Tickets
Shop
Nieuws 28 mrt 2019

Forse kritiek op nieuwe schaatskalender ISU

Schaatsfans reageren onthutst op de nieuwe schaatskalender die de ISU woensdag presenteerde. Volgers uit diverse landen verenigen zich op Twitter en roepen de internationale bond om terug te komen op hun beslissing om in 2021 geen WK Allround en Sprint te organiseren. Op datzelfde platform spreken ook oud-schaatser Mark Tuitert en de Japanse bondscoach Johan de Wit zich uit.

Foto : ANP

Niet alleen de nieuwe reeks World Cups werd woensdag openbaar gemaakt, de ISU velde voorafgaand aan het WK Kunstrijden in Japan ook een oordeel over de opzet van de WK's langebaan in 2021 en 2022. Zoals verwacht zal in 2021 geen WK Allround en WK Sprint worden gehouden, maar enkel de WK Afstanden in Peking. In 2022 worden beide toernooien wel georganiseerd, met toevoeging van de teamsprint. 

Naast de geschokte reacties van fans en volgers plaatste ook Johan de Wit een statement over de aanstaande wijzigingen. De Japanse bondscoach is fel tegen het wegvallen van het WK Allround en zou het liefst de World Cups als uitslag van de WK Afstanden zien. Aan het eind van het seizoen zou dan ruimte ontstaan voor de WK's Allround en Sprint en een nieuw te vormen WK voor de teamonderdelen. 

Ook Mark Tuitert spreekt zich uit over de ontwikkelingen bij de internationale bond. De olympisch kampioen op de 1500 meter in Vancouver uit stevige kritiek op de wereldbekerkalender, waarbij de schaatsers volgend seizoen grote afstanden en tijdsverschillen zullen moeten overbruggen. Hij benadrukt daarbij het belang van rustperiodes gedurende het seizoen: "Op deze manier krijg je nooit iedereen aan de start."

Voor de komende jaren staat de kalender met het besluit van de ISU vast. De eerstvolgende keer dat de opzet van de toernooien aangepast kan worden is in 2020 tijdens het ISU-congres in Thailand. De Wit haalt ook dat gegeven aan in zijn statement: "Wellicht dat de council members van de ISU tijdens hun meeting/vakantie in Phuket in juni 2020 toch nog van gedachten veranderen en toch met een schaatshart beslissingen gaan nemen."


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan