Waar Michel Mulder tijdens het WK Inlineskaten van vorig jaar in eigen land nog vierde werd op de one lap, kwam hij in Barcelona niet verder dan de kwartfinales. Een struikelpartij van tegenstander Elton de Souza zorgde donderdag voor een moeilijke start.

"Het helpt natuurlijk al niet als er iemand op je skeeler gaat staan", begint Mulder teleurgesteld terwijl hij het gescheurde beennummer op zijn wedstrijdpak laat zien. "In zijn val trok De Souza aan mijn nummer en toen had ik meteen de start verloren. Het is niet een parcours met een groot recht stuk waar ik mijn schaatsslag kan gebruiken om erlangs te gaan. Dus het was meteen gedaan." Met een kleine voorsprong kwamen de Colombiaan Edwin Estrada en Enrico Salino uit Italië als nummer een en twee over de finishlijn voor Mulder. 

Net als Michel wist ook broer Ronald Mulder zich met een overwinning in de kwalificatierondes te plaatsen voor de kwartfinale. Daarin maakte de Nederlands kampioen een valse start, en ook de herstart verliep niet vlekkeloos. Vanaf derde positie lukte het hem niet om naar voren te rijden. Op de meet wisten de Colombiaan Pedro Causil en de Belg Mathias Vosté zich te verzekeren van de halve finale.

Planning vergist
De eindoverwinning ging donderdagavond naar Estrada, die vijf minuten voor de start nog kwam aanrennen met de inlineskates onder de arm. Hij had zich een kwartiertje in de planning vergist. Het leek hem echter niet te deren, want vanaf de start pakte Estrada de koppositie en gaf deze niet meer uit handen. Achter hem vulden Fransman Gwendal Lepivert en Causil het podium.

Bij de dames kwam Moniek Klijnstra, Nederlands kampioene op de one lap, in actie. Na een goede kwalificatieronde maakte ze in de kwartfinale een tactische fout. Ze bleef achter de Italiaanse Linda Rossi rijden en slaagde er op het bochtige parcours niet in om haar te passeren. Rossi plaatste zich achter de Colombiaanse Kerstinck Sarmiento Anchile voor de halve finale. Klijnstra werd derde. 

De finale werd met overmacht gewonnen door de Colombiaanse Andrea Canon. Achter haar moest een fotofinish de rest van het podium uitwijzen. Het zilver ging naar Sarmiento Anchile en het brons was voor Sandrine Tas.

Kartbaan
Vrijdag reden de junioren hun one lap. Marit van Beijnum wist het na ritwinst in de kwalificatie tot de kwartfinale te schoppen, maar kwam daar net tekort. De finale werd gewonnen door de Italiaanse Asja Varani, zij klopte nipt de Spaanse Nerea Langa. Het brons ging naar de Colombiaanse Maria Loreto Arias Armijos. Bij de heren kwam Jeroen de Kroon in actie. Hij begon zijn race sterk op kop, maar zakte in de laatste bocht terug naar positie drie en strandde in kwalificatieronde. In de spectaculaire finale veroverde Sabien Tinson de wereldtitel. De Amerikaan kwam met voorsprong over de finish, voor Nil Llop uit Spanje en de Taiwanees Wei Lun Wang. 

Het wegtoernooi zou aanvankelijk niet op het kleine parcours rondom de piste gereden worden, maar op een andere locatie met twee lange rechte stukken en een haakse bocht. "Daar hebben wij ook op getraind", vertelt Mulder. "Als je een maand van tevoren hoort dat ze het veranderd hebben, kan ik het niet serieus nemen", bekritiseert hij wereldbond World Skate. "Ze hebben er een soort kartbaan van gemaakt; red je er maar mee." 

Voor Mulder rest alleen nog de 100 meter die zaterdag wordt verreden in het centrum van Barcelona. "Ik ga het daar gewoon proberen. Het is een moeilijke afstand, maar ik ben gisteren bij de locatie wezen kijken en het ziet er wel mooi uit. Dus we hebben in ieder geval een mooie afsluiter."

Door Maayke Grootscholten - Laatste update op 12 jul 2019 om 22:02