Tickets
Shop
Nieuws 23 jul 2019

Servische breekt nationaal record: 'Hier kennen ze de sport niet eens'

Voor het tweede jaar op rij werd na afloop van het WK Inlineskaten het trainingskamp 'Road to Ice' in Heerenveen georganiseerd. Na een week waarin shorttrackers en inlineskaters konden kennismaken met het langebaanschaatsen, werd er afgesloten met een wedstrijd. Tijdens deze Thialf Summer Cup sneuvelden de nodige records, waaronder het nationale record van Servië.

In totaal stonden er schaatsers van dertien verschillende nationaliteiten aan de start van de eerste langebaanwedstrijd van het nieuwe schaatsseizoen. Op het zomerijs van Thialf schaatsten de deelnemers een 500 meter en naar keuze een 1000 of 1500 meter. Namens Servië schreven de 23-jarige Katarina Jankovic en haar 39-jarige coach Miodrag Popovic geschiedenis. Zij noteerden nieuwe nationale records voor Servië. 

Als vierjarig meisje ging Jankovic al mee schaatsen met haar vader en ze was meteen verkocht. Op haar twaalfde ging ze op kunstrijles, totdat ze op een dag ineens shorttrackers ziet schaatsen. Voor ongeveer een maand doet ze het allebei, maar in het shorttrack kon ze zichzelf meer terugvinden. "Toen ik jong was, deed ik al aan atletiek. Ik vond het altijd leuk om te racen, maar op het ijs is dat alles nog veel beter!" De shorttrackster ging in 2014 naar het WK voor junioren in Turkije, waar ze 58e werd. 

Als schaatsster uit een niet-schaatsland is Jankovic een echte pionier. In het shorttrack zijn de Servische schaatsers al een zeldzaamheid, op de langebaan zijn er al helemaal weinig te bekennen. Ze is slechts de tweede Servische vrouw (en de derde Serviër in totaal) die gaat langebaanschaatsen. De nieuwe records tijdens de Thialf Summer Cup zeggen haar dan ook niet zo heel veel. "Omdat ik pas de tweede vrouw ben die deze sport doet, was het niet zo moeilijk om het nationale record te verbreken. Dit was pas mijn eerste wedstrijd, dus ik ben heel blij met de tijd die ik heb gereden. "

In eigen land zal haar prestatie in ieder geval onopgemerkt blijven. Hooguit één keer in de vier jaar wordt het schaatsen op televisie uitgezonden tijdens de Olympische Spelen. "In Servië weten ze niet eens dat deze sport bestaat", vertelt Jankovic. "Hier zijn ook helemaal geen faciliteiten voor het schaatsen. Daarom hebben in de hele geschiedenis ook maar drie Servische schaatsers het op de langebaan geprobeerd."

Sinds ze twee jaar geleden via een seminar voor trainers in Nederland ook het langebaanschaatsen ontdekte, is ze helemaal verliefd geworden op de sport. "Dat was de eerste keer dat ik schaatsen aan had voor op de langebaan. En ook al had ik ze maar vijftien minuten aan, ik wist meteen dat deze sport beter voor mij zou zijn."

Gaat Jankovic zich nu volledig op het langebaanschaatsen richten? "Nee, ik ben nog steeds een actieve shorttrackster. Mijn doel voor komend seizoen is de limieten rijden voor het EK en het WK, maar ik zou ook graag verder willen met langebaanschaatsen. Het enige probleem is dat ik in Servië niet het goede materiaal en de faciliteiten heb. Daarom zou ik graag in een ander land willen trainen. Ik ben heel blij dat ik deze week de kans kreeg om verder kennis te maken met de sport."

Benieuwd naar de volledige uitslagen van de Thialf Summer Cup? Klik dan hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan