Tickets
Shop
Nieuws 12 jul 2019

Vonk blikt terug op piste en weg in Barcelona: 'Er had meer ingezeten'

Voor bijna alle finales van het WK Inlineskaten in Barcelona wist Berber Vonk zich te plaatsen. Ook op de afvalkoers van vrijdag stond de Friezin aan de start van de eindstrijd.

Foto : Eline Hooghiemstra

Maya de Jong ging vandaag niet van start, zij heeft nog teveel last van haar val op woensdag. Vonk stond dankzij een eerste plek in de kwalificaties op de voorste rij bij de start van de finale. Het was direct flink dringen en Vonk moest zich staande zien te houden. "Als je met z'n tweeën bent, heb je altijd een teamgenoot die je kunt opzoeken. Nu ben je alleen en dat weten de anderen ook. Die maken daar gebruik van door te duwen of je volledig naar achter te trekken", vertelt Vonk.

Bij de doorkomsten kon ze zich een paar keer goed redden, maar uiteindelijk moest Vonk al vroeg de wedstrijd verlaten en eindigde ze als twintigste. Op de bel van de laatste ronde lag de Colombiaanse Jhoana Viveros op kop, maar werd voorbij gestoken door Francesca Lollobrigida. De Italiaanse pakte haar eerste gouden medaille van dit WK, voor Viveros en Ho-chen Yang uit Taiwan.

Zowel op de piste als de weg plaatste Vonk zich dit WK voor bijna alle finales. "Die series kom je vaak wel makkelijk door, je zit dan niet met alle landen. Hoe ik vervolgens zo'n finale in ga? Je overlegt wat je kunt doen en vaak is het een kwestie van achter mensen gaan zitten die hetzelfde tempo rijden. En dan kijken waar het schip strandt", vertelt Vonk met een lach. "Op de weg ging het prima, en ik mag ook wel tevreden zijn met wat ik heb behaald. Maar er had meer ingezeten."

Opleving
Op de afvalkoers stonden bij de heren wederom Casper de Gier en Ruurd Dijkstra aan de start. In de kwalificatie maakte De Gier het in de laatste afvalrondes heel spannend en wist de eindstrijd net niet te bereiken. Dijkstra slaagde daar wel in, en reed vervolgens een zeer sterke finalerace. De man uit Nijeveen leek halverwege de koers aan het eind van zijn Latijn, maar leefde weer op.

Twaalf ronden voor het einde was de tank toch echt leeg en daarmee eindigde Dijkstra keurig als elfde. In de slotronde wist Bart Swings met een eindsprint zijn derde wereldtitel te veroveren. Met de armen in de lucht passeerde de Belg de finishlijn. Het zilver ging naar de Colombiaan Oscar Felipe Cobo Lenis en Nolan Beddiaf uit Frankrijk pakte brons.

Bij de junioren hoefden de vrouwen geen kwalificaties te rijden voor hun puntenkoers. Te weinig rijdsters hadden zich aangemeld en met 41 deelnemers reden ze 's avonds de finale. In de koers vol aanvallen van onder andere Maria Jose Quiroz Alfonso, Alison Bernardi en Corinne Stoddard, hielden Bente Kerkhoff en Ramona Westerhuis zich in eerste instantie rustig.

Valpartij
Voor de helft van de koers slaagde Westerhuis erin om van kop af vier punten te pakken. De West-Friezin reed als knecht voor Kerkhoff, die afwachtte tot het juiste moment om weg te rijden. Het lukte echter niet om los te komen van het peloton en in een kopgroepje van zes sprokkelde Kerkhoff ook geen punten. In de laatste ronde zette de Chileense Camila Carreño Miranda een sprint in, maar ze werd voorbij gereden door Giorgia Valanzano. Met de drie punten op de streep verzekerde de Italiaanse zich van het brons. De wereldtitel ging naar Quiroz Alfonso, met ruim verschil in punten op Stoddard. Westerhuis en Kerkhoff eindigden als negende en elfde.

Bij de heren was er al in de eerste ronde een massale valpartij waar ook Christian Haasjes bij lag. Hij stond razendsnel weer op z'n skates en kon makkelijk aansluiten. Gedurende de koers zat Haasjes in het midden van het peloton en schoof af en toe op naar voren. Met veertien ronden te gaan, zette hij een versnelling in en sloeg een gaatje op het peloton. Met vier punten in de tas zakte hij vervolgens weer terug, maar bleef oplettend rijden.

Een aanval van Jason Suttels zorgde ervoor dat het deelnemersveld in stukken brak. De Belg kreeg Zhenhai Zheng uit China mee en sleepte telkens twee punten binnen, tot hij op gelijke hoogte kwam met de Colombiaan Raul Ramirez Hurtado. Zheng kon het hoge tempo van Suttels uiteindelijk niet meer bijbenen en de wereldkampioen kwam solo over de streep. "Ik voelde me sterk dus moest gaan", vertelde Suttels na afloop. "Het bord met punten heb ik niet gezien, maar ik hoorde wel m'n coach roepen dus wist dat het goed zat." Haasjes eindigde uiteindelijk als zevende.

Klik hier voor de volledige uitslagen.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan