Tickets
Shop
Nieuws 21 mrt 2019

Dilemma's met Jordy van Workum: 'Ben heel gehecht aan mijn familie'

In de rubriek 'dilemma's op donderdag' confronteert schaatsen.nl elke week bekende en minder bekende schaatsers en inlineskaters met grote en kleine dilemma's. Zo leren we ze pas écht goed kennen! Deze week is het de beurt aan Jordy van Workum.

Foto : Eline Hooghiemstra

Bio
Naam: 
Jordy van Workum
Geboortedatum: 17 juli 2000
Woonplaats: Heerenveen
Specialiteit:
allround, inlineskaten, marathon
Team: 
Gewest Fryslân
Opmerkelijk: Vorig jaar won Van Workum bij het WK Inlineskaten in Arnhem goud op de afvalkoers. Ook op het ijs staat hij zijn mannetje: hij won in Deventer de marathon in de beloftendivisie en haalde in februari brons op de ploegenachtervolging op het WK Junioren.  
Instagram: @vanworkumjordy

Dilemma's
Langebaan, marathonschaatsen of inlineskaten
"Dit is wel echt de lastigste meteen. Het is alle drie heel erg leuk, maar het skeeleren blijft het allerleukst. Het spelletje zelf is het allermooiste wat er bestaat. Ik zou het niet leuk vinden als ik daarmee moet stoppen. Het is vooral het skeeleren waar ik verliefd op ben geworden en daarna ben ik ook wel in het schaatsen gerold. Het is de gezelligheid eromheen, de sfeer en het sporten in de zon wat het skeeleren zo leuk maakt. Het is een grote familie. Ik heb dit jaar niet veel marathons geschaatst, want ik heb me echt gericht op de langebaan. Maar ook dat vind ik heel leuk om erbij te doen als training."

Baan of weg
"Op de weg ben ik beter, maar de piste is het allermooiste. Daar komt alles samen. Het is het klassieke spelletje van het skeeleren. Je rijdt met een groot peloton en als je dan als eerste over de streep komt, is het heel gaaf. Dan voel je dat het echt een machtsoverwinning is. Op de weg is het ook heel gaaf, ook door de afstand. Twintig kilometer vechten op de afvalkoers bijvoorbeeld. De piste is alleen nog moeilijker. Het is lastig om naar voren te komen en je plekje te behouden. Je moet ook het respect opeisen dat ze je ertussen laten. Iedereen wil voorin zitten, maar niet veel mensen kunnen dat ook."

Midwoud of Heerenveen
"Midwoud is mijn thuisbasis. Ik vind het altijd heel fijn als ik daar kom. Ik ben heel erg gehecht aan mijn familie. Ga ik langs bij mijn oma, even lekker thuis op de bank zitten, er wordt voor je gekookt. Daar geniet ik gewoon van. Ik ben afgelopen winter niet veel thuis geweest, ook omdat ik veel wedstrijden had. Dan ben je wel eens vier of vijf weken niet thuis en als je er dan weer bent dan is het wel heel fijn. Ik had altijd wel het plan om naar Heerenveen te gaan. Daniel Greig had opeens een plekje vrij en toen ben ik gaan kijken hoe het er daar uitzag. Het bevalt me heel goed. Eerst had ik er niemand om iets mee te doen, nu heb ik er mijn vrienden en klasgenoten. Eigenlijk is het best gek dat je in een keer zoiets opbouwt."

Dit bericht bekijken op Instagram

♥️

Een bericht gedeeld door Jordy van Workum (@vanworkumjordy) op

WK schaatsen of WK inlineskaten
"Die vind ik wel heel moeilijk. Daar moet ik even over nadenken. Bij het WK Inlineskaten had je de hele week wedstrijden. Het is best intensief en de laatste dag is ook nog de marathon. Als je dan klaar bent, geeft dat een heerlijk gevoel. Ik heb er ook goud gepakt en toen was het wel lastig om mezelf weer te motiveren. In Baselga was ik ietsje relaxter. Ik was afgelopen seizoen eerstejaars met schaatsen, ook al wilde ik wel op de ploegenachtervolging en op de allround goede ritten neerzetten. Dat geeft ook wel spanning, maar volgend jaar krijg ik hopelijk nog een kans. Met het inlineskaten was het mijn laatste kans en ook door een blessure kwam er nog extra druk bij."

