Tickets
Shop
Nieuws 07 jul 2019

Kerkhoff pakt WK-zilver: 'Ik dacht: shit, ben ik dan toch vierde?'

Met een aarzelende blik stond Bente Kerkhoff zondagmiddag langs de boarding van de WK-piste in Barcelona. Op de punten-afvalkoers liet het resultaat lang op zich wachten vanwege twee valpartijen in de slotfase. De juniore dacht net naast het podium te belanden, maar mocht op de eerste dag een zilveren medaille ophalen.

Foto : Eline Hooghiemstra

In het begin van de koers over vijftig ronden werd het peloton al opgeschrikt door een grote valpartij, die Bente Kerkhoff en Ramona Westerhuis net wisten te ontwijken. De wedstrijd werd vervolgens hard gemaakt door de Colombianen en Zuid-Koreanen terwijl het Nederlandse duo zich achterin koest hield. Ook de Amerikaanse Corinne Stoddard meldde zich aan kop en sprokkelde punten.

Halverwege de koers ging Kerkhoff alleen op avontuur en schreef twee keer twee punten op haar naam. "Ik weet dat ik het moet hebben van wegrijden", klonk het na afloop. "Het viel een paar keer stil dat ik dacht: dit is net iets te vroeg voor mij. Maar daarna besloot ik om niet te wachten en gewoon te gaan." De 17-jarige Oostwoudse werd weer teruggehaald en het tempo opgeschroefd. Met twaalf ronden te gaan, moest Westerhuis het strijdtoneel verlaten.

Volle bak
"Ramona is meer een sprinter en kan zich makkelijker positioneren. De samenwerking is heel fijn, want ik kon rustig plekjes pakken. Met Ramona in m'n rug weet ik dat er niemand aan mij trekt en met haar voor mij weet je dat ik makkelijk een plekje in kan. Echt top. Vorig jaar heb ik in m'n eentje (de finale, red.) gereden, dit was een heel stuk relaxter. En nu kunnen we het samen vieren!"

 

De slotfase van de koers verliep rommelig met twee valpartijen waarbij Stoddard en Nathalia Valentina Bermudez Padilla uit Colombia, die op dat moment nummer twee en drie waren, onderuit gingen. "Ik wist niet dat zij gevallen waren", vertelt Kerkhoff. "Voordat we de laatste ronde ingingen, had ik een blik geworpen op het bord en zag ik dat vierde stond. Ik dacht alleen maar: ik wil op het podium dus volle bak rijden."

Met de bel van de laatste ronde ging Kerkhoff aan de leiding, maar op de streep werd ze nog net voorbij gestoken door Maria Jose Quiroz Alfonso. Met een totaal van 24 punten won de Colombiaanse met overmacht, maar de officiële uitslag liet nog even op zich wachten. Eindelijk kwam het verlossende woord en werd 'the Netherlands' omgeroepen op plek twee.

Bij de heren stonden er geen Nederlandse deelnemers aan de start. De Belg Jason Suttels pakte de wereldtitel met slechts één punt verschil op de Zuid-Koreaan Inho Choi. Raul Enrique Ramirez Hurtado uit Colombia werd derde.

Regen
Voor de senioren stond de afvalkoers op het programma. Bij de dames lukten het Maya de Jong en Berber Vonk niet om zich bij de eerste twaalf rijders te rijden. Beiden begonnen in hun heats voor in het peloton, maar zakten langzaam wat naar achter. Door de tempoversnellingen in de laatste ronden redden ze het net niet en vielen ze af in de voorlaatste ronden.

Bij de heren drongen Ruurd Dijkstra en Luc ter Haar wel door tot de finale. De heren reden goed alert in de koers en wisten zich zodoende te plaatsen voor de eindstrijd. Ter Haar moest het in een sterke kwalificatie opnemen tegen onder meer regerend wereldkampioen Alex Cujavante en Bart Swings.

De finale van de vrouwen was in de avond net onderweg toen de eerste regendruppels uit de hemel vielen. Met nog 34 ronden op het bord, werd de koers stilgelegd en besloten om zowel de vrouwen- als mannenkoers naar de volgende dag te verplaatsen.

Klik hier voor de volledige uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan