser direct na haar race bij de NOS. Achter de Tsjechische en Nederlandse pakte de Russische Natalia Voronina (3.54,06) het brons.

Het eindklassement van de World Cup over de drie en vijf kilometer ziet er precies hetzelfde uit. Sablikova wint, voor Visser en Voronina. Melissa Wijfje noteerde een persoonlijk record (4.01,25) en werd daarmee negende en Reina Anema eindigde op plek elf in 4.07,68.

Foto : Huub Snoep

Roest wint vijf kilometer
Patrick Roest heeft in Salt Lake City de 5000 meter op zijn naam geschreven. De 23-jarige schaatser van Team Jumbo-Visma finishte in de tweede rit in een tijd van 6.03,70. Daarmee bleef hij maar nét (vier tienden) boven het Nederlands record van Sven Kramer, die in november 2007 in Calgary op 6.03,32 uitkwam.

Roest prolongeerde vorige week in Calgary zijn wereldtitel allround. Hij reed toen op de 5000 meter een persoonlijk record van 6.08,27. Op de snelste ijsbaan van de wereld haalde Roest nog eens bijna vijf seconden af van zijn persoonlijke toptijd. In louter rondjes onder de 29 (één uitzondering daargelaten) reed hij na wereldrecordhouder Ted-Jan Bloemen (6.01,86 in 2017) en Kramer de derde tijd ooit op de 5000 meter. Ook Marcel Bosker schaatste zaterdag een dik persoonlijk record (6.08,90), goed voor de tweede tijd. Bloemen werd derde. 

"Ik ging voor een persoonlijk record, dus ik kan alleen maar tevreden zijn", vertelt Roest na zijn race bij de NOS. "Ik wist niet wat er mogelijk was na het zware allroundweekend van vorige week." Of hij het Nederlands record in zicht had? "Dat niet, ik werd gecoacht op mijn persoonlijk record. Meer zat er ook echt niet meer in, ik had het echt zwaar."

Het eindklassement over de 5000 en 10.000 meter werd gewonnen door Alexander Rumyantsev. Marcel Bosker steeg met zijn toptijd op het ijs van Salt Lake City naar plaats twee. Sverre Lunde Pedersen zakte naar een derde plek in het klassement.

Klik hier voor de volledige uitslagen en klassementen


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan