Tickets
Shop
Nieuws 29 jun 2019

Jerrel Feller: van spikes naar wieltjes

In 2012 werd hij nog Europees kampioen estafette op de atletiekbaan, maar de spikes zijn inmiddels ingewisseld voor wieltjes. Jerrel Feller vond in het inlineskaten de nieuwe uitdaging waar hij naar op zoek was, maar competitief meedoen was nooit het doel: "En toen stond ik ineens tussen de gebroeders Mulder", lacht hij.

Foto : Hidde Muije

Het begon allemaal in 2006, toen Feller via een goede vriendin in aanraking kwam met de skeelersport. "Via allemaal livestreams ging ik online wedstrijden kijken en ik was helemaal verkocht", vertelt hij. Het bleef niet alleen bij wedstrijden kijken, want in de maand rust die hij na zijn drukke sportzomer had verdiend, ging hij nu voor de lol ook skeelertochten rijden.

Nadat Feller in 2016 een punt achter zijn atletiekcarrière zette, werd de skeelermarathon van Berlijn het nieuwe doel van de 31-jarige Beverwijker. Om daarvoor te trainen sloot hij zich aan bij de IJs- en inlineskateclub Purmerend. "Daarna ging het eigenlijk snel", lacht hij. Binnen een paar maanden voegde hij zich bij de gevorderde trainingsgroep op de baan. "Ze vroegen zich af waarom ik zo laat was begonnen met inlineskaten en hoe ik eigenlijk aan die dikke bovenbenen kwam, ha!"

Feller (links) in actie op de atletiekbaan | Foto : Soenar Chamid

Filmpjes
Ondanks zijn topsportverleden op de de atletiekbaan ontstond er niet direct een ambitie om competitief aan skeeleren te doen. "Tot er bij ons op de club een wedstrijd over 100 meter werd gereden en daar klokte ik gelijk 10,9." Dat hij werd gediskwalificeerd voor het raken van een lijn mocht de pret niet drukken. De potentie was getoond en het plezier geboren. Tot zijn eigen verbazing plaatste hij zich direct voor het Nederlands kampioenschap. Tijdens het toernooi in Heerde reed hij naar een zestiende plek op de 100 meter.

Fulltime sporten zit er niet meer in voor Feller, die naast het inlinen een drukke carrière als personal coach heeft, maar toch alweer vier keer in de week traint.  De doelen zijn ook aangescherpt: op nationaal niveau meedoen op de 100 en 200 meter, de afstanden waarop hij in het atletiek meerdere keren nationaal kampioen werd. "Stiekem hoop ik op een top vijf notering tijdens een nationale wedstrijd."

Techniektrainingen staan op dit moment bovenaan de lijst, want in de bochten valt er volgens hem nog veel te winnen. "Die zijn heel slecht en daar probeer ik hard aan te werken en gelukkig gaat het met sprongen vooruit." Daarvoor kijkt Feller ook de nodige filmpjes van zijn skeeleridolen. "Ik begon met filmpjes van Chad Hedrick, dan ging ik dat op de training nadoen. Nu kijk ik veel naar de Colombianen."

Testosteronmannetjes
Leuk weetje: zijn inline-pr op de 200 meter staat inmiddels op 21,1, terwijl hij lopend met 20,76 nog altijd sneller is. Dat moet dus beter, meent Feller, die daar de komende jaren hard aan wil werken. Tijdens de KNSB Baancompetitie in Wolvega pakte hij deze zomer zijn eerste top tien klassering op de 100 meter, hij werd negende.

Het grootse verschil tussen de atletiek- en inlinewereld? Dat is volgens Feller vooral langs de baan te merken. "In het atletiek lopen er heel veel testosteronmannetjes en bij het inlineskaten is dat niet het geval", vertelt Feller. Hij voelt zich in zijn nieuwe wereld helemaal thuis. "Het is hier op de baan enorm gezellig. Iedereen wil je helpen om vooruit te komen en dat vind ik heel gaaf."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan