Bij hun eerste deelname aan De Zilveren Bal was het meteen raak voor Angelina Golikova en Yuma Murakami. De topsprinters luisterden hun debuut aan 's werelds snelste schaatsshow in Leeuwarden op met de eerste plek. Na afloop van de podiumceremonie konden de winnaars rekenen op een traditionele 'champagne shower'. "Dit heb ik nog nooit meegemaakt."

Voor Golikova was de laatste wedstrijd van het seizoen allesbehalve een relaxte afsluiter. De 27-jarige Russin wist niet wat ze van de show kon verwachten en barstte van de zenuwen. "Ik weet niet waarom, maar ik was nerveuzer dan tijdens de Olympische Spelen", aldus de winnares, wiens pak helemaal naar champagne rook. "Vlak voor de start krijg je allerlei felle lichten in je ogen en als je gestart bent, is het hartstikke donker. Het is gewoon heel anders dan wedstrijden die ik normaal rijd, maar desalniettemin was het supergaaf!"

Toch was er van die zenuwen weinig te merken op het ijs, want Golikova demonstreerde vanaf het begin haar klasse. In de eerste ronde zette ze meteen de toon door een baanrecord van 10,37 te noteren. Een ronde later deed ze daar nog een schepje bovenop met 10,35, waardoor Golikova de finalerondes in ging als de te kloppen vrouw. "Misschien wel ja, maar het is en blijft sprinten hè. Je hoeft maar één foutje te maken en je hebt verloren."

Instagram
Vanaf de halve finales plaatste alleen de winnaar van de heat zich voor de finale. Golikova trof in de halve finale Floor van den Brandt, de winnares van de tweede editie en Dione Voskamp. Hoewel beide Nederlandse vrouwen een goede tijd klokten, was de Russin ze met 10,37 te snel af. In de finale waren Janine Smit en de Japanse Konami Soga haar tegenstanders. Smit, de Nederlands kampioen op de 500 meter, kwam met 10,59 nog het dichtst in de buurt, maar Golikova was met wederom 10,37 een klasse apart.

"Voorafgaand aan het seizoen zei ik tegen m'n coach: als het mogelijk is, wil ik baanrecords rijden. Dat het me tijdens de laatste wedstrijd van het seizoen is gelukt, maakt me superblij! Het liefst wilde ik een wereldrecord rijden, maar ik begreep dat 10,3 daarvoor niet genoeg was. Toch ben ik heel blij met deze tijd. Als ik dit tijdens de WK Afstanden in Inzell had geopend, had ik misschien op het podium kunnen eindigen."

De nummer vier van de 500 meter op het WK volgde daarmee Karolina Erbanova op, die afgelopen zomer de schaatsen aan de wilgen hing. Volgens Golikova was zij degene die haar inspireerde om aan dit evenement mee te doen. "Ik zag op haar Instagram allemaal toffe foto's en dacht: wow, nice! Ik werd daardoor ook geïnteresseerd en besloot voor mezelf om er ooit een keer aan mee te doen. Nou, dit seizoen was het al zover, haha!"

Foto : Vincent Riemersma

Yuma Murakami wint, Stefan Westenbroek verrast
Bij de mannen mocht Yuma Murakami zich de snelste man op de 100 meter noemen. De Japanner noteerde in de finale 9,63 en hield daarmee de Canadees Laurent Dubreuil (9,79) en Stefan Westenbroek (9,85) achter zich. Murakami, die voor het eerst aan De Zilveren Bal meedeed, volgde daarmee Michel Mulder op. "Ik ben heel gelukkig", zei de Japanner. "Niet alleen met de winst, maar ook met mijn tijden. Het was een feest om hier aan de start te staan."

Stefan Westenbroek was de grote verrassing van de vierde editie. De B-junior zette in de voorrondes al snelle tijden neer (de vierde tijd in de eerste ronde en de tweede tijd in de tweede ronde) en versloeg in zijn halve finale onder meer Gerben Jorritsma, waardoor hij zich verzekerde van een podiumplek. In de finale moest de 17-jarige Westenbroek het afleggen tegen wereldtoppers Murakami en Dubreuil, maar desalniettemin kon de Ommenaar terugkijken op een geslaagd toernooi. Met 9,79 noteerde hij niet alleen een baanrecord voor B-junioren, maar ook een nationaal record voor junioren.

De winnaar van vorig jaar, Michel Mulder, strandde in de halve finale. De Zwollenaar, die enkele dagen geleden was teruggekeerd uit Salt Lake City, moest het in zijn heat nipt afleggen tegen Dubreuil (9,83 om 9,90). Een andere favoriet, Nico Ihle, verloor de halve finale van de latere winnaar Murakami, die op het eind beloofde volgend jaar terug te komen. "Na de World Cup-finale in Heerenveen blijf ik in Nederland om hier te kunnen rijden. Ik heb er enorm van genoten!"

-----------------------------------------------------------------------------------------
English version
-----------------------------------------------------------------------------------------

Angelina Golikova and Yuma Murakami were the best sprinters at De Zilveren Bal in Leeuwarden. After the event, both riders got a traditional 'champagne shower'. "I've never experienced this!"

Golikova was during the last race of the season very nervous. She didn't know what she could expect from her first show. "I don't know why, but I had more nerves than during the Olympic Games. Just before the start, there were a lot of lights in your eyes and after that it was very dark. It's not the same feeling as a normal competition. Nevertheless, I really enjoyed this show!"

On the ice the nerves disappeared and Golikova showed her class. With a track record of 10,35 she knew she was the favourite for the win. "Maybe I was, but with sprint you'll never know. If you make one mistake, you could lose." In the semi's and in the final the Russian showed her skills once again. "Before the season I told my coach: if it's possible, I will have a track record. Now I have one and that makes me very happy! If I opened 10,3 at the World Championships in Inzell, I could stand on the podium. But unfortunately it didn't happen, so I became fourth on the 500 metres."

Golikova succeeded Karolina Erbanova, who inspired her to participate at De Zilveren Bal in Leeuwarden. "I saw some very cool pictures on her Instagram, so I decided to participate at this event when it was possible for me. And now here I am! I really liked it en I hope I will be there next season again!"

Door Rijcko Treep - Laatste update op 16 mrt om 19:34