In bloedvorm langs de baan of in slechte vorm erop
"Dan sta ik liever op de baan in mindere vorm. Dan kan ik nog meer op karakter doen en op wilskracht. Anders sta je daar maar een beetje langs de baan terwijl je niets kan. Dan heb ik liever dat ik rijd en dat ik er het beste van kan maken. Als het echt moet en het komt erop aan, dan kan ik best wel wat als ik wil."

Solo winnen of in de sprint
"Sowieso solo. Dat je dan achter je kan kijken en er rijdt niemand. Dat is echt een machtsoverwinning, dat is heel gaaf."

Dit bericht bekijken op Instagram

WORLD CHAMPION!!!!

Een bericht gedeeld door Jordy van Workum (@vanworkumjordy) op

Facebook of Instagram
"Instagram, zonder twijfel. Ik ben er wel fan van. Lekker een beetje fotootjes kijken, verhaaltjes kijken en er af en toe een foto opzetten. Met Facebook heb ik niet zoveel. Een paar jaar geleden nog wel, maar nu ben ik actiever op Instagram. Instagram is meer voor de jonge garde haha."

Spotify of radio
"Ik ben wel fan van Spotify. Als ik op reis ben of ik zit in de auto, zet ik wel een eigen playlist aan. Dan kan je lekker meezingen. Als je de radio hebt aanstaan, zit je toch vaak dat je net dat ene liedje wilt doorspoelen. Rap en Top 40 luister ik soms, maar ik zoek ook wel een beetje naar aparte muziek die niet in de Top 40 staat. Dat is toch een beetje standaard. De muziek die niet iedereen kent, is vaak wel het leukste en het mooiste."

Bos of strand
"Dan wel het strand. Ik houd er wel van om bruin te worden aan de zee of aan een meer. Dan vind ik het wel mooi om een zandkasteel bouwen met mijn broertje."

Dit bericht bekijken op Instagram

👀

Een bericht gedeeld door Jordy van Workum (@vanworkumjordy) op

Wintersport of zomervakantie
"Vroeger ging ik nog wel op skivakantie, maar nu doe ik dat niet meer. Ik heb niet echt een favoriete bestemming, er zijn zoveel mooie plekken waar je heen kan. Ergens waar je lekker bruin kan worden en waar de omgeving mooi is, dan kan je het beste genieten."

Auto of fiets
"Ik ga liever met de fiets, dat is ook wel sportief. Als het regent, ga ik wel met de auto naar de training. Als je echt snel ergens naartoe moet, pak ik ook wel de auto, maar meestal ga ik gewoon op de fiets."

Sinterklaas of Kerst
"Al van jongs af aan vieren we Sinterklaas. Kerst is nooit echt een groot ding geweest bij ons thuis. Ik houd er wel van om met Kerst bij mijn familie te zijn. Vroeger gingen we altijd op skivakantie tijdens Kerst, maar sinds ik een beetje goed schaats gaat dat niet meer. De afgelopen twee jaar ben ik met mijn oma naar de kerk geweest en daarna gaan we met de familie lekker eten. Dat vind ik superleuk."

Dit bericht bekijken op Instagram

Niet te missen🎄 fijne kersemus😘

Een bericht gedeeld door Jordy van Workum (@vanworkumjordy) op

Vallen of gelost worden
"Dan word ik liever gelost. Als je valt, heb je er meer last van, heb je pijn en moet je al die bende op je benen plakken. Als je gelost wordt, krijg je alleen maar meer motivatie voor de volgende keer. Daar kom je dan wel weer overheen."

Fietsen of krachttraining
"Fietsen sowieso. Ik houd heel erg van fietsen, dat vind ik heel erg mooi om te doen. Het is een van mijn favoriete trainingen. Lekker buiten en in de zon, dat is wel genieten. Ik fiets meestal wel twee keer in de week, op trainingskamp in Lagos nu bijna elke dag. Morgen gaan we weer vier uurtjes. Ik kan ook wel goed klimmen, al zeg ik dat zelf. Meestal als we gaan klimmen ben ik wel vooraan te vinden. En je hebt ook nog eens een goed uitzicht als het mooi weer is."

Alleen maar tegen de richting in rijden of elke training in de regen
"Dan rijd ik liever tegen de richting in. Ik vind het niet heel erg om in de regen te rijden, maar als je in de regen moet skeeleren kan je niet zo goed trainen. Dan leer ik het wel om goed andersom te rijden. We doen het elke training al, vier minuutjes linksom en dan vier minuutjes rechtsom. Een wedstrijdje de andere kant om zou wel lastig zijn, zeker op hoge snelheid, maar ik denk dat het wel zou lukken."

Meer dilemma's op donderdag lezen? Klik hier!


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan