Tickets
Shop
Nieuws 03 mrt 2019

Ian van Zutphen stopt met schaatsen: 'Kies voor mijn gezin'

Leeuwarden was zaterdag het decor van de laatste marathonkoers van het seizoen. Voor een aantal schaatsers een heel speciale wedstrijd, omdat zij die dag voor de laatste keer in hun carrière aan de start stonden. Eén van die schaatsers is Ian van Zutphen, die in 'zijn' Elfstedenhal afscheid nam.

Foto : Eline Hooghiemstra

"Ik heb zeker een speciale band met deze ijsbaan", vertelt hij. "Het is mijn thuisbaan, we trainen hier altijd en ik kan denk ik wel zeggen dat ik hem een klein beetje mede heb opgebouwd. Ik run de schaatswinkel en ben vanaf de opbouw overal bij betrokken geweest. Het is extra mooi om mijn carrière hier af te mogen sluiten."

Van Zutphen komt uit bij de beloften en rijdt voor Team Douma Staal, waar hij het prima naar zijn zin heeft gehad. "Als ik jonger was geweest en nog geen kinderen had gehad, had ik misschien nog wel een keer alles opzij gezet om te proberen prof te worden, omdat ik denk dat er nog wel meer inzit. Maar ik ben nu vader van een zoon en een dochter en ik moet naast het schaatsen gewoon werken, dus dat is lastig te combineren."

"Het ligt er natuurlijk aan welk niveau je ambieert, maar je moet keuzes maken en ik kies nu voor het gezinsleven. Ik neem wel met een beetje pijn in mijn hart afscheid van het schaatsen, maar ik ben blij met mijn keuze. Ik ga nu een echte familyman worden, dat vind ik het mooiste wat er is."

Lidmaatschap
Hoewel de 30-jarige Van Zutphen het peloton vaarwel zegt, blijft hij nog wel betrokken bij het schaatsen en dan vooral bij het schaatsen in Leeuwarden. Als coördinator van de 11shop, de schaatswinkel van de Elfstedenhal, is hij op de baan te vinden en ook zal hij wedstrijden blijven bezoeken. "Zo blijf ik toch betrokken bij het schaatsen, ook al ben ik dan zelf niet meer actief in het peloton. En mijn Elfstedenlidmaatschap geef ik ook niet op, want die Elfstedentocht gaat honderd procent nog een keer komen, dat weet ik zeker, en als hij komt, sta ik aan de start als toerrijder."

Foto : Eline Hooghiemstra

Voor mensen die het inlineskaten volgen, is de naam Ian van Zutphen een bekende naam. Bij schaatsvolgers is hij wellicht wat minder bekend. "Ik kom oorspronkelijk uit het skeeleren inderdaad en ben vrij laat met schaatsen begonnen. Dat vind ik soms wel jammer. Ik heb drie jaar bij de C-rijders gereden en drie jaar bij de beloften. Ik vind schaatsen machtig mooi en als ik prof was geweest en er niet naast had hoeven werken, was ik misschien nog wel even doorgegaan."

"Het marathonschaatsen wordt steeds professioneler, de profploegen gaan steeds sneller, harder, beter. Voor degenen die net onder de profploegen zitten, wordt het steeds lastiger om de aansluiting te maken. Professionalisering van de sport is natuurlijk mooi, maar er zitten dus ook wel wat nadelen aan." Al met al kijkt Van Zutphen met een goed gevoel terug op zijn sportieve carrière. "Ja, absoluut. Schaatsen is prachtig en ik had het voor geen goud willen missen."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan