Vorig jaar miste de Spaanse junior Nil Llop het WK Inlineskaten in Nederland. Tijdens een trainingsongeluk was hij ernstig gewond geraakt, zelfs zo erg dat de artsen hem vertelden dat hij niet meer zou kunnen skeeleren. Toch staat hij een jaar later op de hoogste trede van het podium op de 500 meter in Barcelona. "Dit is geweldig, ik heb hiervan gedroomd sinds de eerste dag na mijn ongeluk", vertelt hij aan het mediateam van de World Roller Games.

Op de eerste dag van het toernooi haalde Llop al het brons binnen op de 200 meter duotijdrit, maar het grote doel was het behalen van een wereldtitel. Een gouden medaille die veel verdienste heeft na een zwaar proces van herstellen. Het ongeluk gebeurde vorig jaar tijdens een sprinttraining, waarbij de 16-jarige inlineskater bij het ontwijken van een klein kind tegen een boom terecht kwam.

Llop liep een breuk op aan zijn dijbeen, zijn kaak was op vier plekken gebroken en ook zijn jukbeen en vingers kwamen er niet goed vanaf. Zijn grote voorbeeld, viervoudig wereldkampioen Ioseba Fernandez, zocht hem destijds op in het ziekenhuis en verzekerde hem dat hij mee zou kunnen doen én winnen tijdens deze World Roller Games. "Het was een heel moeilijke tijd omdat ik dacht dat ik er niet bovenop zou komen. We hebben heel hard gewerkt om hier te zijn", vertelt hij.  

Schaatsen in Nederland
Llop combineert het inlineskaten met schaatsen, aangezien inlineskaten niet olympisch is, en hij die ambities wel heeft. Op de afgelopen Viking Race, het officieuze EK voor jeugdschaatsers, stond hij als eerste Spanjaard op de hoogste trede van het podium in zijn categorie. "In de zomer sta ik op wielen en daarna ga ik het ijs op. Dit jaar ga ik zes maanden naar Nederland om te trainen en me voor te bereiden op een kwalificatie voor de Olympische Spelen van 2022 in Beijing, de plaats en datum staan gemarkeerd in mijn kalender."

Klik hier voor alles over het WK Inlineskaten.