Vertwijfeld kwam Casper de Gier over de finish. Aan het begin van de puntenkoers tijdens de KPN NK Inlineskaten in Medemblik had de Achterhoeker al flink wat punten veroverd, maar hoeveel het er precies waren wist hij niet. Verrast was hij dan ook toen hij de wedstrijdspeaker zijn naam om hoorde roepen als winnaar.

"Normaal ben ik te lief, maar nu dacht ik 'fuck it, het is een Nederlands kampioenschap. Puntjes pakken!'" Als De Gier ongeveer halfweg koers samen met Ronald Haasjes op avontuur gaat, verdelen de twee een groot aantal punten. Vanuit het peloton blijft een reactie in eerste instantie uit, waardoor Gary Hekman en Luc ter Haar zich kapot moeten rijden om het gat te dichten. 

"Ronald vond het eigenlijk te vroeg, maar het is nou eenmaal geen punten-afvalkoers. Ze moeten altijd nog naar je toe, dus ik gooide gewoon de brommer aan en ging door. Ik moest die punten gewoon pakken", aldus De Gier. Ongemerkt door hemzelf gaat hij aan de leiding, terwijl het peloton onder leiding van Ruurd Dijkstra snel terugkomt. 

In de slotfase weet Marc Middelkoop nog te ontsnappen en veel punten te veroveren. "Verdomme, dacht ik", vertelt een euforische De Gier na de huldiging. "Het is vast weer tweede of derde, maar het was genoeg. Ik was helemaal nergens mee bezig. Je hebt één missie: punten pakken. Ik snap het nog steeds niet." Achter De Gier pakt Middelkoop het zilver, Dijkstra verovert het brons. 

Foto : Eline Hooghiemstra

Na een teleurstellend toernooi op de piste, waar hij weinig op kan trainen vanwege de hoge kosten, maakte De Gier op de slotdag zijn NK meer dan goed. Voor het eerst hoort hij het Wilhelmus met de rood-wit-blauwe trui om de schouders aan. "Ik heb er wel al eentje hangen, van een marathon bij de kadetten, maar die telt eigenlijk niet. Nu doe ik het gewoon bij de senioren."

Groenewoud pakt tweede titel
De puntenkoers bij de dames verliep volgens traditioneel scenario. Het peloton bleef gesloten en elke ronde werd er flink gestreden om de punten. Pas in de slotfase wist een kopgroepje met Marijke Groenewoud, Maya de Jong en Gerline Crediet een groter gaatje te slaan. Groenewoud pakte het merendeel van de punten en schreef na de 500 meter van vrijdag ook de puntenkoers op de weg op haar naam.

Achter de groep met De Jong en Groenewoud stond het peloton zeker niet stil. Met het rondebord op één trok Beau Wagemaker in het peloton de boel nog eens op gang, waarna ze het gat met succes dichtte. Elisa Dul won de slotsprint en wist met de drie punten die ze daarmee veroverde op te rukken naar plek twee in het klassement. Berber Vonk zakte daarmee terug naar het brons. Dankzij een vierde plaats stelde Maya de Jong de leiding in het klassement voor WK-plaatsing veilig. 

Foto : Eline Hooghiemstra

Kerkhoff moet passen
Bij de junioren reden de dames van Atom Skates een sterke wedstrijd. Ramona Westerhuis en Bente Kerkhoff verdeelden de punten onderling, maar konden niet voorkomen dat Lotte Veenstra en Evelien Vijn wegreden van de groep. De niet helemaal fitte Kerkhoff stond toe dat het gat groter werd, mede omdat het puntentotaal van haarzelf en Westerhuis genoeg was voor een medaille. De andere dames waren niet van zins om te helpen en dus kon Vijn haar overwinning al vroeg vieren. Veenstra greep na een sterk toernooi de zilveren plak, Westerhuis veroverde het brons.

De heren maakten er een spannende koers van, waarin met name Remo Slotegraaf, Sem Koster en Christian Haasjes het tempo bepaalden. In de slotfase waren het echter Jarno van der Ent en Ivo de la Porte die nog een sprong waagden en een handvol punten vergaarden. Het goud ging naar Haasjes, die zijn tweede titel pakte van het weekend. Zilver was er voor Van der Ent, het brons ging naar De la Porte.

Bij de jeugd en de kadetten zagen we gezien het verloop van het weekend geen verrassende namen aan top. Bij de meisjes zegevierde Dinly Koster, voor Sophie Kraaijeveld en Nikki Noordergraaf. Bij de jongens pakte Kayo Vos alweer zijn zesde titel, datzelfde gold bij de kadetten voor Bret Groot. Vos versloeg Jorian ten Cate en Ewout Beijeman, Groot bleef Chris Berkhout en Bas Kee voor. Bij de meisjes veroverde Sanne Oosterwijk de titel, voor Mayke Vriesinga en Rosalie van Vliet.

Bekijk hier alle uitslagen.

Door Sjors Leek - Laatste update op 10 sep om 08:38