Tickets
Shop
Nieuws 14 mrt 2019

Bied mee op mooie sport-items voor de Paulien van Deutekom Foundation

Sinds afgelopen zondag is de veiling voor de Paulien van Deutekom Foundation geopend. Via de website van BVA Auctions kan er tot zondagavond 19.00 uur geboden worden op 256 items van allerlei sporters en sportbonden. De opbrengsten van de veiling gaan naar onderzoek voor longkanker in het Amsterdamse UMC – locatie VUmc. Mireille Reitsma vertelt namens Team Nuyt (de vriendinnengroep van onder meer Ireen Wüst en Paulien van Deutekom) over de Foundation, de veiling, het doel en het magische moment in Inzell.

De Foundation
"Vorig jaar mei kwamen we met onze vriendinnengroep (Team Nuyt) op een idee. We hadden allemaal zoveel schaatskleding op zolder liggen waar we niks meer mee deden. Het leek ons allemaal een heel goed idee om die kleding te verkopen en het opgeleverde geld te doneren aan een goed doel. Toen Paulien vorig jaar juli ziek werd, hebben we het idee in de ijskast gezet. Helaas is de ziekte zo snel gegaan en verloren we Paulien op 2 januari.

Op haar rouwkaart stond – dat was haar laatste wens – dat ze liever een donatie voor onderzoek naar longkanker in het VUmc wilde dan bloemen. Vrij snel na haar uitvaart hebben we met de vriendinnengroep het idee weer opgepakt en wisten we wat ons doel ging worden. In februari zouden we met zijn allen naar de WK Afstanden in Inzell gaan om Ireen aan te moedigen. Paulien zou in eerste instantie ook met ons mee gaan, maar dat kon helaas niet meer. We besloten om onze schaatspakken mee te nemen, foto's te maken en een social media-kanaal op te richten.

We vielen op, kregen veel aandacht en zeker toen Ireen wereldkampioen werd op de 1500 meter werden we met 'Team Nuyt in Actie' groter dan we van tevoren hadden bedacht. Op de terugweg naar huis zeiden we tegen elkaar: nu pakken we door en richten we een stichting op. We wilden de veiling in ieder geval professioneel neerzetten en binnen week bestond de Paulien van Deutekom Foundation."

De veiling
"Oorspronkelijk waren we gestart met alleen spullen van onszelf. Toen we de Foundation hadden opgericht, waren we het erover eens dat we er een professionele partner bij wilden. Met de hulp van partner BVA Auctions hoopten we interessante items te kunnen aanbieden. We hebben een aantal schaatsers, waaronder Sven Kramer en Kjeld Nuis, gevraagd of ze iets beschikbaar wilden stellen voor de veiling. Veel schaatsers meldden zich zelf bij ons. Ook de KNSB heeft ons geholpen met kleding.

Ons netwerk werd steeds groter en zo kregen we voetbalshirts van Ajax, PSV en FC Utrecht, tenues van Tom Dumoulin en Anna van der Breggen en bood de roeibond een roeiclinic aan. Allemaal supergave items die voor veel mensen aantrekkelijk zijn. Mensen hebben sympathie voor ons en voor ons doel en willen graag iets doen om een bijdrage te leveren. Nederland is een klein land, maar het brengt toch iets samen. Dat vind ik supermooi om te zien!

De veiling is afgelopen zondag – tijdens de race van Ireen in Salt Lake City – gestart en duurt nog tot zondag 19.00 uur. Alle opbrengsten gaan naar het goede doel."

Het doel
"We hebben van dichtbij kunnen zien wat longkanker met iemand doet en hoe snel de ziekte iemands leven afpakt. Wij kunnen zelf geen herinneringen meer maken met Paulien, maar alles wat wij eraan kunnen doen om andere mensen wel herinneringen te kunnen blijven geven met dierbaren is voor ons erg belangrijk. Ons doel is dus gericht op onderzoek naar longkanker en specifiek in het ziekenhuis (Amsterdam UMC – en locatie VUmc in het bijzonder) waar Paulien heeft gelegen.

Er zijn helaas nog geen preventieve onderzoeken naar longkanker. Als dat er wel zou zijn, kan het in een eerder stadium ontdekt worden, waardoor de kans op overleven groter is. Ook al hebben er misschien maar vijf mensen baat bij, het zijn toch weer vijf mensen die geholpen worden. Als jij iets koopt op de veiling, draag jij bij dat andere mensen herinneringen kunnen blijven delen met hun dierbaren. En hoe cool is het om in het pak van Ireen te rijden?"

Team Nuyt
"In 2006, na de Olympische Spelen van Turijn, waren er een aantal schaatssters die met elkaar op skivakantie wilden. Sommigen zaten bij elkaar in het team en sommigen hadden geen contract meer. Andrea Nuyt sloot zich ook bij het groepje aan; zij had een huisje in Frankrijk waar we konden verblijven. Tijdens die vakantie zeiden we gekscherend tegen elkaar: kunnen we zelf geen team oprichten? Andrea zei toen dat zij wel de trainster wilde worden. En zo werden we naast 'Team Nuyt' een hechte vriendinnengroep.

De kleur geel is nu voor altijd verbonden aan Paulien en aan de stichting. De kleur is ontstaan doordat we elkaar bijna niet konden vinden op de skipiste. We wilden een opvallende kleur zodat we elkaar snel zouden herkennen. Waarom geel? Geen idee. Het bleek later één van de favoriete kleuren van Paulien te zijn. Het gele hartje, dat ook in ons logo is terug te zien, is de laatste maanden heel belangrijk voor ons geworden. Elk WhatsApp-berichtje sloten we af met een geel hartje."

10 februari
"Ireen werd op 10 februari 2019 wereldkampioen op de 1500 meter. Dat was exact elf jaar nadat Paulien wereldkampioen allround was geworden in Berlijn. We hoorden dat pas later en dachten alleen maar dat zoiets in Amerikaanse films voor kon komen. Dat Ireen dit presteerde, zegt echt iets over haar kracht. Het was echt een fantastisch en magisch moment. Ze wilde dit zo graag voor Paulien doen en dan lukt het haar ook nog. We zijn door dit alles als vriendinnen nóg dichter bij elkaar gekomen. Zoiets vergeet je je hele leven niet."

Tijdens het Ard Schenk Awards Gala woensdag wilde Wüst ook nog kort iets kwijt over de Paulien van Deutekom Foundation: "We krijgen Paulien er niet mee terug, maar door de stichting hopen we wel op een mooie manier Paulien in onze gedachten te blijven houden en Pauliens naam voort te dragen."

Wil jij ook doneren of meer informatie? Kijk dan op de website van de Paulien van Deutekom Foundation.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan