Tickets
Shop
Nieuws 08 mrt 2019

Arianna Sighel: 'Wil voelen wat mijn vader voelde toen hij wereldkampioen werd'

Met het woord 'photo' op de rug en camera in de hand bewoog schaatsicoon Roberto Sighel zich tijdens het EK Shorttrack van begin dit jaar haast anoniem rond het ijs. Zijn dochter Arianna debuteerde in Dordrecht individueel voor Team Italië, en rijdt dit weekend mee tijdens het WK in Sofia. "Ik ben supertrots", luidt het.

Foto : Huub Snoep

Als dochter van schaatskampioen Sighel, die tussen 1988 en 2002 aan maar liefst vijf Olympische Spelen deelnam op de langebaan, begon Arianna al vroeg met schaatsen. Toen ze drie jaar oud was werd ze al op het bevroren meer in Baselga gezet. "En toen heb ik haar leren schaatsen, ja", vertelt Roberto, terwijl hij trots naar zijn inmiddels 22-jarige dochter lacht.

"Hij is nog steeds mijn persoonlijke coach hoor", vervolgt Arianna lachend. "Hij is trainer bij onze club en zegt soms specifiekere dingen tegen ons omdat we zijn kinderen zijn." Kinderen, ja, want ze is niet het enige schaatstalent in de familie Sighel. Ook broer Pietro maakt furore op het ijs, hij doet naast shorttrack ook aan langebaanschaatsen, waar hij deze winter aan het WK Junioren meedeed. "Ik heb zelf voor shorttrack gekozen, omdat daar meer adrenaline inzit en ik vind langebaan eigenlijk maar saai. Ik ben benieuwd wat mijn broer gaat doen."

Foto : Ed Gonzalez O'Mahoney

Nadat Roberto in 2002 afscheid nam van zijn topsportcarrière, waarin hij in 1992 wereldkampioen allround werd, richtte hij zich naast zijn activiteiten als coach op fotografie. Omdat het vooral mooie berglandschappen zijn die hij vastlegt, verraste het de oud-schaatser toen hij door de Italiaanse federatie werd gevraagd om ook de nationale shorttrackers te fotograferen tijdens hun grote toernooien. "Ik zei meteen ja, het is heel gaaf om te doen."

Nerveus
"Hij is wel vooral heel goed in foto's maken van andere mensen, maar niet van mij. Misschien maak ik hem wel nerveus tijdens mijn races", lacht Arianna plagerig. "Maar ik ben heel blij dat hij erbij is. Dit zijn mijn eerste grote toernooien en dat hij me hier kan zien schaatsen is geweldig."

Tijdens het EK wist ze debuterend op de individuele afstanden al direct A-finales te rijden, maar grote ambities voor het WK durft ze nog niet uit te spreken. "Alles gaat nu zo snel, dus ik probeer helemaal geen plannen te maken. Ik ben heel dankbaar voor wat het leven me op dit moment geeft." Of ze wel van plan is om net zo succesvol te worden als haar vader? "Ik wil heel graag ooit voelen wat mijn vader voelde toen hij wereldkampioen werd. Dat is voor mij de allermooiste prestatie uit zijn carrière."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan