Ergens halverwege het seizoen begint het te spoken in het hoofd van Sanne van der Schaar. Naarmate het nieuwe seizoen dichterbij komt, nemen de twijfels alsmaar toe. Kan ze er nog een jaar honderd procent voor gaan? Na lang nadenken hakt ze de knoop door en besluit te stoppen met schaatsen. "Dit leek mij de beste beslissing."

De twijfels zijn nog nooit zo aanwezig geweest als in afgelopen seizoen, erkent de 26-jarige Friezin. "Waar die twijfels vandaan komen? Vanuit verschillende kanten. Ik wil een master doen in fysiotherapie. Zolang je in de topsport zit, is daar weinig ruimte voor. Daarnaast gaan we verhuizen en moet er gewerkt worden om geld in het laatje te krijgen. Hoe meer je werkt, hoe meer invloed dat heeft op je topsportcarrière. Het schaatsen levert immers superweinig op."

Voor Van der Schaar, die momenteel werkzaam is als fysiotherapeute in Franeker, is er nog een andere reden waarom ze de schaatssport vaarwel zegt. Hoewel ze terug kan kijken op een goed seizoen, is ze realistisch genoeg om te zeggen dat ze een uitschieter moet hebben om bij de beste rijdsters van Nederland te horen. "Misschien kan ik nog wel sneller, maar als je niet bij de top drie van Nederland zit, gaat de realiteit aan je knagen", stelt ze.

"De kans is veel groter dat je de boot mist dan dat je je plaatst voor de internationale toernooien. Er zijn genoeg mensen die dat risico willen nemen, maar ik kies daar niet voor. Natuurlijk weet je nooit wat er kan gebeuren, maar je krijgt geen garanties in de sport", aldus Van der Schaar, die in het olympische seizoen één seizoen alles aan de kant zette voor het schaatsen. Met succes, want ze mocht voor het eerst in haar loopbaan aan de World Cups meedoen.

Foto : Sander Chamid

"Dat was een supermooi seizoen en ook wel mijn hoogtepunt. Het schaatsen ging bijna vanzelf en als je de World Cups een keer hebt meegemaakt, wil je dat elk jaar. Dat ik me vorig seizoen niet wist te plaatsen, was zo'n dikke domper. Het klinkt misschien stom, maar ik train niet elke dag zo hard om uiteindelijk in het Holland Cup-circuit te rijden. Dat ik aan het eind van afgelopen seizoen nog twee PR's reed, was dan wel weer bijzonder, dat had ik niet meer verwacht. Helaas kwam het te laat in het seizoen."

Motor
Volgens haar coach Henk Hospes was Van der Schaar 'de motor van de ploeg' en een 'luisterend oor' voor iedereen. De 62-jarige Fries vindt het besluit jammer, maar begrijpt de standpunten van zijn pupil. "Qua prestaties had ze niet hoeven stoppen, ze ging nog steeds vooruit. Maar als de weegschaal net de andere kant uitvalt, kan het zijn dat je stopt."

Van der Schaar vervulde haar rol elke dag met veel plezier. "Ik vond het ook wel mooi om de boel af en toe eens op te stoken. Ik heb een hele mooie tijd gehad en ga m'n teamgenoten echt wel missen." Ze mist haar teamgenoten nu al zó erg dat ze de groepsapp nog niet durft te verlaten. "Ha, zo kan ik af en toe nog eens met ze meetrainen. Ik wil wel fit blijven."

Bekijk hier het transferoverzicht langebaan.

Door Rijcko Treep - Laatste update op 06 jun 2019 om 14:43