Tickets
Shop
Dilemma's op donderdag 27 jun 2019

Dilemma's met Bo van der Werff: 'Ben niet op mijn mondje gevallen'

In de rubriek 'dilemma's op donderdag' confronteert schaatsen.nl elke week bekende en minder bekende schaatsers en inlineskaters met grote en kleine dilemma's. Zo leren we ze pas écht goed kennen! Deze week is het de beurt aan Bo van der Werff.

Foto : Sander Chamid

Bio 
Naam: Bo van der Werff
Geboortedatum: 24 augustus 1992
Woonplaats: Groningen
Team: Team IKO
Specialiteit: sprint
Opmerkelijk: Na een door een zware knieblessure verloren seizoen kwam Van der Werff afgelopen seizoen weer in wedstrijdverband in actie. Op het KPN NK Sprint behaalde ze de twaalfde plaats.
Instagram: @bowerff

Dilemma's
500 of 1000 meter
"Dat is lastig kiezen, maar ik ga toch voor de 500 meter. Daar heb ik de beste resultaten op gehaald. Het is een supermooie afstand, juist omdat het zo moeilijk is. Alles moet samenkomen. Als er een dingetje fout gaat, ben je al gezien. Het is echt sprinten. Ik ben afgelopen twee jaar heel erg geblesseerd geweest, dus vorig jaar gingen de 1000 meters beter, maar ik richt me wel heel erg op allebei. Voor komend seizoen hoop ik dat ik mijn 500 meter weer heel fel kan krijgen in de opening. Daar ben ik heel hard voor aan het trainen."

NK Sprint of NK Afstanden
"Toch wel de NK Afstanden. Daar zijn vaak de tickets te verdelen voor de WK, dat wil ik graag nog een keer halen. Het is een superleuke wedstrijd, omdat je je echt specialiseert op een afstand. Het NK sprint vind ik ook steeds leuker worden, maar de NK Afstanden hebben wel een beetje mijn voorkeur."

Concert of festival
"Poe. Dan ga ik toch voor het festival. Dat is toch vaak wat langer over de dag. Je kunt chillen met vrienden en genieten van de muziek. Er is gewoon een lekker sfeertje op een festival. Het is alleen niet dat ik er regelmatig heen ga als ik rust heb. Dan ben ik vaak ook wel zo moe van het trainen dat ik rustig aan doe, dus het valt wel mee hoe vaak ik daar te vinden ben. Toevallig met het vrijgezellenfeest van mijn nicht gingen we naar een festival en dat was heel leuk."

Hond of kat
"Ik ben allergisch voor allebei, dus dat zit er niet echt in voor mij. Als ik dan moest kiezen, zou ik kiezen voor een kat zonder haren. Mijn ouders hebben een hond, dat is superleuk. Ik kan hem alleen niet echt aaien, want dan krijg ik jeuk en bulten. Dat is dus niet voor mij weggelegd. Vroeger had ik er nooit last van, maar in mijn puberteit kreeg ik hooikoorts, dus dit zit er misschien wel bij in de mix. Voor mezelf zou ik alleen niet zo snel beginnen aan een huisdier. Daar ben ik ook te veel voor van huis."

Auto of fiets
"Sinds ik een autootje heb, pak ik wel makkelijker de auto naar de krachttraining en voor kleine ritjes. Persoonlijk vind ik het wel lekkerder om op de fiets te stappen hier in Groningen. Je kunt ook niet overal parkeren en dan is het wel fijn dat je ook op de fiets kan. Het voelt ook wel vrijer."

Koken of bakken
"Dat is wel een hele lastige. Ik ben veel bezig met gezonde voeding en ik vind het wel heel leuk om verschillende recepten uit te proberen en lekker te kokkerellen. Ik ben heel erg fan van Indiaas eten. Dat probeer ik zelf te maken met verse kruiden van de markt en met zelfgemaakt Indiaas brood erbij. Ik bak ook best wel veel taarten voor mijn neefjes en nichtjes. Het is wel een beetje traditie geworden dat ze een feesttaart krijgen van mij en dan gaan we dat samen maken. Ik vind het ook wel leuk om af en toe helemaal los te gaan met suikers en een echte snoeptaart te maken. Het is echt wel een hobby van mij."

Dit bericht bekijken op Instagram

Made my first weddingcake this weekend! 🖤

Een bericht gedeeld door Bo van der Werff (@bowerff) op

Fietsen of krachttraining
"Krachttraining. Ik ben niet zo'n grote fietsfan. Het is een van de leukste trainingen in de zomer en het is gewoon leuk om met details en explosiviteit bezig te zijn. Al zijn de fietstrainingen die echt op vermogen zijn ook wel leuk. Drie uur gewoon op het zadel zitten is niet echt mijn favoriet."

Hotel of camping
"Ik denk dat ik toch voor de camping ga. Mijn vriend is best wel fanatiek met klimmen en kamperen. Als we tijd over hebben, ga ik wel met hem mee en vind ik het heerlijk om met hem op de camping te staan. Met schaatsen zitten we ook veel in hotels en dan ben je er wel een keer klaar mee. Ik vind het gewoon heerlijk om in de natuur te zijn. Het jaar van de Olympische Spelen was ik zwaar geblesseerd en voor mij echt een drama, dus toen zijn we twee maanden naar Nieuw-Zeeland geweest om ook mentaal alles te verwerken en op een rijtje te krijgen. Toen zijn we echt verliefd geworden op dat land. Het is echt by far onze favoriete bestemming. Alleen een beetje ver weg helaas. Ik hoop later in Nieuw-Zeeland af te studeren en dan voor langere tijd met een campertje rond te rijden, maar dat is voor na het schaatsen."

Opgeruimd of gezellige bende
"Ik denk dat iedereen die mij kent voor gezellige bende gaat. Ben niet zo van heel netjes en gestructureerd, maar ook niet van een enorme beestenboel. Gezellige bende is wel de perfecte omschrijving eigenlijk."

Spreken of zwijgen
"Dat is makkelijk. Voor mij is het wel echt spreken. Ik zeg altijd wel waar het op staat en ben niet op mijn mondje gevallen. Over het algemeen ben ik wel aanwezig en excentriek, maar als ik niet zo goed in mijn vel zit, kan ik wel terugvallen in mijn eigen wereldje en ben ik wel stil. En als het dan weer goed gaat, zegt iedereen: 'nou ze heeft weer praatjes hoor!' Daar zit wel echt verschil in."

Bocht of rechte stuk
"Persoonlijk haal ik mijn snelheid meer uit de rechte stukken. Het is ook een heerlijk gevoel als ik op de 1000 meter op de eerste kruising mijn armen op mijn rug leg en ik echt kan beuken. Het is heel gaaf dat dat goed gaat en dat voelt heel fijn. Aan de andere kant is het heel fijn om mezelf uit te dagen en de bochten komend seizoen te verbeteren."

Lang opblijven of vroeg naar bed
"Ik ben wel van het lang opblijven. Als je 's avonds lekker gegeten hebt of je hebt getraind en je hebt nog tijd, is het wel leuk om nog even de stad in te gaan. Maar als ik heel moe ben ga ik wel vroeg naar bed, omdat ik 's ochtends wel weer fit wil zijn. Toen ik bij de schaatsacademie zat, trainden we om acht uur 's ochtends in Groningen. Het is op zich ook wel fijn om vroeg te trainen, alleen moet je dan niet te laat naar bed gaan natuurlijk."

Dit bericht bekijken op Instagram

Inzell ❤️❄️ #winterwonderland

Een bericht gedeeld door Bo van der Werff (@bowerff) op

Zomer of winter
"Toch voor de winter hè. Dan kan ik doen wat ik het allerleukste vind: schaatsen. Ook al kan het nu ook acht weken in de zomer. Dat is wel echt een verwennerij. In de zomer zit mijn neus ook anderhalve maand vol vanwege de hooikoorts, al gaat het nu best wel goed."

Kampioen voor een ander land of vierde als beste prestatie
"Dit is wel een lastige keuze, want je wilt natuurlijk kampioen worden en het beste uit jezelf halen. Maar ook na afgelopen jaar besef ik me wel dat voor mij de voldoening hem zit in mezelf verbeteren. Als ik alles er aan heb gedaan en ik heb mijn persoonlijke uitdagingen overwonnen, dan kan ik er wel makkelijker mee leven om vierde te worden. Het is een idealistisch antwoord, want als topsporter wil je altijd winnen en dat zit er ook echt wel in bij mij. Alleen in de fase waarin ik nu zit, wil ik zelf beter worden en ik denk dat ik daar uiteindelijk gelukkiger van word."

Altijd 's nachts trainen of op het publieksuur
"Op zich maakt het me niet zo uit. Als ik kan schaatsen is het al mooi en wanneer het dan is maakt niet uit. 's Nachts trainen gaat je wel opbreken, dus dan kies ik wel voor het publieksuur. Dan maar een beetje uitkijken en goed de binnenkant houden. Ik heb het best wel vaak gedaan ook. Even een uurtje in Kardinge of Thialf. Het is niet ideaal, maar je moet roeien met de riemen die je hebt. Je kan alleen niet veel snelheid doen, want dat is gewoon te gevaarlijk."

Meer dilemma's op donderdag lezen?  Klik hier!


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan